ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πού θα πάει η Intrakat, o δυνατός τζίρος της ΓΕΚ, τι συμβαίνει με τον Φέσσα, το τετ α τετ Μεγάλου – Πετραλιά, η κρίσιμη ημέρα για Σκλαβενίτη, τι συμβαίνει στο Ελληνικό, τα δίδυμα του Λούτον και η καλή -πλατινομαλλούσα- συνεργάτης του υπουργού
Μήπως πρέπει να αναλάβει η Δικαιοσύνη, για να πληροφορηθεί το επενδυτικό κοινό τι ακριβώς συνέβη με την Ellington Management Group με έδρα το Κονέκτικατ, την Ellington Solutions SA, και τις δύο αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank του 2021 και του 2023; Και να ριχτεί άπλετο φως στον τρόπο διαχείρισης της τιτλοποίησης των 1,3 δισ. ευρώ που ξεκίνησε ως «Άρτεμις» το 2017 κατέληξε «Ωμέγα», και αν προκάλεσε «τρύπα» 600 εκατ. ευρώ στον ισολογισμό της τράπεζας.
Αυτό αναφέρουν στο mononews πηγές της αγοράς, σημειώνοντας: αφού η επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Βασιλική Λαζαράκου, μέχρι τώρα δεν έχει ασχοληθεί με το θέμα, ας ασχοληθεί η Δικαιοσύνη.
Την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, σημειώνουν, δεν φαίνεται να την απασχολεί ποιοι ήταν οι μέτοχοι μιας εισηγμένης εταιρείας. Οι οποίοι μέτοχοι το τελευταίο διάστημα βομβαρδίζουν στην κυριολεξία τα ΜΜΕ με επιστολές και ανακοινώσεις που θολώνουν τα νερά.
Μπορεί βέβαια η κα Λαζαράκου να λείπει από την Ελλάδα, ίσως βρίσκεται στο εξωτερικό, ενδεχομένως σε κάποιο συνέδριο για τους κανόνες εποπτείας των εισηγμένων…
Και όμως, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στην ιστοσελίδα της στην κατηγορία «Εποπτεία» αναφέρει επί λέξει:
«Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εποπτεύει τις εταιρείες με κινητές αξίες εισηγμένες σε οργανωμένη αγορά.
Ειδικότερα, το έργο της επικεντρώνεται στην εποπτεία και στον έλεγχο της συμμόρφωσης των εταιρειών με τις υποχρεώσεις διαρκούς πληροφόρησης του επενδυτικού κοινού για τις ίδιες τις εταιρείες και τις θυγατρικές τους, τα στελέχη τους και τους μετόχους τους, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Αξιολογεί επίσης δημοσιεύματα και ανακοινώσεις σχετικά με τις εταιρείες των οποίων οι κινητές αξίες διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών».
Και υπογραμμίζει: «Τέλος, στο πλαίσιο άσκησης των αρμοδιοτήτων της διενεργεί έκτακτους, ειδικούς ή γενικούς ελέγχους».
Διότι βγαίνουν μέτοχοι μιας εισηγμένης και «ξεκατινιάζονται» δημοσίως ανταλλάσσοντας επιστολές, ανακοινώσεις, ραβασάκια…Τα έχει ακούσει όλα αυτά η Βασιλική Λαζαράκου, τα έχει πάρει είδηση, διαβάζει τα δημοσιεύματα ή…
Πάντως, σχολιάζουν πηγές της αγοράς, από την ώρα που η Attica Bank απαγκιστρώθηκε από τους πρώην εταίρους, δηλαδή τις Ellington –που είχαν εκπροσώπους αλλά και λόγο εκτελεστικό στο ΔΣ μέχρι το τέλος του 2022– εμφανίζει σταθερά σημάδια εξυγίανσης και βελτίωσης και έχουν μπει τα θεμέλια για την επιστροφή της σε λειτουργική κερδοφορία.
Οι άνθρωποι της αγοράς σχολιάζουν επίσης πως θα πρέπει να κινητοποιηθούν η Thrivest και η Παγκρήτια –μέτοχοι της Attica Bank με ποσοστό 10,5%– και να προχωρήσουν σε διαχειριστικό έλεγχο στην τράπεζα.
Όπως είναι γνωστό αυτοί οι δύο μέτοχοι, δήλωσαν ρητώς στη γενική συνέλευση της τράπεζας ότι δεν απαλλάσσουν για τα πεπραγμένα της χρήσης 2022 τρία πρώην μέλη του Δ.Σ. της τράπεζας την Ειρήνη Μαραγκουδάκη, τον Μάρκο Κούτη, και τον Πάτρικ Χόρεντ, οι οποίοι ήταν εκπρόσωποι της Ellington Αμερικής και ήταν επίσης στο ΔΣ της «Θεάς Άρτεμις».
Η μη απαλλαγή δείχνει ότι η υπόθεση χρήζει περαιτέρω διερεύνησης.
Ακόμα η αγορά σχολιάζει πως η ξαφνική αποχώρηση της Ειρήνης Μαραγκουδάκη από τον servicer «Θεά Άρτεμις», αλλά και η επίκληση γνωστών ανακοινώσεων της Attica Bank, δείχνει ότι ενδεχομένως να έχει πιεστεί.
Πιθανόν, λένε, η πίεση να προέρχεται από την πρόθεση των νέων μετόχων να ψάξουν σε βάθος την υπόθεση των τιτλοποιήσεων της Attica Bank –την Ωμέγα την είχε αναλάβει η εταιρεία της Μαραγκουδάκη.
Ο έλεγχος θα γίνει ούτως ή άλλως, αφού σύμφωνα με το πλάνο της συγχώνευσης Attica Bank – Παγκρήτιας, οι δύο τράπεζες θα πρέπει να εξυγιανθούν από τα «κόκκινα» δάνεια και η εικόνα τους θα πρέπει να είναι διαυγής…
Διαβάστε επίσης: