• Οικονομία

    Λορέτα Μέστερ (Fed): Χρειάζονται και άλλες αυξήσεις επιτοκίων για να πέσει ο πληθωρισμός

    • NewsRoom
    Λορέτα Μέστερ, επικεφαλής της Fed του Κλίβελαντ

    Λορέτα Μέστερ, επικεφαλής της Fed του Κλίβελαντ


    Σε περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων αναμένεται να οδηγήσουν τα ισχυρά επίπεδα των υποκείμενων πληθωριστικών πιέσεων την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ , όπως δήλωσε σήμερα, Δευτέρα, η επικεφαλής της Fed του Κλίβελαντ Λορέτα Μέστερ σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

    “Η οικονομία έχει δείξει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα από ό,τι αναμενόταν νωρίτερα φέτος και ο πληθωρισμός παρέμεινε πεισματικά υψηλός, με την πρόοδο στο δομικό μέρος να καθυστερεί”, αναφέρει σε λόγο που θα εκφωνήσει στο Σαν Ντιέγκο.

    Σύμφωνα με την ίδια, “προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε μία σταθερή πορεία έγκαιρης επιστροφής στο 2%, η άποψή μου είναι ότι το επιτόκιο θα πρέπει να ανέβει κάπως περισσότερο από το τρέχον επίπεδό του και στη συνέχεια να παραμείνει εκεί για λίγο καιρό καθώς θα λαμβάνουμε περισσότερες πληροφορίες για πώς εξελίσσεται η οικονομία”.

    Η Μέστερ, η οποία φέτος δεν συμμετέχει στην επιτροπή καθορισμού επιτοκίων της Fed, δεν έδωσε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τις ενέργειες στις οποίες αναφέρθηκε.

    Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία της συνεδρίαση τον Ιούνιο η Fed διατήρησε αμετάβλητο το κόστος δανεισμού στις ΗΠΑ έπειτα από 10 διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων, ωστόσο ο πρόεδρός της Τζερόμ Πάουελ – όπως και άλλοι αξιωματούχοι – έχει υποδείξει τη μεγάλη πιθανότητα για περαιτέρω κινήσεις αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής.

    Στα σχόλια της η Λ. Μέστερ ανέφερε ότι οι ενέργειες της Fed αποδίδουν σχετικά με την αποκατάσταση της ισορροπίας στην οικονομία, ωστόσο επισήμανε και ότι ο πληθωρισμός και η αγορά εργασίας δεν ακολουθούν στο βαθμό που πρέπει για να μειώσουν τις πιέσεις στις τιμές.

    “Ο δομικός δείκτης δείχνει ότι ο πληθωρισμός είναι επίμονα υψηλός και διευρυμένος”, είπε η επικεφαλής της Fed του Κλίβελαντ.

     

    Διαβάστε επίσης:

    Ήπια άνοδος στις ευρωαγορές – Στο +0,18% ο Stoxx 600

    Eισαγωγή των μετοχών της MED A.B.E.E. στην ΕΝ.Α.PLUS του Χ.Α

    Lamda Development: Επένδυση 50 εκατ. ευρώ στην Κέρκυρα



    ΣΧΟΛΙΑ