Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο πνιγμός στερεί τη ζωή σε 350 έως 400 ανθρώπους ετησίως, με την αναλογία αντρών: γυναικών να είναι 3:1.

Δυστυχώς, κάθε χρόνο στη χώρα μας πνίγεται και ένας σημαντικός αριθμός παιδιών και εφήβων (περίπου 10 παιδιά και έφηβοι).

1

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι, στην Ελλάδα, μια χώρα που περιτριγυρίζεται από θάλασσα, ένα μεγάλο ποσοστό κατοίκων (αγγίζει ακόμη και το 60%, όπου σημαντικό ποσοστό αυτών είναι παιδιά και έφηβοι) δεν γνωρίζει πώς να κολυμπά και πώς να τηρεί βασικούς κανόνες ασφαλείας με στόχο την αποφυγή των πνιγμών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αναφέρει πως κάθε 90 δευτερόλεπτα πεθαίνει από πνιγμό ένας άνθρωπος παγκοσμίως, με τους ερευνητές να μιλούν για ακόμα μεγαλύτερη συχνότητα του φαινομένου ακόμα και ανά 30 δευτερόλεπτα, καθώς δεν καταγράφονται όλα τα περιστατικά.

Χαρακτηριστικό είναι πως από το 2017 έως το 2021 στην Ελλάδα έχασαν τη ζωή τους από θαλάσσιες δραστηριότητες 342 άτομα.

Το 2021 συγκεκριμένα 336 άτομα «χάθηκαν» στη θάλασσα με το 70% να είναι άνδρες και το 30% γυναίκες. Παράλληλα το 70% από αυτούς ήταν Έλληνες και το 30% αλλοδαποί.

Μέχρι αρχές Αυγούστου του 2022 στη θάλασσα καταγράφηκαν τουλάχιστον 163 θάνατοι, ενώ σύμφωνα με το Λιμενικό 8 στους 10 που χάνουν τη ζωή τους στη θάλασσα είναι άνω των 60 ετών.

Πέρα από την εξοικείωση του πληθυσμού με το νερό και την εκμάθηση κολύμβησης, η τήρηση κάποιων βασικών κανόνων ασφαλείας, είναι σημαντική για την αποφυγή των πνιγμών στη χώρα μας.

Πνιγμός: 12 βασικοί κανόνες ασφαλείας

1. Παρακολουθείστε οργανωμένα μαθήματα κολύμβησης.

2. Κολυμπήστε πάντα με παρέα και ιδανικά υπό την επίβλεψη ναυαγοσώστη (εάν αυτό είναι εφικτό).

3. Μην αφήνετε από την επίβλεψή σας ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι.

4. Αποφύγετε την κολύμβηση αμέσως μετά το φαγητό (ιδανικά πρέπει να έχουν περάσει 3 ώρες από την κατανάλωση φαγητού).

5. Μπείτε σταδιακά μέσα στο νερό, ώστε να προσαρμοστεί ο οργανισμός σας στη θερμοκρασία του νερού (ιδιαίτερη προσοχή όταν το νερό είναι κρύο).

6. Μην απομακρύνεστε από τα ρηχά και κολυμπήστε παράλληλα με την ακτή.

7. Μην υπερεκτιμάτε τις δυνάμεις σας και μην κάνετε επίδειξη των δυνάμεών σας στους υπόλοιπους λουόμενους.

8. Μην κάνετε ριψοκίνδυνα παιχνίδια που θέτουν εσάς ή τους γύρω σας σε κίνδυνο.

9. Αν παρασυρθείτε στα βαθιά από κάποιο ρεύμα, διατηρήστε την ψυχραιμία σας, κολυμπήστε παράλληλα με την ακτογραμμή για να απεγκλωβιστείτε και μετά κάθετα για να επιστρέψετε στην ακτή.

10. Αποφύγετε το κολύμπι εάν έχετε καταναλώσει αλκοόλ ή ναρκωτικά.

11. Μην παραβλέπετε τυχόν προειδοποιήσεις προς τους λουόμενους από τις τοπικές Αρχές.

12. Να είστε επιφυλακτικοί όταν επισκέπτεστε μια παραλία για πρώτη φορά. Καλό είναι να έχετε ενημερωθεί από τους κατοίκους της περιοχής για τυχόν κινδύνους που μπορεί να προκύψουν, όπως ο πνιγμός.

Διαβάστε επίσης:

Κώστας Καραμανλής: Αναλαμβάνει πρόεδρος στο ΔΣ της ΣΕΚΕ

F1: Ελαστικά χωρίς κουβέρτες!

Πώς με συμφέρει να φορτίζω