ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
“Δεν έχετε οποιαδήποτε αρμοδιότητα στο νησί” διαμήνυσε με έγγραφο του προς την Πολεοδομία Σύρου ο προϊστάμενος της διεύθυνσης Τεχνικής Υπηρεσίας Μυκόνου.
Με επίσκεψη στη Μύκονο και επιτόπιες αυτοψίες σε αυθαίρετα που είχαν ακυρωθεί στο Εφετείο, απάντησε η Πολεοδομία της Σύρου που θα ζητήσει την συνδρομή της Εισαγγελίας για να ολοκληρώσει τη δουλειά της.
Ένας υπόγειος πόλεμος με έντονο παρασκήνιο μαίνεται αυτές τις μέρες στο νησί της Μυκόνου.
Αιτία η κίνηση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου να υπογράψει την διαπιστωτική πράξη με την οποία ορίζεται ποιοι δήμοι έχουν στελεχική επάρκεια για τη δημιουργία υπηρεσίας δόμησης, ανάμεσα σε αυτές και ο Δήμος Μυκόνου.
Η υπηρεσία δόμησης στο κυκλαδίτικο νησί είχε καταργηθεί το 2017 και οι υποθέσεις που την αφορούσαν εξυπηρετούνταν όλα αυτά τα χρόνια από την Πολεοδομία της Σύρου και τώρα την επαναφέρουν στη Μύκονο παρά τα σκάνδαλα διαφθοράς που έχουν δει κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας.
Όπως είχε αποκαλύψει πρόσφατα το mononews.gr, στο έγγραφο της σχετικής απόφασης του δημάρχου Μυκόνου, κ. Κωνσταντίνου Κουκά, η οποία είναι αναρτημένη στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ από τις 26/3/2023, περιλαμβάνεται και το όνομα ενός επίορκου υπαλλήλου της υπηρεσίας δόμησης Μυκόνου, τον οποίο ο ίδιος ο δήμαρχος είχε θέσει σε αργία δυο φορές στο παρελθόν!
Ο εν λόγω υπάλληλος είχε συλληφθεί από την αστυνομία με τις κατηγορίες της παράβασης καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση και της χορήγησης ψευδής βεβαίωσης.
Σήμερα, το mononews, φέρνει στη δημοσιότητα έγγραφο από την εσωτερική αλληλογραφία των δυο υπηρεσιών δόμησης, Μυκόνου και Σύρου.
Το εν λόγω έγγραφο εστάλη ως συνέχεια της ανάρτησης της απόφασης του δημάρχου Μυκόνου, μέσω της οποίας γνωστοποιήθηκε η ολοκλήρωση της διαδικασίας για την συγκρότηση και λειτουργία της υπηρεσίας δόμησης στο νησί των Ανέμων.
Το σχετικό έγγραφο είναι υπογεγραμμένο από τον αναπληρωτή προϊστάμενο της υπηρεσίας, κ. Μιχάλη Τσιμπλάκη, ο οποίος ζητά από την διεύθυνση Πολεοδομίας Σύρου την αποστολή, το συντομότερο δυνατό, όλων των φακέλων αδειών οικοδομής καθώς και την μεταβίβαση άμεσα όλων των εκκρεμών υποθέσεων που σχετίζονται με έλεγχους, “ ώστε η υπηρεσία μας να λειτουργήσει απρόσκοπτα, αφού εφεξής δεν έχετε αρμοδιότητα στο νησί της Μυκόνου”, υπογραμμίζει.
Παρά το σχετικό έγγραφο, κλιμάκιο της Πολεοδομίας Σύρου βρίσκεται στη Μύκονο από την Δευτέρα με σκοπό τον επανέλεγχο σε αυθαίρετα από το 2020-2021 τα οποία είχαν ακυρωθεί στο διοικητικό εφετείο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews.gr η επίσκεψη του κλιμακίου από τη Σύρο θορύβησε τα στελέχη της νεοσύστατης υπηρεσίας δόμησης Μυκόνου.
Ακούγεται δε ότι εστάλησαν sms στα αντίστοιχα στελέχη της Πολεοδομίας της Σύρου, να μην προχωρήσουν σε αυτοψίες “με εντολή δημάρχου”.
Η διευθύντρια της υπηρεσίας δόμησης Σύρου από την πλευρά της επιφυλάχθηκε να απαντήσει, καθώς θα επικοινωνούσε πρώτα με την Εισαγγελία Σύρου για να ενημερώσει σχετικά.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η Πολεοδομία της Σύρου όλα αυτά τα χρόνια έδειξε προθυμία και ζήλο στην καταγραφή των αυθαιρεσιών στη Μύκονο, ενώ η αντίστοιχη υπηρεσία δόμησης στο Νησί των Ανέμων, έχει κλείσει δυο φορές λόγω υποστελέχωσης αλλά και περιπτώσεων διαφθοράς.
Οι μηχανικοί που δραστηριοποιούνται στη Μύκονο είχαν προβεί στο παρελθόν σε διαμαρτυρίες και καταγγελίες για επιλεκτική αντιμετώπιση, δηλαδή, ότι εξυπηρετούνταν πρώτοι συγκεκριμένοι συνάδελφοι τους που “έτρεχαν” έργα συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων.
«Αμαρτωλή» πολεοδομία
Οι υπηρεσίες δόμησης Σύρου και Μυκόνου έχουν βρεθεί ουκ ολίγες φορές στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης και λοιπών ελεγκτικών αρχών του κράτους για υποθέσεις που αφορούν σε χρηματισμό υπαλλήλων τους.
Πριν από 12 χρόνια είχαν ασκηθεί διώξεις σε βάρος τέως διευθυντή και υποδιευθυντή της Πολεοδομίας Σύρου και κατά του τέως διοικητή και υποδιοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Μυκόνου.
Οι διώξεις είχαν ασκηθεί από την εισαγγελία της Σύρου ως φυσικό επακόλουθο εξαιτίας των επιβαρυντικών στοιχείων που είχαν προκύψει από την εισαγγελική έρευνα, και την αντίστοιχη του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και των Εσωτερικών Υποθέσεων της Αστυνομίας, σχετικά με το κύκλωμα που φαίνεται να είχε στηθεί γύρω από την εκμετάλλευση αυθαιρέτων.
Χαρακτηριστικό ήταν ότι οι τότε αρμόδιες ελεγκτικές Αρχές είχαν κληθεί να ψάξουν εις βάθος 157 περιπτώσεις αυθαιρέτων σε Μύκονο, Σύρο και Κύθνο, ενώ ακολουθούσε η Τζια– για τα οποία οι υπεύθυνοι της Πολεοδομίας «παρέλειψαν» να βεβαιώσουν πρόστιμα 20 εκατ ευρώ.
Τότε είχε ασκηθεί δίωξη και εις βάρος του νομάρχη Κυκλάδων και του αντινομάρχη για πολεοδομικά θέματα «για απλή συνέργεια» καθώς φέρονται να είχαν παραλείψει να ενισχύσουν με προσωπικό την Πολεοδομία Σύρου, κίνηση που ακούσια διευκόλυνε το «θολό» τοπίο στην υπηρεσία.
Το 2016 είδε το φως της δημοσιότητας ένα σκάνδαλο στην υπηρεσία δόμησης Μυκόνου.
Ο τότε προϊστάμενος, σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, συλλαμβάνεται έπειτα από επιτόπια έρευνα των αστυνομικών αρχών σε ανεγειρόμενη οικοδομή στον Άγιο Ιωάννη, δίπλα στο γνωστό ξενοδοχείο «Saint John».
Το έργο αφορούσε την ανέγερση μιας νέας πολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας που άνηκε σε οικογένεια Μυκονιατών που διατηρούν πολλά ξενοδοχεία στο νησί.
Επρόκειτο για έργο που είχε σταματήσει έπειτα από καταγγελίες που υποβλήθηκαν στην Αστυνομία και στην Πολεοδομία για πολεοδομικές αυθαιρεσίες.
O υπάλληλος της πολεοδομίας με είχε κληθεί τηλεφωνικώς από τον αξιωματικό υπηρεσίας του Α.Τ. Μυκόνου να προσέλθει στο Τμήμα για να δώσει εξηγήσεις, έπειτα από μήνυση που υποβλήθηκε εναντίον του διότι, παρά τη διακοπή εργασιών που ίσχυε από το 2015 λόγω των πολεοδομικών παραβάσεων στη συγκεκριμένη οικοδομή, εκείνος έκρινε με δική του ευθύνη ότι οι εργασίες μπορούν να συνεχιστούν.
Ακολούθησε η σύλληψή του, ενώ πραγματοποιήθηκε έρευνα στο γραφείο του.
Κι αυτή ήταν μόνο η αρχή για να ξετυλιχθεί το κουβάρι της διαφθοράς και της ασυδοσίας που επικρατούσε στο νησί, στο οποίο φέρονται να συμμετέχουν από απλοί δημόσιοι υπάλληλοι και διοικητικοί μέχρι μεγάλα ονόματα του επιχειρηματικού κόσμου που έχουν χτίσει ξενοδοχεία και βίλες – μεγαθήρια μετά το 2011.
Στο πριγκιπάτο της αυθαιρεσίας όπου το χρήμα ρέει άφθονο, τα τελευταία χρόνια έχουν αποπεμφθεί για διαφορετικές υποθέσεις δύο δήμαρχοι και ένας ακόμη προϊστάμενος της Πολεοδομίας, ενώ στη φυλακή βρέθηκαν και διοικητικοί υπάλληλοι.
Ονόματα δημάρχων αναμείχθηκαν σε οικονομικά σκάνδαλα (δεν εισέπρατταν τέλη παρεπιδημούντων), όμως τελικά αθωώθηκαν, σε αντίθεση με διοικητικούς υπαλλήλους που κρίθηκαν ένοχοι από τη Δικαιοσύνη και μπήκαν φυλακή.
Ένας άλλος προϊστάμενος της Πολεοδομίας απασχόλησε τις Αρχές μετά την αποκάλυψη ότι «έλεγξε τον εαυτό του και τον… βρήκε «καθαρό» μετά από καταγγελία που έγινε εις βάρος του στην Αστυνομία για πολεοδομικές αυθαιρεσίες που είχαν εντοπιστεί στην κατοικία του.
Οι επιτόπιες αυτοψίες που ακολούθησαν εκ των υστέρων έγιναν από κλιμάκιο της υπηρεσίας της οποίας προΐσταται και έφεραν την υπογραφή του!
Ενός άλλου προϊστάμενου της Πολεοδομίας, το όνομά του φιγουράριζε στη λίστα Ράιχενμπαχ, με τους 1.600 φορολογούμενους μεγάλου πλούτου που ελέγχονται από τις αρμόδιες αρχές του υπουργείου Οικονομικών.
Μια ανώνυμη καταγγελία που είχε σταλεί εκείνη την εποχή στον τότε υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο και είχε κοινοποιηθεί στον εισαγγελέα Εφετών Αιγαίου, στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Σύρου και στον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης περιέγραφε με γλαφυρό τρόπο ένα από τα μεγαλύτερα όργια διαφθοράς και πολεοδομικών παραβάσεων που βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη στο Νησί των Ανέμων.
Ο συντάκτης της καταγγελίας έκανε αναφορά σε «άδειες που βγαίνουν χωρίς τις απαραίτητες εγκρίσεις», παρά μόνο με την έγκριση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Επιτροπής Τήνου – Μυκόνου.
Υποστήριζε ότι το Πολεοδομικό Γραφείο της Μυκόνου φέρεται να εξέδιδε άδειες μικρής κλίμακας που ενέκριναν επισκευές, για παράδειγμα βαψίματα σε τοιχάκια, όμως βάσει αυτών των αδειών χτίζονταν ολόκληρα κτήρια χιλιάδων τ.μ.
Το αποκαλυπτικό έγγραφο
Διαβάστε επίσης
Μύκονος: Η πολεοδομία επιστρέφει στο «αμαρτωλό» νησί και στα χέρια επίορκου υπαλλήλου
Μύκονος: Γκρεμίζουν το Sea Satin – Δείτε φωτογραφίες
Πολυτελή ακίνητα: Στο ραντάρ των πλούσιων αγοραστών η Ελλάδα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Eυάγγελος Μυτιληναίος: Χρειαζόμαστε δραστικά μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους
- Ταξί: Διετής παράταση στις προθεσμίες με τα όρια ηλικίας απόσυρσης στις περιοχές που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
- ΤτΕ: Αυξημένο πρωτογενές πλεόνασμα στα 7,5 δισ. ευρώ για τον κρατικό προϋπολογισμό
- ΙΕΑ: Ρεκόρ θα σημειώνει η παγκόσμια ζήτηση για άνθρακα έως το 2027