ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Γεμάτο «καλάθι» ενισχύσεων, μειώσεις σε φόρους και αυξήσεις αποδοχών περιείχαν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, οι οποίες συζητούνται στη Βουλή και παρουσιάστηκαν χθες το απόγευμα από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Το μεγαλύτερο μέρος τους αφορά τις προεκλογικές εξαγγελίες της ΝΔ και εκτείνονται σε βάθος τετραετίας.
Ωστόσο, οι παρεμβάσεις ξεκινούν ήδη από το 2023, με στόχο την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων και της ακρίβειας κυρίως στο μέτωπο των τροφίμων.
Τα άμεσα μέτρα
Η κυβέρνηση φέρνει την επέκταση του μέτρου «Market Pass» για τους επόμενους μήνες, ένα έκτακτο επίδομα σε νοικοκυριά με συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
Οι δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν πραγματικό ή τεκμαρτό έως 16.000 ευρώ για τον άγαμο και έως 24.000 για τον έγγαμο συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Το μέτρο καλύπτει το 10% των βασικών εξόδων των περισσότερων νοικοκυριών.
Καθιερώνεται ως μόνιμο μέτρο το «Youth Pass» των 150 ευρώ σε κάθε νέο 18 έως 19 ετών, για ταξίδια και πολιτιστικές δράσεις. Θα καταβληθεί για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο.
Το voucher αυτό θα «περνά» σε:
- αεροπορικές εταιρείες, αερομεταφορές
- ενοικίαση αυτοκινήτων
- ξενοδοχειακές επιχειρήσεις / καταλύματα
- σιδηροδρομικές μεταφορές
- σιδηροδρομικές μεταφορές επιβατών
- υπηρεσίες ταξί
- υπηρεσίες λεωφορείων
- θαλάσσιες μεταφορές / ακτοπλοϊκά
- ενοικίαση θαλάσσιων σκαφών
- αεροδρόμια / αεροσταθμοί
- ταξιδιωτικά πρακτορεία
- ενοικίαση σκαφών
- μεταφορές
- ενοικίαση τροχόσπιτων κ.λ.π.
- κατασκηνώσεις αναψυχής και αθλητισμού
- campings
- σινεμά
- αίθουσες χορού, σχολεία, στούντιο
- θεατρικές επιχειρήσεις, πρακτορεία εισιτηρίων
- εκθέσεις, τουριστικές ατραξιόν, μουσεία
Επίσης, στο «πακέτο» των φετινών παρεμβάσεων προστίθεται η συνέχιση της εφάπαξ ενίσχυσης στο τέλος του έτους, από το πλεόνασμα της ανάπτυξης, όσων συνεχίζουν να πλήττονται από την προσωπική διαφορά Κατρούγκαλου, ειδικά τους χαμηλοσυνταξιούχους.
Τα μέτρα του 2024
Από το ερχόμενο έτος ξεκινά να ξεδιπλώνονται οι προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, με στόχο την ενίσχυση των αποδοχών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, μέσω άμεσων και έμμεσων αυξήσεων και με παράλληλες μειώσεις φόρων.
Δημόσιος τομέας: Από την 1/1/2024 τίθεται σε ισχύ (και σε μόνιμη βάση) το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, με οριζόντιες αυξήσεις για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια. Θα υπάρξει, εκτός από την οριζόντια αύξηση, ειδική έμφαση στις αμοιβές όσων κατέχουν θέσεις ευθύνης, τμηματάρχες, διευθυντές, γενικούς διευθυντές. Επίσης, οι δημόσιοι υπάλληλοι με παιδιά, θα δουν αύξηση στο οικογενειακό επίδομα από 20 έως 50 ευρώ. Αυτό σημαίνει για έναν δημόσιο υπάλληλο σε θέση ευθύνης, παραδείγματος χάρη, ο οποίος έχει παιδί, μία σημαντική αύξηση από τις αρχές του νέους έτους.
Συνταξιούχοι: Πέραν από το έκτακτο επίδομα που θα δοθεί στο τέλος του χρόνου σε όσους συνταξιούχους συνεχίζουν να πλήττονται από την προσωπική διαφορά Κατρούγκαλου, θα υπάρξει και νέα ετήσια αύξηση των συντάξεων από 1/1/24 να ξεπερνά το 3%.
Αλλαγές θα υπάρξουν και για τους λεγόμενους «εργαζόμενους συνταξιούχους». Δηλαδή, όσοι συνταξιούχοι θέλουν να εργάζονται δεν θα βλέπουν τη σύνταξή τους μειωμένη κατά 30%. Σήμερα ένας συνταξιούχος μπορεί να δούλευε μία ημέρα τον μήνα, θα μειωνόταν η σύνταξή του κατά 30%. Στο εξής θα λαμβάνουν ολόκληρη τη σύνταξη, θα βλέπουν μόνο μια μικρή παρακράτηση στα πρόσθετα έσοδά τους από τη δεύτερη δηλωμένη και νόμιμη πλέον αμοιβή τους.
Επίσης, προβλέπεται η μόνιμη απαλλαγή των πρώην δικαιούχων του ΕΚΑΣ από κάθε συμμετοχή στις φαρμακευτικές δαπάνες.
Ιδιωτικός τομέας: Δέσμευση της κυβέρνησης είναι η αύξηση των μισθών και στον ιδιωτικό τομέα, ώστε ο μέσος μισθός στο τέλος της τετραετίας να φτάσει στα 1.500 ευρώ και ο κατώτατος μισθός να φτάσει στα 950 ευρώ. Με περισσότερες συλλογικές συμβάσεις, σήμερα είναι ήδη 794 από 500 που ήταν πριν από τέσσερα χρόνια, καλύπτουν 1.000.000 εργαζόμενους.
Εισφορές: Μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά επιπλέον μια ποσοστιαία μονάδα, που σημαίνει έμμεση αύξηση μισθού για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.
Τέλος επιτηδεύματος: Ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές δηλώσεις προανήγγειλε το τέλος ενός μνημονιακού έκτακτου φόρου, που έχει μετατραπεί σε… ημιμόνιμο. Πρόκειται για το τέλος επιτηδεύματος που πληρώνουν κάθε χρόνο οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Με βάση τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, το τέλος επιτηδεύματος θα μειωθεί κατά:
– 20% το 2025 και θα διαμορφωθεί σε 320-800 ευρώ.
– 30% το 2026 για να περιορισθεί σε 224 έως 560 ευρώ.
Το 2027 το τέλος επιτηδεύματος θα καταργηθεί τελείως έπειτα από 15 χρόνια.
ΕΝΦΙΑ: Θα υπάρξει νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για κάθε σπίτι το οποίο είναι ασφαλισμένο από φυσικές καταστροφές.
Τεκμήρια: Από τον επόμενο χρόνο θα ξεκινήσει η σταδιακή μείωση των τεκμηρίων κατά 30%. Στην πράξη μείωση των τεκμηρίων θα ξεκινήσει το 2024, ωστόσο οι φορολογούμενοι θα το δουν στις φορολογικές τους δηλώσεις από το 2025.
Στην τσιμπίδα της εφορίας πέφτουν κάθε χρόνο πάνω από 2 εκατομμύρια φορολογούμενοι, καταβάλλοντας τεράστιους φόρους, καθώς υπολογίζεται ότι το πραγματικό, αλλά το τεκμαρτό τους εισόδημα.
Τα τεκμήρια διαβίωσης είναι συγκεκριμένα ποσά δαπανών διαβίωσης, τα οποία προσδιορίζουν με αντικειμενικό τρόπο ένα ελάχιστο ποσό φορολογητέου εισοδήματος για κάθε φυσικό πρόσωπο.
Με βάση το ισχύον πλαίσιο, το σύστημα προβλέπει, κατ’ αρχήν, ένα ελάχιστο ποσό ετήσιας δαπάνης διαβίωσης ύψους 3.000 ευρώ για κάθε άγαμο φορολογούμενο και 5.000 ευρώ για τα ζευγάρια εγγάμων ή συναψάντων σύμφωνα συμβίωσης φορολογουμένων – 2.500 ευρώ για τον κάθε σύζυγο ή μέρος συμφώνου συμβίωσης.
Στα ποσά αυτά προστίθενται συγκεκριμένα ποσά αντικειμενικών (τεκμαρτών) δαπανών διαβίωσης που αντιστοιχούν στα ετήσια έξοδα χρήσης και συντήρησης κατοικιών, Ι.Χ. αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής, δεξαμενών κολύμβησης και αεροσκαφών, ενώ λαμβάνει υπόψη και τις πραγματικές δαπάνες για την πληρωμή διδάκτρων ιδιωτικής εκπαίδευσης και αμοιβών υπηρετικού προσωπικού.
Οι μακροπρόθεσμοι στόχοι
Τέλος, στόχοι της κυβέρνησης είναι:
- Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, έως το τέλος του έτους.
- Η πρόωρη αποπληρωμή των διμερών δανείων του πρώτου μνημονίου.
- Λογικά πρωτογενή πλεονάσματα στο πλαίσιο του νέου Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, τα οποία η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
- Η μείωση του δημόσιου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ αρκετά κάτω από το 140% έως το 2027
- Η υποχώρηση της ανεργίας στο 8% μέσα στην επόμενη τετραετία (οι τριετίες θα ξεπαγώσουν όταν η ανεργία πέσει κάτω από το 10%) και
- Οι εξαγωγές να διαμορφωθούν στο 60% του ΑΕΠ.
Διαβάστε επίσης:
Κυριάκος Μητσοτάκης: Όλα τα μέτρα που ανακοίνωσε από τη Βουλή
Εφάπαξ επίδομα για όσους συνταξιούχους έχουν προσωπική διαφορά
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- COP29: Συμφωνία για αύξηση δωρεών και δανείων προς τις αναπτυσσόμενες χώρες – Ανάμεικτα συναισθήματα
- Παύλος Πολάκης: Από Δευτέρα ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξεκινήσει την αντεπίθεση
- Απόστολος Γκλέτσος: Ελπίζουμε ο ΣΥΡΙΖΑ να βγει ενωμένος και μεγαλύτερος
- Πάνος Λασκαρίδης: Ναυπηγεί δέκα πλοία και ο στόλος του προσεγγίζει πλέον τα 100