Το γεγονός ότι, κατά μεγάλη πιθανότητα, έρχονται δύσκολες ημέρες φαίνεται ότι διαφεύγει της προσοχής μόνο της αντιπολίτευσης.
Η αντιφατική της θέση, όπως επισημάνθηκε από τον πρωθυπουργό στην ομίλα με την οποία έκλεισε τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων, δεν έχει κανένα νόημα.
Δεν μπορεί να ισχυρίζονται ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ότι η οικονομική διαχείριση μας οδηγεί στον γκρεμό και ταυτόχρονα να ζητούν αύξηση των δαπανών.
Η κυβέρνηση ορθά επέλεξε έναν δύσκολο δρόμο. Από τη μία μεριά, εκμεταλλεύεται τον δημοσιονομικό χώρο που άπλετα της δόθηκε στην περίοδο 2022/2023 και εκπληρώνει τις δεσμεύσεις της.
Από την άλλη, προετοιμάζεται για την ευρύτερη οικονομική δυσπραγία που αναμένεται στην περίοδο 2024/2025 κάτω από την πίεση των υψηλών (σε σύγκριση με το παρελθόν) επιτοκίων και των γεωπολιτικών εξελίξεων—για να μην αναφερθούμε στην κλιματική κρίση.
Κεφάλαια έχουν εισρεύσει στη χώρα και μολονότι δεν μπορούν να θεωρηθούν ως βραχυπρόθεσμα και εύκολα μετακινούμενα, το γεγονός της επιδιωκόμενης πώλησης της «Κωτσόβολος» δεν οφείλει να περάσει απαρατήρητο. Κάτι σηματοδοτεί για τους καιρούς μας.
Στο πλαίσιο αυτό, η απόφαση αποπληρωμής μέρους των ακριβών (με την έννοια των υψηλότοκων) διμερών κρατικών δανείων που συνάφθηκαν στην αρχή της κρίσης – με την προϋπόθεση ότι αυτό θα συμβεί μετά την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας– είναι η ενδεδειγμένη, έστω κι αν συνεπάγεται χρήσης μέρους των ρευστών διαθεσίμων.
Η οικονομική λογική λέει ότι κανένας οργανισμός δεν πρέπει να έχει τόσο υψηλά διαθέσιμα.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, λόγω των αλλεπάλληλων κρίσεων, αυτά χρησίμευσαν ως μία μορφή άμεσης εγγύησης – που θα αποκαλούσαμε cash collateral. Μας επέτρεψαν, δηλαδή, να δανειστούμε χωρίς πρόβλημα και χωρίς αύξηση του κόστους. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι για πάντα ανέγγιχτα και…ιερά.
Η κυβέρνηση τώρα λειτουργεί με τη λογική ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλά για κάποιο καιρό ακόμη – χωρίς να αποκλείει και μία μικρή περαιτέρω άνοδο τους, ακόμη και πέρα από αυτήν που έχει ήδη έμμεσα ανακοινώσει η ΕΚΤ.
Η επενδυτική βαθμίδα θα έχει έτσι είτε θετικό αποτύπωμα μειώνοντας το κόστος δανεισμού είτε, στη χειρότερη περίπτωση, θα εξισορροπήσει μία ενδεχόμενη άνοδο του κόστους δανεισμού.
Η αποπληρωμή μέρους των δανείων είναι ορθή κίνηση (το 10% δεν είναι ευκαταφρόνητο κι ας το λοιδορεί το ΠΑΣΟΚ), όχι μόνο διότι εξοικονομεί κόστος αλλά και επειδή δίνει θετικό μήνυμα στις αγορές. Βέβαια, επειδή πρόκειται για διακρατικά δάνεια, οι αγορές δεν πολυασχολούνται με αυτά.
Το μήνυμα, όμως, παραμένει θετικό – και η ψυχολογία είναι το παν στην παρούσα φάση της παγκόσμιας οικονομίας.
Εξάλλου, για να είναι τα πράγματα ξεκάθαρα, η χώρα έχει επίσημα δηλώσει ότι θα συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις της Ε.Ε. για το ύψος του πρωτογενούς ελλείμματος και την παραμονή σε τροχιά μείωσης της σχέσης του χρέους προς το ΑΕΠ. Επομένως, αν τα διαθέσιμα ανέρχονται σε 34 δισ. ευρώ ή σε 28 δισ. ευρώ δεν κάνει καμία ουσιαστική διαφορά.
Το cash collateral παραμένει υψηλό, έτσι κι αλλιώς.
Ως προς την αντιπολίτευση, θα ήταν επιτέλους σκόπιμο να ξεφύγει από τη λογική της καθολικής και μόνιμης άρνησης και να στηρίξει τουλάχιστον προσπάθειες που έχουν εθνικό χαρακτήρα.
Διαβάστε επίσης:
Εύκολη η πορεία για να είμαστε έθνος υπηρετών της Ευρώπης
ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Εγκαλεί την κυβέρνηση για τα ακριβά ακτοπλοϊκά εισιτήρια
Νότης Μηταράκης: Επανεκπαίδευση όλου του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ. το 2023 – Κάμερες στους αστυνομικούς