ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Beyoncé βρέθηκε στο στόχαστρο των οικονομολόγων πριν μερικές εβδομάδες, όχι γιατί βρίσκεται σε τροχιά να καταρρίψει το ρεκόρ για την περιοδεία με τη μεγαλύτερη αξία, αγγίζοντας ακόμα και τα 2 δις δολάρια, αλλά γιατί… πυροδότησε την άνοδο του πληθωρισμού στην Σουηδία.
Ύστερα από έναν χρόνο υψηλών επιτοκίων, ένα ποσοστό των οικονομολόγων θεωρεί ότι ένας αστάθμητος παράγοντας στη μάχη κατά του πληθωρισμού είναι οι περιοδείες των διάσημων pop stars, με εκατομμύρια θαυμαστές σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι επιστρέφουν στις συναυλίες, ύστερα από χρόνια αποχής λόγω Covid.
Πώς μια περιοδεία εκτοξεύει τις τιμές
Ένα εισιτήριο για το live της διάσημης τραγουδίστριας Taylor Swift στην περιοδεία της στις ΗΠΑ μπορεί να φτάσει στην μαύρη αγορά πάνω από 3.000 δολάρια και το ίδιο ισχύει και για τον καλλιτέχνη The Weeknd στην ευρωπαϊκή του περιοδεία.
Τον Μάιο η Σουηδία είδε αύξηση στον πληθωρισμό της με τους οικονομολόγους να «κατηγορούν» τη Beyoncé, καθώς επέλεξε τη πρωτεύουσα της χώρας, τη Στοκχόλμη για να ξεκινήσει την ευρωπαϊκή της περιοδεία. Τα αεροπορικά εισιτήρια, η διαμονή στο ξενοδοχείο και οι τιμές σε εστιατόρια και άλλες υπηρεσίες εκτοξεύτηκαν και ο δείκτης τιμών καταναλωτή κατέγραψε άνοδο για εκείνο τον μήνα.
Στην Αυστραλία, την οποία αναμένεται να επισκεφθεί η Taylor Swift του χρόνου, η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει ήδη τη λήψη μέτρων, ώστε να μην εκτοξευτούν οι τιμές των εισιτηρίων.
Αν και δεν έχει πετύχει αυτό που θα ήθελε, καθώς σύμφωνα με τον περιοδικό Outlook, ένα πακέτο εισιτηρίων VIP αξίας 1.250 δολαρίων, πλέον πωλείται για 3.114 δολάρια.
Και δεν είναι μόνο τα εισιτήρια, που σύμφωνα με κάποιους οικονομολόγους συμβάλλουν στην άνοδο του πληθωρισμού. Η Swift βρίσκεται εν μέσω της αμερικανικής της περιοδείας, με το ύψος των πωλήσεων από τα εισιτήρια για κάθε συναυλία να ξεπερνάει τα 10 εκατ. δολάρια.
Ο Guardian παρουσίασε πριν λίγες ημέρες σε ένα άρθρο του έναν έλεγχο τιμών για διαμονή στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας. Ένα δωμάτιο με δύο διπλά κρεβάτια σε κεντρικό ξενοδοχείο κοστίζει στα μέσα του ερχόμενου Φεβρουαρίου 325 δολάρια, ενώ στα τέλη του ίδιου μήνα, όταν η Swift ξεκινάει τις περιοδείες, η τιμή εκτοξεύεται στα 816 δολάρια, μία αύξηση κατά 150%.
Το πέρασμά της Αμερικανίδας τραγουδίστριας από διάφορες πολιτείας των ΗΠΑ αναμένεται να προσθέσει στην συνολική οικονομική δραστηριότητα των περιοχών έως και 5 δις δολάρια και σε αυτά περιλαμβάνονται το συλλεκτικό εμπόρευμα, εισιτήρια, κρατήσεις ξενοδοχείων και εστίαση.
Το φαινόμενο των συναυλιών
Για το Bloomberg, το 2023 αποτελεί το σημαντικότερη χρονιά για τη ζωντανή μουσική. Κι αυτό γιατί δεν είναι μόνο τα κορυφαία ονόματα όπως η Beyoncé και η Taylor Swift αλλά και άλλοι καλλιτέχνες όπως η Pink, η Madonna, ο Weeknd,οι Depeche Mode, ο Drake και ο Bruce Springsteen που βλέπουν τα εισιτήριά τους να ξεπουλάνε ανεξαρτήτως τιμής πριν την έναρξη της περιοδείας τους.
Με τους διάσημους καλλιτέχνες της μουσικής σκηνής να κατακλύζουν στάδια σε όλο τον κόσμο, οι τιμές των εισιτηρίων κυμαίνονται από 349,90 έως 1.249,90 δολάρια και τα εισιτήρια ξεκινούν από 79,90 δολάρια αλλά ανεβαίνουν στα 379,90 δολάρια για μια θέση στην πρώτη γραμμή. Και όλοι οι παραπάνω καλλιτέχνες γεμίζουν στάδια με χωρητικότητα από 40.000 έως και 100.000 ανθρώπων. Αν κάποιος ήθελε να παρακολουθήσει τη Madonna στις ΗΠΑ, η τιμή του εισιτηρίου είχε σκαρφαλώσει μέχρι τα 2.550 δολάρια, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Consultancy.eu.
Οι οικονομολόγοι των Societe Generale και Danske Bank σχολιάζοντας την έκρηξη των τιμών λόγω των συναυλιών στο CNBC, ανέφεραν ότι δεν είναι πρώτη φορά που ένα πρόσκαιρο γεγονός μπορεί να ανατρέψει τους δείκτες μέτρησης.
Είναι ένα φαινόμενο που έχει καταγραφεί και στο πρόσφατο παρελθόν . Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς ένα γεγονός μπορεί να επηρεάσει τις δαπάνες ήταν οι χρονιές που κυκλοφόρησαν τα iPhone 6 και iPhone X, τo 2014 και το 2017 αντίστοιχα. Και τις δύο χρονιές, οι συνολικές πωλήσεις στα ηλεκτρονικά προϊόντα εκτοξεύτηκαν.
Μια συναυλία μπορεί να επηρεάσει τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών;
Υπάρχουν όμως και οι δύσπιστοι. Οι οικονομολόγοι που θεωρούν ότι δεν μπορεί ο αντίκτυπος από έναν καλλιτέχνη να εκτοξεύσει τον πληθωρισμό.
«Υποψιάζομαι ότι υπάρχει αντίκτυπος στον πληθωρισμό συνολικά λόγω του ότι οι τιμές των συναυλιών γίνονται πιο ακριβές. Αυτό δεν οφείλεται απαραίτητα σε έναν συγκεκριμένο καλλιτέχνη», ανέφερε ο ο Philip Shaw, επικεφαλής οικονομολόγος της Investec, απορρίπτοντας το επιχείρημα όσων έσπευσαν να «ρίξουν» τις ευθύνες για τον πληθωρισμό στη Beyoncé.
Ο ίδιος άλλωστε σημειώνει ότι αυτά τα γεγονότα δεν μπορούν να επηρεάσουν την πορεία των επιτοκίων και τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών.
Διαβάστε επίσης:
Forbes: Rihanna, Swift και Beyoncé στη λίστα με τις 100 πλουσιότερες αυτοδημιούργητες γυναίκες
ΤΑΙΠΕΔ: Ξεκινά η αξιοποίηση του ακινήτου στην περιοχή «Βερβερόντα» στο Πόρτο Χέλι