Το ποσό-μαμούθ των 26 δισ. ευρώ ανακοίνωσε ότι συγκέντρωσε το αμερικάνικο fund CVC Capital για να στήσει το μεγαλύτερο fund εξαγορών και σύμφωνα με πληροφορίες από την αγορά,  αναμένεται να επενδύσει 2 δισ. ευρώ στην Ελλάδα.

H CVC έχει ήδη μεγάλη επενδυτική παρουσία στη χώρα καθώς ελέγχει τη Hellenic Healthcare Group, τον μεγαλύτερο όμιλο ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας, στον οποίο ανήκουν έξι νοσοκομεία, μεταξύ αυτών το Υγεία και το Metropolitan Hospital, την Εθνική Ασφαλιστική και έχει συμμετοχές στη skroutz.gr και στη ΔΕΗ.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι επόμενες επενδύσεις στην Ελλάδα θα γίνουν σε νέους κλάδους, χωρίς να αποκλείουν το ενδεχόμενο το αμερικάνικο fund να ενισχύσει τις ήδη υπάρχουσες συμμετοχές του και με χρονικό ορίζοντα τη διετία 2023-2024.

Το δύσκολο στοίχημα

«Όταν ανακοινώσαμε στην αρχή του έτους ότι προσπαθούσαμε να συγκεντρώσουμε ένα μεγάλο αποθεματικό κεφαλαίων υπό αυτές τις συνθήκες αγοράς και σε χρόνο-ρεκόρ, ο κόσμος θεώρησε ότι ήμασταν λίγο φιλόδοξοι», ανέφερε  στους Financial Times, ο Rob Lucas, στέλεχος στην ευρωπαϊκή εταιρεία εξαγορών.

Πράγματι, το στοίχημα της CVC έγινε σε μια περίοδο ξηρασίας στις ιδιωτικές αγορές από κεφάλαια, με αρκετά παραδείγματα άλλων funds να μην καταφέρνουν να επιτύχουν τους στόχους τους.

Πριν λίγες ημέρες, όμως η εταιρεία γνωστοποίησε σε ανακοίνωσή της ότι: «Η CVC είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την επιτυχή ολοκλήρωση του CVC Capital Partners IX (Fund IX) στα 26 δισεκατομμύρια ευρώ, υπερβαίνοντας τον στόχο των 25 δισεκατομμυρίων ευρώ».

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε το αμερικανικό fund, «υπήρξε  ισχυρή ζήτηση από μια παγκόσμια βάση επενδυτών blue chip, αποτελούμενη από παλιούς και νέους θεσμικούς επενδυτές».

Σύμφωνα με το Bloomberg, σε μία εποχή υψηλών επιτοκίων, το κατόρθωμα της CVC απέδειξε ότι οι μεγάλες εταιρείες ιδιωτικών κεφαλαίων μπορούν να έχουν πλεονέκτημα έναντι άλλων επιλογών για τους επενδυτές, οι οποίοι έχουν αρχίσει να γίνονται πιο επιλεκτικοί.

Σημειώνεται ότι η CVC είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ιδιωτικών κεφαλαίων παγκοσμίως με περίπου 140 δισ. ευρώ υπό διαχείριση.

Αποτελεί  ένα από τα πιο γνωστά ονόματα του κλάδου, διάσημη για μεγάλες επενδύσεις, όπως το ισπανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου La Liga και η ωρολογοποιία Breitling.

Σε αντίθεση με τους ανταγωνιστές της παραμένει μη εισηγμένη στο χρηματιστήριο, αν και φέρεται να εξετάζει αυτό το ενδεχόμενο.

Δεν έχει λάβει πάντως κάποια απόφαση σχετικά με το αν θα επιδιώξει αρχική τιμή προσφοράς, αν και για τις αγορές η άμεση πρόκληση πλέον για την εταιρεία είναι η επένδυση των νέων κεφαλαίων που έχει στα χέρια της.

Διαβάστε επίσης:

Fed – ΕΚΤ: Πόσο κοντά είναι στο τέλος της αύξησης των επιτοκίων

Ντράγκαν Σόλακ (United Group): Οι βίλες στη Γενεύη και τη Φλόριντα, ο πολυτελής βίος και τα χρέη των 7,13 δισ. ευρώ!

Ανακατατάξεις στις εταιρείες μεταφοράς κοντέινερ – Προηγείται η MSC, που επενδύει τώρα και στα τρένα

Omega: Η απάτη με το ρολόι «Frankestein» και η τιμή-ρεκόρ στα 3 εκατ. δολάρια