• Οικονομία

    Φορολογικές δηλώσεις: Παράταση έως 30/9 ζητούν οι λογιστές – φοροτεχνικοί

    • NewsRoom
    Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

    Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών


    Παράταση της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως το τέλος Σεπτεμβρίου, ζητούν από το υπουργείο Οικονομικών οι λογιστές και όλος ο κλάδος της ΠΟΦΕΕ, τονίζοντας σε σχετική επιστολή τους ότι οι συνθήκες και τα υποκειμενικά δεδομένα καθιστούν αδύνατη την ολοκλήρωση των φορολογικών δηλώσεων μέχρι 31 Ιουλίου, όπου είναι μέχρι στιγμής, η καταληκτική ημερομηνία.

    Όπως τονίζουν σε σημερινή τους επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, τον υφυπουργό Οικονομικών, Χάρη Θεοχάρη και τον Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε., Γεώργιο Πιτσιλή, ο Ιούλιος, εκτός άλλων, για τους λογιστές – φοροτεχνικούς, είναι βαρύτατα επιφορτισμένος πέραν όλων των άλλων δηλωτικών υποχρεώσεων σε διαφορετικά και ετερογενή μεταξύ τους αντικείμενα.

    Η επιστολή της ΠΟΦΕΕ

    “Για ακόμη μία φορά υπογραμμίζεται η επιθυμία και η θέση του κλάδου των Λογιστών – Φοροτεχνικών να μην δίνονται παρατάσεις για τις φορολογικές δηλώσεις. Αυτό έρχεται και σε εναρμόνιση με τις δηλώσεις της νέας πολιτικής ηγεσίας για τους στόχους της φορολογικής διοίκησης και την «δημιουργία προϋποθέσεων περιορισμού της γραφειοκρατίας και της πολυπλοκότητας των φορολογικών δηλώσεων».

    Αυτό το ερμηνεύουμε ως βούληση, συνδυαστικά με τα δεδομένα που διαμορφώνονται με την διαρκή ψηφιοποίηση του κρατικού μηχανισμού, ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί η προθεσμία και να περάσουμε σε μια σύγχρονη μακράς διάρκειας περίοδο υποβολής, με ταυτόχρονη αναπροσαρμογή του αριθμού των δόσεων.

    Ωστόσο παραμένει και φέτος «ο εφιάλτης» των φορολογικών δηλώσεων!

    Η τρέχουσα καταληκτική ημερομηνία τον μήνα Ιούλιο με τον καθυστερημένο ρυθμό υποβολής, για τους γνωστούς λόγους: μεσολάβησαν δύο εκλογικές αναμετρήσεις, η βραδυπορούσα αποστολή των βεβαιώσεων των εισοδημάτων από τους αρμόδιους δημόσιους φορείς, η περιορισμένη προσέλευση των φορολογουμένων εξ αιτίας του καιρικού φαινομένου καύσωνα και τα γνωστά άλλα τεχνικά ζητήματα καθιστούν αδύνατη την ολοκλήρωση των φορολογικών δηλώσεων μέχρι 31 Ιουλίου.

    Ο μήνας Ιούλιος επιπλέον για εμάς τους επαγγελματίες Λογιστές – Φοροτεχνικούς, είναι βαρύτατα επιφορτισμένος πέραν όλων των άλλων δηλωτικών υποχρεώσεων σε διαφορετικά και ετερογενή μεταξύ τους αντικείμενα.

    Είναι μήνας «ΦΠΑ» που προϋποθέτει την ενημέρωση, την συμφωνία με τα myDATA, τον χαρακτηρισμό των παραστατικών στα myDATA και την υποβολή της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ, καθώς και πλήθους άλλων δηλωτικών υποχρεώσεων.

    Ακολουθεί ο μήνας Αύγουστος που παρά το γεγονός ότι ποτέ δεν θέλαμε να εργαζόμαστε με την πίεση του χρόνου, το κυριότερο όμως εδώ είναι ότι για τον συγκεκριμένο μήνα πρέπει να λάβετε υπόψη και την νομοθετική υποχρέωση για λήψη τουλάχιστον 2 εβδομάδων ετήσιας άδειας ανάπαυσης για όλους τους εργαζόμενους, μη εξαιρουμένων των εργαζομένων στα λογιστικά γραφεία.

    Επίσης πρέπει να καταγραφεί και το γεγονός ότι για τις δηλώσεις Νομικών Προσώπων, η αντίστοιχη εφαρμογή υποβολής έγινε διαθέσιμη στις 17 Μαΐου.

    Επιπλέον, όπως αναφέραμε παραπάνω, η επικοινωνία φέτος με τους φορολογούμενους ήταν προβληματική λόγω των δύο εκλογικών διαδικασιών, όπως επίσης η έναρξη της τουριστικής περιόδου ξεκίνησε νωρίτερα από κάθε άλλη φορά.

    Ήδη η εικόνα της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, δεδομένου ότι υπολείπεται περίπου το 30%, στοιχειοθετεί ότι είναι αδύνατο να ολοκληρωθεί (ακόμη και με συνθήκες πίεσης) η φετινή διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως τις 31 Ιουλίου 2023.

    Για αυτούς τους λόγους λοιπόν θεωρούμε απαραίτητη την ΑΜΕΣΗ μεταφορά της καταληκτικής ημερομηνίας των φορολογικών δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων έως τις 30/9/2023.

    Επαναλαμβάνουμε ότι δεν επιθυμούμε παράταση για εμάς. Ένα κράτος που το ίδιο δεν επιθυμεί να βάλει εμπόδια στους φορολογούμενους του, πρέπει να μεριμνά ώστε να δίδεται ο χρόνος που απαιτείται για να υποβάλλονται, ορθά και χωρίς άγχος, μία από τις σημαντικότερες υποχρεώσεις τους, που είναι οι φορολογικές δηλώσεις.

    Είμαστε βέβαιοι ότι θα λάβετε υπόψη τις ανάγκες των επιχειρήσεων, των φορολογουμένων και του Κλάδου και θα αναλάβετε τις απαραίτητες ενέργειες για την επίλυση του θέματος”

    Τι εξετάζει το ΥΠΟΙΚ για τις επιχειρήσεις

    Τη νέα παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για τις επιχειρήσεις σκέφτεται να ανακοινώσει τις επόμενες ώρες το Υπουργείο Οικονομικών.

    Πληροφορίες αναφέρουν πως η νέα προθεσμία που θα δοθεί θα είναι έως το τέλος Αυγούστου, δηλαδή θα δοθεί διορία επιπλέον ενός μήνα για την υποβολή των δηλώσεων.

    Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή για τα φυσικά πρόσωπα, για τα οποία η προθεσμία λήξει στις 31 Ιουλίου στις 3 το μεσημέρι, ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσει η αποπληρωμή του φόρου σε οκτώ δόσεις από τον Ιούλιο έως και τον Φεβρουάριο του 2024. Ισχύει και φέτος η έκπτωση του 3% για όλους όσοι εξοφλήσουν εφάπαξ το ποσό της οφειλής.

    Πώς επηρεάζει το Market Pass

    Οι αιτήσεις για το νέο Market Pass θα ανοίξουν τον άλλο μήνα με βάση τις φορολογικές δηλώσεις που «τρέχουν».

    Η σκέψη του οικονομικού επιτελείου αναφέρει πως η παράταση στις φορολογικές δηλώσεις των επιχειρήσεων έχει ως στόχο της αποσυμφόρηση των φοροτεχνικών και λογιστών, ώστε να “τρέξουν” τις δηλώσεις των φυσικών προσώπων, καθώς έως και σήμερα 4,5 εκατ φορολογικές δηλώσεις, όταν το σύνολο των φορολογουμένων είναι 6,5 εκατ., δηλαδή μέσα στις επόμενες 17 ημέρες θα πρέπει να υποβληθούν 2 εκατ δηλώσεις ή σχεδόν 117.000 δηλώσεις κάθε μέρα.

    Η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για τα φυσικά πρόσωπα θα καθορίσει ένα σημαντικό μέτρο που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση και αποτελεί βασική διάταξη του νέου νομοσχεδίου που έχει καταθέσει σε δημόσια διαβούλευση το Υπουργείο Οικονομικών: την επέκταση του market pass για τρεις ακόμα μήνες. Το μέτρο θα υπολογιστεί με βάση τα εισοδήματα του 2022, δηλαδή με τις δηλώσεις που υποβάλλονται φέτος.

    Όσοι έλαβαν το market pass στο παρελθόν δεν χρειάζεται να υποβάλουν εκ νέου αίτηση και θα επαναξιολογηθούν με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματα του 2022. Όσοι δεν είχαν κάνει αίτηση κατά το παρελθόν, είτε γιατί δεν πληρούσαν τα κριτήρια είτε γιατί το αμέλησαν, θα πρέπει να υποβάλουν τώρα στην πλατφόρμα η οποία εκτιμάται πως θα ανοίξει στα τέλη Αυγούστου. Η παράταση του market pass αφορά τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο και η καταβολή του επιδόματος εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί σε μία ή δύο δόσεις στις αρχές του φθινοπώρου.

    Σημειώνεται πως το ύψος του επιδόματος και τα κριτήρια για την καταβολή του παραμένουν τα ίδια. Δηλαδή το ύψος της ενίσχυσης είναι 10% επί του μηνιαίου ύψους αγορών, που είναι 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, συν 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος έως 1.000 ευρώ αγορών. Τα κριτήρια παραμένουν επίσης τα ίδια, εισοδηματικά (έως 16.000 ευρώ ο άγαμος, 24.000 ευρώ ο έγγαμος συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί μετά το πρώτο) και περιουσιακά (έως 250.000 ευρώ ο άγαμος, 400.000 ευρώ ο έγγαμος).

    Χάρης Θεοχάρης: Εμπρόθεσμα οι δηλώσεις

    Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη, τα κριτήρια για το Market Pass παραμένουν ίδια, αναφέροντας επίσης ότι δεν υπάρχει όριο για οικογένειες με 6 παιδιά και πάνω, ενώ παραμένει το όριο για τους φιλοξενούμενους.

    Οι αιτήσεις πάνω στις οποίες θα εξεταστεί η παράταση του Market Pass θα είναι οι φετινές φορολογικές δηλώσεις που αφορούν δηλαδή εισοδήματα του 2022.

    “Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επικεντρωθούν φοροτεχνικοί, λογιστές και πολίτες να κάνουν εμπρόθεσμα τις φορολογικές δηλώσεις ώστε να εξεταστούν οι αιτήσεις. Για να μην ταλαιπωρήσουμε τον κόσμο θα θεωρήσουμε ότι όσοι έχουν κάνει αίτηση για την πρώτη φάση θα θεωρήσουμε ότι την έχουν κάνει ήδη. Το σύστημα θα ανοίξει για όσους δεν έκαναν την πρώτη φάση του Market Pass” , εξήγησε ο κ. Θεοχάρης, κάνοντας λόγο για ωφελούμενα 2,8 εκατομμύρια νοικοκυριά, με κατ’ εκτίμηση 7,5 εκατ. μέλη.

    Διαβάστε επίσης: 

    ΑΑΔΕ: Νέο μοντέλο φορολογικής διοίκησης

    Υπ. Οικονομικών: Πιέσεις για παράταση φορολογικών δηλώσεων λόγω market pass – Οι σκέψεις για τις επιχειρήσεις

    ΥπΑΑΤ: Αποζημιώσεις σε επιπλέον 329 αλιείς λόγω ουκρανικής κρίσης



    ΣΧΟΛΙΑ