ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ράλι της ΤΙΤΑΝ, το νέο Βατερλώ της Απαλαγάκη, το κινεζικό μαρτύριο για τον Μάνο, τα υπερόπλα Πιτσιλή, η αλήθεια για τη Μιράντα Πατέρα και ο γάτος Dollar, ο αεικίνητος Πιέρ και ο θαρραλέος πολιτικός με την κομμώτρια
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ για την ταξιδιωτική συμπεριφορά των Αμερικανών, περισσότεροι από ένας στους δύο ενδιαφέρεται για άλλες χώρες, το 45% επηρεάζεται από τη σχέση ποιότητας – τιμής του προορισμού, ενώ έξι στους 10 απολαμβάνουν διακοπές σε παραλίες και θέρετρα, ό,τι δηλαδή προσφέρει το ελληνικό προϊόν.
Σημειωτέον ότι κατά τη διάρκεια ολόκληρου του πενταμήνου τα έσοδα από τον τουρισμό ξεπέρασαν τα 3,2 δισ., όταν την αντίστοιχη περίοδο 2019 είχαν φτάσει τα 2,9 δισεκατομμύρια, που σημαίνει ότι οι εισπράξεις σημείωσαν άνοδο 10,3%. Το κλίμα έδωσε προ ημερών η νέα διοίκηση του ΣΕΤΕ – όπου προεδρεύει ο Γιάννης Παράσχης – επισημαίνοντας ότι φέτος η χρονιά ξεκίνησε εκρηκτικα και οι δείκτες δείχνουν ότι το 2023 θα είναι το νέο έτος αναφοράς τουριστικών μεγεθών και θα σηματοδοτήσει την επιστροφή στο 2019.
Οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 71,5% σε σύγκριση με το 2022. Το αντίστοιχο πεντάμηνο του 2019, που είναι τουλάχιστον μέχρι σήμερα το έτος ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό, οι Αμερικανοί ταξιδιώτες είχαν αφήσει στην 255 εκατ. ευρώ.
Οι εισπράξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 19,5% σε σχέση με το 2022 και διαμορφώθηκαν στα 601,8 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από τη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 37% και διαμορφώθηκαν στα 281,9 εκατ. ευρώ. Το διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου εισπράχθηκαν 493 εκατ. ευρώ από τους Γερμανούς τουρίστες και 178 εκατομμύρια από τους Γάλλους.
Εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο διαμορφώθηκαν σε 398,7 εκατ. ευρώ, όταν το 2019 είχαν διαμορφωθεί σε 362 εκατ. ευρώ. Το μοναδικό πλήγμα για τον ελληνικό τουρισμό ήταν η απώλεια της ρωσικής αγοράς: Το πεντάμηνο του 2019 ο εισερχόμενος από τη Ρωσία τουρισμός κινούταν ήδη καθοδικά αλλά είχε συνεισφέρει 37 εκατ. ευρώ που μειώθηκαν στα 7,8 εκατομμύρια φέτος, ένα χρόνο μετά την έναρξη του ρωσο-ουκρανικού πολέμου.
Περισσότεροι τουρίστες ξοδεύουν λιγότερα
Η άνοδος των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλεται στην αύξηση της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 32,9%, καθώς η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μειώθηκε κατά 2,4%. «Σε κάποιους προορισμούς υπήρξαν ενδείξεις ότι κάποιοι μήνες δεν πήγαν τόσο καλά, φέτος όμως μιλάμε για μια σεζόν που ταξιδεύει ο μέσος επισκέπτης και όχι ο εύπορος όπως κατά τη διάρκεια της πανδημίας», είχε άλλωστε επισημάνει ο Άρης Ίκκος, επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΣΕΤΕ.
Από τις αρχές του χρόνου έως τον Μάιο, έφτασαν στην Ελλάδα 5,76 εκατομμύρια τουρίστες, αυξημένοι κατά 32,9% σε σύγκριση με πέρσι και 8,5% ή 450.000 περισσότεροι σε σχέση με το 2019, πριν ξεσπάσει η πανδημία.
Συνολικά και σε σύγκριση με το 2022, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση κατά 30,7%, εξέλιξη που οφείλεται στην αύξηση των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά 21,5%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 1,7 δισ. ευρώ, καθώς και των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών εκτός της Ένωσης κατά 41,2%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 1,4 δισεκατομμύρια.
Διαβάστε επίσης
Hilton: Έσοδα σε προ πανδημίας επίπεδα το β’ τρίμηνο – Αναθεώρησε ανοδικά το outlook
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΥΠΑ: H επιβατική κίνηση στο 10μηνο του 2024 ξεπέρασε αυτή ολόκληρου του 2023
- Eurobank: Οι λόγοι πίσω από το διαχρονικά «φουσκωμένο» ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών
- Χαρδαλιάς από τη Δυτική Αττική: «Χαράσσουμε δρόμους που σώζουν ζωές και μας φέρνουν στο αύριο»
- Σουηδία: Η στήριξη της Ουκρανίας είναι επένδυση στη δική μας ασφάλεια