ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Όσον αφορά την επάρκεια του συστήματος, καθώς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα φωτοβολταϊκά, το υπουργείο Ενέργειας συστήνει, να γίνεται μεγαλύτερη κατανάλωση το μεσημέρι, όταν ο ήλιος εκτοξεύει την παραγωγή ενέργειας και όχι το βράδυ.
Η αύξησης της ζήτησης θα ανεβάσει τις τιμές, και θα δοκιμάσει τις αντοχές του ηλεκτρικού συστήματος, ιδιαίτερα στην περίπτωση που οι ακραίες θερμοκρασίες, διαρκέσουν επί δεκαήμερο, όπως προβλέπουν οι μετεωρολόγοι και ειδικά τις βραδινές ώρες. Με δεδομένο την παρουσία πολλών φωτοβολταϊκών στο ενεργειακό μίγμα, η ζήτηση ενέργειας θα καλύπτεται τις μεσημεριανές ώρες, αλλά συνολικά η επάρκεια του συστήματος θα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις γενικότερες καιρικές συνθήκες δηλαδή και τον άνεμο από τον οποίο εξαρτώνται τα αιολικά.
Γι αυτό εξάλλου πραγματοποιήθηκε χθες συνάντηση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, υπό τον αρμόδιο Υπουργό, κ. Θόδωρο Σκυλακάκη και την Υφυπουργό, κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου, με τη συμμετοχή της ΡΑΑΕΥ, του ΑΔΜΗΕ, του ΔΕΔΔΗΕ και της ΔΕΗ. Θέμα της συνάντησης ήταν η επάρκεια του ηλεκτρικού συστήματος, το οποίο πρόκειται να δοκιμαστεί τις επόμενες ημέρες από το παρατεταμένο κύμα καύσωνα.
Στην έκτακτη σύσκεψη συζητήθηκαν οι απαραίτητες πρωτοβουλίες, που πρέπει να ληφθούν από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να διασφαλιστεί η επάρκεια του ηλεκτρικού συστήματος και να προσδιοριστούν μέτρα αντιμετώπισης έκτακτων και μη αναμενόμενων γεγονότων.
Συγκεκριμένα, κατά τη σύσκεψη αναφέρθηκαν τα εξής:
- Τα φορτία κατά τις ημέρες του καύσωνα εκτιμάται ότι θα καλυφθούν χωρίς πρόβλημα.
- Κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι νέοι Φωτοβολταϊκοί Σταθμοί και οι ΑΠΕ, που προστέθηκαν τα τελευταία χρόνια, θα συνεισφέρουν στο σύστημα πάνω από 3 GW ηλεκτρικής ισχύος. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, δύο νέες θερμικές μονάδες, που εισήλθαν πρόσφατα σε δοκιμαστική λειτουργία, θα βρίσκονται στη διάθεση του ηλεκτροπαραγωγικού δυναμικού (Πτολεμαΐδα 5, Άγιος Νικόλαος).
- Η επάρκεια νερού στα υδροηλεκτρικά κρίνεται, επίσης, ικανοποιητική.
- Δεδομένου ότι εκείνες τις ημέρες δεν προβλέπονται εισαγωγές, το εγχώριο παραγωγικό δυναμικό επαρκεί για να καλύψει τη ζήτηση.
Η λελογισμένη χρήση των ηλεκτρικών συσκευών κατά τις βραδινές ώρες αιχμής 20:00-22:00, θα συμβάλλει καθοριστικά στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην αποφυγή τυχόν προβλημάτων ηλεκτροδότησης, διασφαλίζοντας την υγεία, την ασφάλεια και την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων των πολιτών.
Συμπληρωματικά με τα παραπάνω, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας απευθύνει σύσταση στους πολίτες να μεταφέρουν, στο μέτρο του δυνατού, την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από ενεργοβόρες συσκευές, κατά τις ώρες 14:00-18:00, όπου κορυφώνεται η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τους Φωτοβολταϊκούς Σταθμούς και η επιβάρυνση του ηλεκτρικού συστήματος, λόγω της ζήτησης είναι μικρότερη.
Την ανιούσα η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος
Στο ξεκίνημα του καύσωνα, ήδη η τιμή του ρεύματος κατέγραψε χθες Δευτέρα άνοδο κατά 23,15% στη χονδρεμπορική αγορά στην Ελλάδα, φτάνοντας στα 121,03 ευρώ/MWh, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων εβδομάδων. Η αρχή του καύσωνα, με την άνοδο της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα έχουν φέρει αύξηση της κατανάλωσης, η οποία για σήμερα συνέχισε ανοδικά
Σε κάθε περίπτωση, αν και μεσοσταθμικά το επίπεδο τιμών είναι χαμηλό σε σχέση με την περίοδο της ενεργειακής και γεωπολιτικής κρίσης, είναι γεγονός ότι η πορεία κινείται ανοδικά.
Χθες Δευτέρα η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά διαμορφώθηκε στα 121,03 ευρώ/MWh, -έναντι 98,28 ευρώ/MWh χθες Κυριακή και 106,73 ευρώ/MWh την Παρασκευή- με τη χαμηλότερη στα 86,81 ευρώ/MWh και την υψηλότερη στα 179,89 ευρώ/MWh. Για σήμερα Τρίτη παραμένουν στα ίδια επίπεδα, στα 122,08 ευρώ/MWh.
Παράλληλα, όσον αφορά στο ενεργειακό μίγμα κυριαρχεί το φυσικό αέριο με 41,05%, ενώ ακολουθούν οι ΑΠΕ με 29,72% (32,32% μαζί με της Κρήτης) και έπονται οι εισαγωγές με 14,69%, τα υδροηλεκτρικά με 6,59% και ο λιγνίτης με 2,67%.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η τιμή του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά κινείται σε σταθερά επίπεδα περί τα 33-35 ευρώ/MWh τις τελευταίες ημέρες.
Με βάση την τελευταία εικόνα, την περασμένη Παρασκευή 7 Ιουλίου, στο σημείο αναφοράς του TTF το φυσικό αέριο για συμβόλαια παράδοσης Αυγούστου έκλεισε στα 33 ευρώ/MWh, ενώ για τον Σεπτέμβριο στα 35 ευρώ/MWh και για τον Οκτώβριο στα 39,95 ευρώ/MWh.
Τι σημαίνει για τα τιμολόγια ρεύματος
Με βάση το σύστημα τιμολόγησης, που είναι σε ισχύ οι τιμές για το ρεύμα Ιουλίου δεν επηρεάζονται από τη χονδρεμπορική, καθώς έχουν ήδη ανακοινωθεί από τις εταιρείες προμήθειας από τις 20 Ιουνίου. Ωστόσο, αν η ανοδική πορεία συνεχιστεί τις επόμενες μέρες, θα διαμορφωθούν ψηλότερα οι τιμές που θα ανακοινωθούν στις 20 Ιουλίου για το μήνα Αύγουστο.
Υπενθυμίζεται ότι ο υφιστάμενος μηχανισμός τιμολόγησης (πρόβλεψη τιμής επόμενου μήνα) και το πλαφόν στη χονδρεμπορική, θα διατηρηθούν μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Ωστόσο, με τις τιμές όπως ήταν μέχρι αυτόν το μήνα, η οικονομική στήριξη των λογαριασμών που τον περασμένο μήνα ανήλθε σε 1,5 λεπτό ανά κιλοβατώρα γινόταν περιττή.
Γι’ αυτό και ο Πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι με τα σημερινά δεδομένα οι επιδοτήσεις για την ενέργεια δεν είναι απαραίτητες, καθώς οι τιμές έχουν πέσει.
Το ερώτημα είναι ωστόσο, τι θα γίνει αν οι τιμές αρχίσουν να ανεβαίνουν, και δοθούν υψηλές τιμές για τον Αύγουστο, θέτοντας και πάλι στο τραπέζι το ζήτημα των επιδοτήσεων.
Διαβάστε επίσης:
Σκυλακάκης: Ταχύτητα, σύνεση και αλλαγές σε Εξοικονομώ-Κοινωνικό Τιμολόγιο