ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας αύξησε τα επιτόκια σήμερα Παρασκευή, για πρώτη φορά μέσα σε 16 μήνες, την ώρα που οι δαπάνες της Μόσχας για την εισβολή της στην Ουκρανία, οι ελλείψεις στην αγορά εργασίας και η απότομη πτώση της αξίας του ρουβλίου, πυροδοτούν νέες ανησυχίες για τον πληθωρισμό.
Η ρυθμιστική αρχή αύξησε το βασικό της επιτόκιο από 7,5% σε 8,5% – πάνω από τις προσδοκίες των αναλυτών για αύξηση στο 8%.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κίνηση αυτή είναι η πρώτη αύξηση των επιτοκίων της Κεντρικής Τράπεζας μετά από εκείνη που πραγματοποιήθηκε τέσσερις ημέρες μετά την εισβολή στην Ουκρανία, όταν αύξησε εκτάκτως τα επιτόκια στο 20%, καθώς προσπαθούσε να σταθεροποιήσει τη ρωσική οικονομία.
Την ίδια στιγμή, η επικεφαλής της τράπεζας, Elvira Nabiullina, κρούει όλο και περισσότερο τον κώδωνα του κινδύνου, κάνοντας λόγο για αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις, λόγω των ραγδαίων κρατικών δαπανών και της απότομης υποτίμησης του ρωσικού ρουβλίου – που ανεβάζει τις τιμές των αγαθών που αγοράζονται από το εξωτερικό ή αυτών που παράγονται με εισαγόμενα υλικά.
Η πληθωριστική πίεση αυξάνεται
Η Τράπεζα ανέφερε σήμερα ότι υπάρχει «επίμονη πληθωριστική πίεση στην οικονομία» και αύξησε τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό φέτος στο 5-6,5%.
«Η πληθωριστική πίεση αυξάνεται. Οι τρέχοντες ρυθμοί αύξησης των τιμών, συμπεριλαμβανομένων διαφόρων υποκείμενων δεικτών, έχουν ξεπεράσει το 4% σε ετήσιους όρους και εξακολουθούν να αυξάνονται», επεσήμανε σε ανακοίνωσή της.
Σημειώνεται ότι η ρωσική οικονομία είχε σε μεγάλο βαθμό καλύτερες επιδόσεις από το αναμενόμενο, από τότε που ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε στρατεύματα στην Ουκρανία, ανατρέποντας τις αρχικές προβλέψεις ότι το ΑΕΠ θα μπορούσε να συρρικνωθεί κατά 10% και ο πληθωρισμός να ξεπεράσει το 20%.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, αυτό αποδίδεται στην εισαγωγή αυστηρών capital controls από την Κεντρική Τράπεζα πέρυσι, που έσωσε το ρούβλι από την κατάρρευση.
Ωστόσο, οι επιπλέον δαπάνες, σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις των δυτικών κυρώσεων και την κατάρρευση των ρωσικών πωλήσεων ενέργειας στην Ευρώπη, οδήγησαν την οικονομία της χώρας σε έλλειμμα 28 δισεκατομμυρίων δολαρίων το πρώτο εξάμηνο του 2023.
Υποχώρησε το ρούβλι
Το ρούβλι έχει υποχωρήσει από το υψηλό των 54 έναντι του δολαρίου ΗΠΑ τον περασμένο Ιούνιο στο 91 σήμερα.
“Κανονικά, μια πτώση της συναλλαγματικής ισοτιμίας οδηγεί σε πτώση της ζήτησης για εισαγωγές, αλλά αυτό δεν συνέβη”, δήλωσε η Nabiullina σε συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα σχετικά με το γιατί η πρόσφατη αδυναμία του ρουβλίου ωθεί ανοδικά τις τιμές και ανησυχεί την κεντρική τράπεζα.
Πρόσθεσε δε ότι ο κύριος παράγοντας που επηρέασε το ρούβλι ήταν η πτώση των εξαγωγών και η άνοδος των εισαγωγών, γεγονός που έχει μετατοπίσει σημαντικά τη δυναμική προσφοράς και ζήτησης για το ρωσικό νόμισμα το 2023.
Σε μια νέα σειρά προβλέψεων, που δημοσιεύθηκε επίσης σήμερα, η τράπεζα αύξησε τις προσδοκίες της για την αύξηση του ΑΕΠ της Ρωσίας το 2023 στο 1,5-2,5%.
Ακόμη, προέβλεψε ότι η αξία των ρωσικών εξαγωγών θα μειωθεί κατά περισσότερα από 175 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023 σε συνολικά 414 δισεκατομμύρια δολάρια.
Εν τω μεταξύ, βλέπει το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών -η διαφορά μεταξύ των συνολικών εξαγωγών και των εισαγωγών και βασικός μοχλός της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ρουβλίου- να πέφτει κατά 89% από το ρεκόρ των 236 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022 σε 26 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος.
Αγώνας για να καλυφθούν θέσεις
Η Nabiullina τόνισε επίσης το χαμηλό-ρεκόρ ποσοστό ανεργίας της Ρωσίας στο 3,3% και την ισχυρή ανάπτυξη του καταναλωτικού δανεισμού ως ώθηση των τιμών σε ολόκληρη την οικονομία.
Επιπροσθέτως, οι ρωσικές βιομηχανίες αγωνίζονται να καλύψουν θέσεις εν μέσω αύξησης των κυβερνητικών εντολών για τη χρηματοδότηση του πολέμου, καθώς και των συνεπειών της κινητοποίησης του Κρεμλίνου, που κάλεσε 300.000 άνδρες σε ηλικία εργασίας να πολεμήσουν στην Ουκρανία και ανάγκασε εκατοντάδες χιλιάδες άλλους να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Η τράπεζα ανάφερε ότι οι περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων υπήρξαν ως πιθανότητα, εάν ο πληθωρισμός δεν έδειχνε σημάδια εξασθένησης.
Έρευνες δείχνουν ότι οι Ρώσοι αξιολογούν σταθερά την αύξηση των τιμών ως ένα από τα πιο πιεστικά θέματα της χώρας, καθώς η ιστορία καταγράφει πολλές περιόδους ραγδαίας ανόδου του πληθωρισμού και απότομες υποτιμήσεις του ρουβλίου τα τελευταία 30 χρόνια,.
Από την πλευρά τους, οι αναλυτές, προειδοποιούν ότι η απόφαση της τράπεζας να αιφνιδιάσει τις αγορές με άνοδο επιτοκίων κατά μία ποσοστιαία μονάδα, σηματοδοτεί κίνδυνο ανόδου του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες.
Πηγή: The Moscow Times
Διαβάστε επίσης:
Πούτιν: Η Δύση τροφοδοτεί τις «φλόγες του πολέμου»
Κρεμλίνο: Κατηγορεί το Κίεβο για απρόβλεπτες ενέργειες στη Μαύρη Θάλασσα
Διπλωματικές πηγές: Εξόχως δυσάρεστη εξέλιξη η απόφαση των τουρκικών Αρχών για την Παναγία Σουμελά
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Προϋπολογισμός 2025: 15+1 ερωτήσεις και απαντήσεις από το υπουργείο Οικονομικών
- Χατζηθεοδοσίου: Σοκ και δέος – Να δούμε τον φορολογικό έλεγχο να γίνεται πράξη
- ΥΠΑ: H επιβατική κίνηση στο 10μηνο του 2024 ξεπέρασε αυτή ολόκληρου του 2023
- Eurobank: Οι λόγοι πίσω από το διαχρονικά «φουσκωμένο» ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών