• Business

    Microsoft: Στα 56,2 δισ. δολάρια τα έσοδα, υψηλότερα των εκτιμήσεων

    Satya Nadella, CEO Microsoft Φωτογράφος: Chona KasingerBloomberg

    Satya Nadella, CEO Microsoft Φωτογράφος: Chona KasingerBloomberg


    Μικρή αύξηση των πωλήσεων κατέγραψε η Microsoft για το τέταρτο τρίμηνο του οικονομικού της έτους, αν και τα έσοδα ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

    Οι πωλήσεις ήταν συγκρατημένες λόγω της επιβράδυνσης της ζήτησης σε υπηρεσίες cloud, ενώ στις προβλέψεις του ο τεχνολογικός κολοσσός αναμένει αυξημένα έσοδα από νέα προϊόντα που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη.

    Τα κέρδη για την περίοδο που έληξε στις 30 Ιουνίου ήταν 2,69 δολάρια ανά μετοχή  και τα έσοδά της αυξήθηκαν κατά 8% στα 56,2 δισ. δολάρια.

    Η μονάδα Intelligent Cloud της Microsoft, η οποία στεγάζει την πλατφόρμα υπολογιστικού νέφους Azure, αυξήθηκε στα 24 δισ. δολάρια, έναντι των εκτιμήσεων των αναλυτών για 23,8 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv.

    Τα έσοδα από τις υπηρεσίες cloud Azure αυξήθηκαν κατά 27%, έναντι 31% το προηγούμενο τρίμηνο.  Πρόκειται για το τμήμα, το οποίο αναμένεται να αξιοποιήσει το αναπτυσσόμενο ενδιαφέρον για την τεχνητή νοημοσύνη.

    Οι εκτιμήσεις των αναλυτών υπολόγιζαν έσοδα 55,5 δισ. δολάρια

    Ο διευθύνων σύμβουλος Satya Nadella παρουσίασε μια σειρά από νέα προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης – βασισμένα σε μοντέλα της εταιρείας OpenAI – για τις περισσότερες από τις μεγάλες σειρές προϊόντων της Microsoft, ενώ η ζήτηση αυξάνεται για υπηρεσίες που βασίζονται στο διαδίκτυο και επιτρέπουν στους πελάτες να χρησιμοποιούν τις τεχνολογίες OpenAI.

    Παρόλα αυτά, η παραγωγικότητα Office της εταιρείας που περιλαμβάνει υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης δεν είναι ακόμη ευρέως διαθέσιμη και οι συνολικές δαπάνες για τις υπηρεσίες Azure και τις εφαρμογές Office υποχωρούν ν μετά από αρκετά χρόνια αύξησης των εταιρικών επενδύσεων.

    Παράλληλα, οι αποστολές προσωπικών υπολογιστών μειώθηκαν για έκτο συνεχόμενο τρίμηνο, υπονομεύοντας τις πωλήσεις του λογισμικού Windows και των συσκευών Surface.

    Οι μετοχές υποχώρησαν περίπου 1,5% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, αφού ανέβηκαν στα 350,98 δολάρια στο κλείσιμο. Η μετοχή σημείωσε άνοδο 18% τους τρεις μήνες μέχρι τον Ιούνιο, ξεπερνώντας την αύξηση 8,3% του δείκτη S&P 500 την ίδια περίοδο. Την περασμένη εβδομάδα, η μετοχή της Microsoft έφτασε σε υψηλό ρεκόρ, τροφοδοτούμενη από την αισιοδοξία για νέες στρατηγικές και προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης.

    Διαβάστε επίσης:

    Μπλε Κέδρος: Απόφαση Γ.Σ. για αύξηση/μείωση του μ.κ. με επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους

    Real Consulting: Στα 0,03 ευρώ/μετοχή καθορίστηκε το μέρισμα

    Raytheon Technologies: Βουτιά 15% για τη μετοχή μετά την ανακοίνωση για απόσυρση κινητήρων από αεροπλάνα



    ΣΧΟΛΙΑ