«Να ανοίξουμε όλοι, με τη θετική μας ψήφο, ένα νέο μεγάλο κεφάλαιο στην ελληνική πολιτική Ιστορία με την ψήφιση σήμερα του νομοσχεδίου για την «’Αρση των περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού» κάλεσε η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως.

Η υπουργός, ζήτησε από όλα τα κόμματα «να αξιοποιήσουμε όλοι μαζί την ιστορική αυτή ευκαιρία που έχουμε, μετά από 48 χρόνια συζητήσεων και να αποκαταστήσουμε την ισότητα της ψήφου για όλους του Έλληνες πολίτες όπου αυτοί επιλέγουν να ζουν. Να στείλουμε ένα κοινό ηχηρό μήνυμα στους απανταχού Έλληνες ότι θέλουμε η φωνή τους να ακούγεται πιο δυνατά, χωρίς εμπόδια, χωρίς περιορισμούς, χωρίς αστερίσκους».

Υπογράμμισε ότι το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού «υπερβαίνει κόμματα, σκοπιμότητες και κομματικούς ανταγωνισμούς. Δεν είναι δεξιό, δεν είναι αριστερό, δεν είναι κεντρώο. Είναι ζήτημα ισότητας, είναι εθνικό ζήτημα.

Πρόκειται για την υποχρέωση μιας σύγχρονης και δίκαιης Πολιτείας που ενισχύει τους δεσμούς των απανταχού παιδιών με την μητέρα πατρίδα, που θέλει και μπορεί να δυναμώσει την φωνή τους, που είναι μαζί και η φωνή της στον κόσμο. Που γνωρίζει και διεκδικεί το εθνικό της συμφέρον».

Η υπουργός, ανέφερε ότι με το νομοσχέδιο αυτό «ρυθμίζεται ένας αντιδημοκρατικός παραλογισμός που κρατούσε επί δεκαετίες εκτός της εκλογικής διαδικασίας εκατοντάδες Έλληνες που έχουν δικαίωμα ψήφου και δεν μπορούσαν να το ασκήσουν».

Τόνισε πως αυτή η ρύθμιση για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση «είναι μείζονος σημασίας για αυτό επιδιώκουμε την μέγιστη δυνατή συναίνεση».

Η κυριά Κεραμέως, πρόταξε πέντε επιχειρήματα γιατί «σήμερα έχουμε την ιστορική ευκαιρία να άρουμε τους περιορισμούς» στο δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού λέγοντας ότι: η ρύθμιση ενισχύει δύο συνταγματικές αρχές της «καθολικότητας» και την «αρχή της ισότητας της ψήφου.

Εξορθολογίζει την στρέβλωση να υπάρχουν διαφορετικές προϋποθέσεις και γραφειοκρατικά εμπόδια στην εγγραφή των εκλογικών δικαιωμάτων των Ελλήνων εντός της επικράτειας με τους κατοίκους του εξωτερικού.

Ενισχύουμε τους δεσμούς και το ενδιαφέρον των Ελλήνων του εξωτερικού με την πατρίδα μας, με τεράστια αμοιβαία οφέλη. Καταρρίπτεται η διασπορά των δύο ταχυτήτων, εκείνων των πιο εύπορων που μπορούν να ταξιδέψουν στην χώρα μας για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από εκείνους που δεν έχουν αυτή την οικονομική δυνατότητα.

Σήμερα, αυτό το άλμα μπροστά είναι εφικτό καθώς έχει επιτευχθεί μια ευρεία πολιτική και κοινωνική συναίνεση , οι συνθήκες έχουν ωριμάσει και τα 2/3 των βουλευτών που χρειάζεται από το Σύνταγμα για να ψηφιστεί το νομοσχέδιο έχει επιτευχθεί σύμφωνα με τις δηλώσεις των κοινοβουλευτικών ομάδων κατά την επεξεργασία και συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή.

Η υπουργός, επισήμανε ότι αυτή η πολιτική συναίνεση είναι σε αντιστοιχία και με την κοινωνική συναίνεση που έχει επιτευχθεί από τους εντός και της εκτός επικράτειας Έλληνες, όπως αποδείχθηκε και στην ακρόαση των κοινωνικών φορέων και συλλόγων των αποδήμων που τοποθετήθηκαν στην Επιτροπή της Βουλής.

Η κυρία Κεραμέως αντέκρουσε τις αιτιάσεις των κομμάτων που δήλωσαν ότι δεν θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο λέγοντας πως αυτές «στηρίζονται σε μικροπολιτικούς υπολογισμούς και φόβους».

Ειδικότερα, ανέφερε ότι αυτό το σχέδιο νόμου δεν ήρθε ούτε ξαφνικά ούτε εσπευσμένα καθώς είναι γνωστό ότι συζητάμε αυτό το θέμα εδώ και τέσσερα χρόνια, στο πλαίσιο τριών διαφορετικών νομοθετικών πρωτοβουλιών και ήταν προεκλογική δέσμη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ.

Απέρριψε τον ισχυρισμό ότι «αλλοιώνεται η εκλογική βούληση του Σώματος» λέγοντας ότι «όσο περισσότεροι μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμα της ψήφου που κατέχουν, τόσο αυθεντικότερα εκφράζεται το εκλογικό Σώμα».

Στην κριτική ότι «δίνεται το δικαίωμα ψήφου σε ανθρώπους που δεν έχουν σχέση με την Ελλάδα», η κυρία Κεραμέως απάντησε ότι «αυτό, πέρα του ότι είναι μια προσβολή στους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό, αποσιωπούν ότι το δικαίωμα της ψήφου το έχουν αυτοί οι συμπατριώτες μας και δεύτερον ότι το Σύνταγμα δεν ορίζει προϋποθέσεις αλλά θέλει να είναι καθολικό και ισότιμο για όλους τους Έλληνες πολίτες».

Η υπουργός σχολιάζοντας την τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ και το επιχείρημα ότι «η κυβερνητική πρωτοβουλία διχάζει τους Έλληνες» είπε ότι «διχαστικό είναι να θέλεις να υπάρχουν πολίτες δύο κατηγοριών, αφού η ψήφος τους δεν θα προσμετράτε στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα».

Χαρακτήρισε την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ πρωτοφανή και αντισυνταγματική καθώς όπως είπε «στην ουσία αφαιρεί το δικαίωμα ψήφου σε εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες του εξωτερικού, η ισοτιμία, η ισοδυναμία της ψήφου τους, αυτοτελώς και σε ενιαίο ψηφοδέλτιο» και πρόσθεσε «με την πρότασή σας δημιουργείτε δύο λαούς, δύο εκλογικά Σώματα, υποβιβάζοντας τους Έλληνες του εξωτερικού σε πολίτες δεύτερης κατηγορίας ως προς την άσκηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων και αυτό είναι προδήλως αντισυνταγματικό».

Διαβάστε επίσης:

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ακυρώνεται η επίσκεψή του στο υπουργείο Εργασίας

ΝΔ: Διαγράφεται ο πρώην βουλευτής Κοζάνης Γιώργος Αμανατίδης

Βαρβιτσιώτης: Υπό τον συντονισμό του Λιμενικού Σώματος απεγκλωβίστηκαν 3.700 άτομα στη Ρόδο