Τα κρατικά funds και οι κεντρικές τράπεζες ενισχύουν τις επενδύσεις τους σε ομόλογα καθώς οι αποδόσεις αυξάνονται, ενώ το πάγωμα των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων έχει αυξήσει τη ζήτησή τους για χρυσό, ανέφερε η Invesco Ltd. σε ετήσια έκθεση.

Η έρευνα που καλύπτει 85 κρατικά επενδυτικά ταμεία και 57 κεντρικές τράπεζες που διαχειρίζονται συλλογικά περιουσιακά στοιχεία περίπου 21 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, έδειξε ότι ενώ ο πληθωρισμός παραμένει ο σημαντικότερος κίνδυνος, πολλοί σκοπεύουν τώρα να αυξήσουν τις κατανομές ομολόγων, ειδικά στις αναδυόμενες αγορές και σε αυτά με τις υψηλές αποδόσεις.

1

Ο χρυσός ευνοείται επίσης ως αντιστάθμισμα του πληθωρισμού, με ένα σημαντικό ποσοστό των κεντρικών τραπεζών να αναμένει ότι θα αγοράσει περισσότερο από το πολύτιμο μέταλλο τα επόμενα τρία χρόνια, αναφέρει η έκθεση.

Αυτό υποδηλώνει στήριξη από τους κρατικούς επενδυτές μετά την καταστροφή της αγοράς ομολόγων από τις αυξανόμενες προσδοκίες για περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

Το σταθερό εισόδημα παγκοσμίως έχει επιφέρει αποδόσεις μόλις 0,4% μέχρι στιγμής φέτος σε σύγκριση με κέρδη περίπου 13% για τις μετοχές.

Global Bonds Have Slumped Since 2021
Τα ομόλογα διεθνώς έχουν σημειώσει βουτιά από το 2021

Τα κρατικά επενδυτικά ταμεία ανέφεραν μέσες απώλειες 3,5% το έτος έως τον Δεκέμβριο του 2022, την πρώτη φορά που έχασαν χρήματα από τότε που η Invesco ξεκίνησε την έρευνα το 2013. Αυτό συμβαίνει καθώς ο αυξανόμενος πληθωρισμός έπληξε και τις τιμές των ομολόγων και των μετοχών.

Στο πλαίσιο των ομολόγων, το 74% των κρατικών επενδυτικών αμοιβαίων κεφαλαίων κατέταξε αυτά των αναδυόμενων αγορών και των υψηλών αποδόσεων ως ελκυστικά, ενώ μόνο το 34% είδε ευνοϊκά αυτά των προβληματικών αγορών.

Η Invesco «παρατήρησε επίσης έντονη όρεξη» για ιδιωτικά πιστωτικά κεφάλαια, στο 47%, με τα funds να δίνουν έμφαση στο ευνοϊκό προφίλ κινδύνου-απόδοσης της κάθε κατηγορίας περιουσιακών στοιχείων.

Όσον αφορά τον χρυσό, «ένα σημαντικό ποσοστό των κεντρικών τραπεζών ανησυχεί από το πάγωμα των ρωσικών αποθεμάτων από τις ΗΠΑ, με την πλειοψηφία (58%) να συμφωνεί ότι το γεγονός αυτό έκανε τον χρυσό πιο ελκυστικό», ανέφερε η έκθεση.

Ακολουθούν μερικά βασικά σημεία της έρευνας:

-Η στάση των επενδυτών του δημόσιου τομέα για τις μετοχές έχει βελτιωθεί, με καθαρό 15% των ερωτηθέντων να σχεδιάζουν να αυξήσουν τις συμμετοχές τους σε μετοχές, από μόλις 1% πέρυσι.

Ινδία παρέμεινε ως η κορυφαία επιλογή από τις αναδυόμενες αγορές, έχοντας εκθρονίσει την Κίνα για πρώτη φορά πέρυσι.

– Οι κεντρικές τράπεζες συμφωνούν γενικά ότι δεν υπάρχει σαφής εναλλακτική λύση για την αντικατάσταση του δολαρίου ΗΠΑ ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος.

– Οι απόψεις τους για το γιουάν έγιναν λιγότερο ευνοϊκές, με το 58% να διαφωνεί τώρα με την άποψη ότι θα καταφέρει να εξελιχθεί σε ένα πραγματικό αποθεματικό νόμισμα εντός πέντε ετών, ποσοστό διπλάσιο από το περυσινό 29%.

Διαβάστε ακόμη:

“Game changer” για μετοχές και ομόλογα η έλευση της επενδυτικής βαθμίδας στην οικονομία

Χρυσές λίρες:  Αύξηση 15,6% στις αγορές και μείωση 32,9% στις πωλήσεις το πρώτο εφετινό εξάμηνο

«Τσιμπούν» οι αποδόσεις – Αβαντάζ για την Ελλάδα η προσδοκία της επενδυτικής βαθμίδας