Βουτιά στα τριμηνιαία κέρδη, ανέφερε η σουηδική Ericsson, καθώς οι μετοχές της υποχώρησαν κατά 8,7%, ενώ τα λειτουργικά κέρδη, εξαιρουμένων χρεώσεων αναδιάρθρωσης, σημείωσαν πτώση κατά 62%, λόγω επιβράδυνσης των καταναλωτικών δαπανών, που πλήττει τις πωλήσεις τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού.

Την ίδια στιγμή, η ανταγωνίστριά της, η Φινλανδική Nokia, μείωσε τις ετήσιες προοπτικές της, ενώ οι μετοχές της υποχώρησαν 9,6% στις πρωινές συναλλαγές της Παρασκευής 14 Ιουλίου 2023, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2021.

1

Σημειώνεται ότι οι φόβοι μιας επικείμενης ύφεσης ανάγκασαν τις επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιών να περικόψουν τους προϋπολογισμούς τους και να καθυστερήσουν τις αναβαθμίσεις συσκευών και τα σχέδια ψηφιοποίησης, επιβραδύνοντας τα σχέδια εταιρειών όπως η Nokia και η Ericsson για επέκταση των δικτύων 5G και των ευρυζωνικών συνδέσεων.

Απολύσεις επί των απολύσεων

Οι καταναλωτές που συγκρατούν τις δαπάνες, ανάγκασαν επίσης ορισμένες μεγάλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών να μειώσουν το κόστος και να απολύσουν υπαλλήλους.

Τον Μάιο, η Vodafone ανακοίνωσε σχέδια για περικοπή 11.000 θέσεων εργασίας παγκοσμίως, ενώ η BT ανέφερε ότι θα μειώσει τον αριθμό των εργαζομένων κατά 55.000 έως το 2030.

«Οι εταιρείες πίστευαν ότι η ζήτηση θα αυξηθεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους, ιδιαίτερα στη Βόρεια Αμερική, ωστόσο, τώρα γίνεται όλο και πιο σαφές ότι θα τους ασκηθεί πίεση μέχρι το 2024», δήλωσε στο Reuters ο Kimmo Stenvall, αναλυτής της OP Markets.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Φεβρουάριο, η Ericsson ανακοίνωσε τα σχέδιά της να περικόψει 8.500 υπαλλήλους παγκοσμίως προκειμένου να μειώσει το κόστος, ενώ σήμερα δήλωσε ότι ο αντίκτυπος μιας τέτοιας ενέργειας, θα φανεί τα επόμενα τρίμηνα.

Η Nokia ανέφερε πωλήσεις 5,7 δισεκατομμυρίων ευρώ (6,4 δισεκατομμύρια δολάρια) για το β’ τρίμηνο, λιγότερο από τα 6 δισεκατομμύρια που ανέμεναν οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Refinitiv.

Επιπλέον, η εταιρεία τόνισε ότι αναμένει πωλήσεις 23,2-24,6 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2023 (26,1-27,6 δισεκατομμύρια δολάρια), μειώνοντας την προηγούμενη πρόβλεψη 24,6-26,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η αδυναμία στην υποδομή δικτύου της Nokia και στις επιχειρήσεις δικτύων κινητής τηλεφωνίας ώθησε επίσης την εταιρεία να περιορίσει την προοπτική του συγκρίσιμου περιθωρίου κέρδους στο 11,5-13% από 11,5-14%.

Συγκρατημένη αισιοδοξία

Από την πλευρά της, η Ericsson ανέφερε πτώση 62% στα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη για το β’ τρίμηνο, ελαφρώς πάνω από τις προσδοκίες της αγοράς.

Όπως υποστηρίζει, η πτώση οφείλεται στην επιβράδυνση των δαπανών μεταξύ των πελατών, ιδιαίτερα στη Βόρεια Αμερική, παρόλο που η εταιρεία σημείωσε ότι αυτό αντισταθμίστηκε εν μέρει από την ανάπτυξη στην Ινδία.

Τα λειτουργικά κέρδη του σουηδικού κατασκευαστή τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, μειώθηκαν στα 2,8 δισεκατομμύρια σουηδικές κορώνες (271 εκατομμύρια δολάρια) από 7,4 δισεκατομμύρια ένα χρόνο νωρίτερα.

Οι καθαρές πωλήσεις αυξήθηκαν 3% στα 64,4 δισεκατομμύρια κορώνες και ξεπέρασαν τα 63,9 δισεκατομμύρια που ανέμεναν οι αναλυτές, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv Eikon.

Το μικτό περιθώριο κέρδους της Ericsson για το δεύτερο τρίμηνο μειώθηκε στο 37,4% από 38,6% το προηγούμενο τρίμηνο, με τον Richard Webb, αναλυτή στο CSS Insight να επεσημαίνει ότι τα τριμηνιαία κέρδη της εταιρείας ήταν απλά «εντάξει».

Παράλληλα, επικαλούμενος την αυξανόμενη ζήτηση για 5G, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ericsson, Börje Ekholm, προέβλεψε ότι η αγορά θα υποστεί «σταδιακή ανάκαμψη», στα τέλη του 2023 και θα βελτιωθεί το 2024.

Διαβάστε επίσης: 

«Καμπανάκι» για τα δίκτυα 5G κρούει ο CEO της Ericsson

FT: Κάλεσμα από την ΕΕ στην Mytilineos για την παραγωγή βασικών μετάλλων για ημιαγωγούς

Αυξήθηκε κατά 8,3% ο τζίρος των επιχειρήσεων το α’ τρίμηνο