ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι εικόνες ντροπής στους διαδρόμους, έξω από τους θαλάμους, με γιατρούς και νοσηλευτές να προσπαθούν να βοηθήσουν τους πάσχοντες στις εφημερίες, στοιχειώνει χρόνια τώρα τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Υγείας και δίνει τροφή στην αντιπολίτευση.
Το πλάνο, που είχε εφαρμόσει ο τέως Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ήδη από τον περασμένο Ιανουάριο, εξελίσσει ο νυν Υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, καθώς η ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες του ΕΣΥ, η μείωση του χρόνου αναμονής για εξυπηρέτηση και η εξαφάνιση των ράντζων αποτελεί για εκείνον και για την κυβέρνηση υψηλή προτεραιότητα.
Για τούτο και έχουν συσταθεί ομάδες εργασίας από την 1η και τη 2η ΥΠΕ (Υγειονομική Περιφέρεια), που το τελευταίο διάστημα κάνουν αυτοψία στα νοσοκομεία (δημόσια αλλά και ιδιωτικά) και ενημερώνουν λεπτομερώς τον Υπουργό για τον τρόπο λειτουργίας τους και για το πώς διαχειρίζονται τα περιστατικά σε μέρες μεγάλης πίεσης στα ΤΕΠ (Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών).
Ράντζα και αλλαγές στις εφημερίες
Κάθε χρόνο τα ΤΕΠ υποδέχονται πάνω από τρία εκατομμύρια πολίτες. Από αυτά το 25% – 45% θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί από τις υπηρεσίες υγείας της Πρωτοβάθμιας, όπως εκτιμούν οι αρμόδιοι.
Η παράλληλη εφημερία (συνεφημέρευση) δύο νοσοκομείων, του Ευαγγελισμού και του ΝΙΜΙΤΣ, που εφαρμόζεται από τα τέλη Ιανουαρίου, είναι η βάση, πάνω στην οποία θα πατήσει το νέο σχέδιο για τις πιο λειτουργικές εφημερίες, καθώς εξαφάνισε τα ράντζα.
Στην ίδια κατεύθυνση είναι και η ισχύουσα συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και αφορά στη διάθεση κλινών για την αποσυμφόρηση των μεγάλων νοσοκομείων της Αττικής. Μιλάμε για το Metropolitan General, το Ερρίκος Ντυνάν, το Therapis, το Ιατρικό Περιστερίου και άλλα.
Οι πληροφορίες λένε ότι οι ομάδες εργασίας θα καταθέσουν τις προτάσεις τους μέσα στις επόμενες μέρες, ώστε μετά το καλοκαίρι να προχωρήσουν οι αλλαγές. Το πλάνο είναι, μεταξύ άλλων, να μεταφέρονται απευθείας σε ιδιωτικές κλινικές ορισμένα περιστατικά, χωρίς πρώτα να διακομίζονται σε κάποιο μεγάλο δημόσιο νοσοκομείο και να γίνεται εκεί η διαλογή, όπως συμβαίνει ως τώρα. Εξυπακούεται ότι θα δίνονται οι πρώτες βοήθειες και στη συνέχεια θα αναλαμβάνει το ΕΚΑΒ.
Με αυτόν τον τρόπο δεν θα χάνεται πολύτιμος χρόνος και οι ασθενείς θα κατανέμονται απευθείας στις διαθέσιμες κλίνες, χωρίς περαιτέρω ταλαιπωρία.
Να σημειωθεί ότι σε κάθε εφημερία κάθε νοσοκομείο δέχεται μέχρι 1.500 ασθενείς.
Διαβάστε επίσης:
Σε εξέλιξη η πυρκαγιά στην περιοχή Πλάτανος στον Πύργο
Έβρος: Τροχαίο με όχημα που μετέφερε οικογένεια προκάλεσε διακινητής μεταναστών