Ένα τεράστιος, άγριος γορίλας, ύψους 2,30 μέτρων σε εκτυφλωτικό μπλε χρώμα και με την ετικέτα «Mykonos» θα υποδεχθεί αύριο τους επισκέπτες στο αεροδρόμιο της Μυκόνου.

Εκεί όπου θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια του μνημειώδους γλυπτού «Wild Kong», έργο που δημιούργησε ο διάσημος ποπ καλλιτέχνης Ρίτσαρντ Ολίνσκι ειδικά για το νησί. Την ίδια μέρα, και με την παρουσία του καλλιτέχνη  γίνονται και τα εγκαίνια της γκαλερί Orlinski της μοναδικής στην Ελλάδα, που άνοιξε ήδη τις πύλες της αυτό το καλοκαίρι στη Χώρα της Μυκόνου από την Kapopoulos Fine Arts.

1

Με την υπογραφή του διεθνούς γλύπτη, που δημιουργεί φανταστικά γλυπτά με έμπνευση από τα άγρια ζώα, η γκαλερί φιλοξενεί γορίλες στο εντυπωσιακό μπλε του κοβαλτίου, λαμπερές αρκούδες, πολύχρωμους δεινόσαυρους, εκτυφλωτικούς πάνθηρες και άλλα ακόμη, που μοιάζει σαν να το έχουν σκάσει μόλις, από το φυσικό τους περιβάλλον.

Πρόκειται για μονοχρωματικά κυρίως, τοτέμ σε πέτρα, μάρμαρο, χρώμιο και γυαλισμένο μπρούντζο.  Και σε καθένα από αυτά, η υφή και η αντίθεση των υλικών είναι μέρος της εργασίας, όπως και η ίδια η μορφή.

Ο μπλε γορίλας της Μυκόνου
Ο μπλε γορίλας της Μυκόνου

Το θηριοτροφείο

Επηρεασμένος από τους ποπ καλλιτέχνες της γενιάς του – ο ίδιος αναφέρει ως μία από τις μεγαλύτερες επιρροές του τον Ρόμπερτ Ιντιάνα – ο Ορλίνσκι δημιουργεί τα τολμηρά και δυναμικά  γλυπτά του ως ένα μήνυμα που ενθαρρύνει την ελευθερία του πνεύματος, των συναισθημάτων και της ευτυχίας.

Γι΄αυτό τα πλέον αξιοσημείωτα έργα του, όπως ο πάνθηρας, αντιπροσωπεύουν το μυστήριο και τον αισθησιασμό, εκφράζοντας δύναμη αλλά και αγριότητα.

Ο κροκόδειλος εξάλλου, ως αντανάκλαση της ανθρώπινης παρόρμησης, συμβολίζει την προσαρμοστικότητα και τα ένστικτα επιβίωσης. Όσο για τον ελέφαντα είναι αντιπροσωπευτικός της δυαδικότητας της άγριας φύσης, εξ ίσου διάσημος για τις βίαιες ορμές του όσο και για την τρυφερότητα, τη σοφία και τη μακροζωία.

Έργο του Ρίτσαρντ Ορλίνσκι
Έργο του Ρίτσαρντ Ορλίνσκι

Ο Ρίτσαρντ Ορλίνσκι, με τις τεράστιες σήμερα πωλήσεις στον κόσμο ξεκίνησε την καλλιτεχνική του καριέρα το 2004, όταν δημιούργησε το πρώτο του έργο, έναν κόκκινο κροκόδειλο από ρητίνη, που σύντομα έγινε εμβληματικό κομμάτι στο «θηριοτροφείο» του γλύπτη.

Έργο του Ρίτσαρντ Ορλίνσκι
Έργο του Ρίτσαρντ Ορλίνσκι

Διεθνής απήχηση

Με την επιθυμία εξάλλου να εκδημοκρατίσει την τέχνη καθιστώντας την προσιτή στις μάζες, ενδιαφέρεται για όλα τα μέσα έκφρασης και η τέχνη του δεν γνωρίζει σύνορα. Έτσι τα έργα του μπορεί να τα δει κανείς σε όλο τον κόσμο σε εκθέσεις, συχνά θεαματικών διαστάσεων, σε ασυνήθιστα μέρη αλλά και στην ύπαιθρο.

Έργο του Ρίτσαρντ Ορλίνσκι
Έργο του Ρίτσαρντ Ορλίνσκι

«Πιστεύω βαθιά στη δύναμη της τέχνης (…) Συχνά οι άνθρωποι δεν τολμούν να σπρώξουν την πόρτα μιας γκαλερί ή ενός μουσείου, οπότε φροντίζω να πάει το μουσείο σ΄αυτούς!», όπως λέει ο ίδιος.

Στην πατρίδα του τη Γαλλία συγκεκριμένα έχει εκθέσει έργα του στο FIAC, το Courchevel, το Le Chateau de Versailles  ενώ δημιουργίες του βρίσκονται σε περισσότερες από 90 γκαλερί. Το 2015 αναγνωρίστηκε από το ArtPrice ως ο best-seller σύγχρονος καλλιτέχνης στη Γαλλία και το 2021 τιμήθηκε  με τον τίτλο του Αξιωματικού του Τάγματος των Τεχνών και των Γραμμάτων από τη γαλλίδα υπουργό Πολιτισμού Ροζελίν Μπασελό-Ναρκιάν.

Οι Galleries Orlinski βρίσκονται σήμερα σε μεγάλες του κόσμου, όπως το Μαϊάμι, το Παρίσι, το Λονδίνο, το Σεν Τροπέ, την Κουρσεβέλ των Γαλλικών Άλπεων και αλλού.

Στην Ελλάδα ο Ρίτσαρντ Ορλίνσκι συνεργάζεται αποκλειστικά με την Kapopoulos Fine Arts και όπως λέει ο ιδρυτής της γκαλερί Βαγγέλης Καπόπουλος «Κρίναμε ότι το έδαφος είναι ώριμο για να δημιουργήσουμε στο κέντρο της Χώρας της Μυκόνου, έναν χώρο τέχνης που φέρει το όνομα του και φιλοξενεί το έργο του, πληρώντας πάντα τις αυστηρές προδιαγραφές που έχουν οι αντίστοιχοι χώροι στο εξωτερικό».

Έργο του Ρίτσαρντ Ορλίνσκι
Έργο του Ρίτσαρντ Ορλίνσκι

Info

Γκαλερί Orlinski: Χώρα Μυκόνου, Ματθαίου Ανδρόνικου 48, κεντρικό Ματογιάννι τηλ. +30 22890 79 289.

Έκθεση Ρίτσαρντ Ορλίνσκι

Εγκαίνια: 20 Ιουλίου  

Διαβλαστε επίσης:

Εκρήξεις χρώματος και κίνησης στα έργα της Μίνας Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη – Έκθεση στο Ναύπλιο

Δάκης Ιωάννου: «Αν το έργο δεν έχει ψυχή δεν μπορεί να είναι τέχνη»

Λένα Κιτσοπούλου – Σφήκα που την τσίμπησε