Για τις τιμαριθμικές αναπροσαρμογές στα συμβόλαια κινητής και σταθερής τηλεφωνίας μίλησε ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Vodafone Χάρης Μπρουμίδης κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, τονίζοντας ότι δεν είναι ευχάριστο να ανεβαίνουν οι τιμές, ωστόσο υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες γι’ αυτό και κρίνονται αναγκαίες.

Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη δημόσια διαβούλευση, η οποία διεξάγεται από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), με στόχο τη δημιουργία νέου κανονισμού, ο οποίος θα προβλέπει αυξήσεις τιμών, οι οποίες θα γίνονται από τους παρόχους (ΟΤΕ – Nova – Vodafone) ανάλογα με την αύξηση του πληθωρισμού στην Ελλάδα.

Ο κ. Μπρουμίδης, μιλώντας για αυτό το ζήτημα, το οποίο απασχολεί την αγορά, αλλά και τους καταναλωτές – για διαφορετικούς λόγους – είπε ότι τα κόστη ενέργειας, τα κόστη ανάπτυξης δικτύου (στα καλώδια οπτικών ινών έχει ξεπεράσει το 70%) και γενικότερα ο αυξανόμενος πληθωρισμός, οδηγεί αναπόφευκτα και σε αυξήσεις τιμών, για να μπορέσουν και οι πάροχοι να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. «Παρά την άνοδο του πληθωρισμού τα τελευταία χρόνια, τα αυξημένα κόστη απορροφήθηκαν αποκλειστικά από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους χωρίς να μετακυλιστούν στους καταναλωτές, την ίδια στιγμή που οι επενδύσεις σε δίκτυα και υποδομές αυξήθηκαν κατακόρυφα».

Ο συγκεκριμένος κανονισμός, όπως αναφέρουν στελέχη της Vodafone εφαρμόζεται ήδη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και θα πρέπει να ισχύσει και στην Ελλάδα, καθώς τα κόστη για τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους είναι ιδιαίτερα αυξημένα.

O CEO της Vodafone τόνισε επιπλέον ότι εφόσον γίνει αυτή η ρύθμιση, οι τιμές πρόκειται να αυξηθούν 2,5-3 ευρώ. «Σίγουρα οι αυξήσεις των τιμών δεν θα είναι ευχάριστες για τους καταναλωτές, ωστόσο θα μπορέσουν να ανταποκριθούν σε αυτές», σημείωσε.

«Οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου δεν επιτρέπουν αυξήσεις, ωστόσο αυτό που επιτρέπεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες αλλά και που ορίζει και ο ευρωπαϊκός κώδικας, είναι αναπροσαρμογές που οφείλονται σε λόγους οι οποίοι είναι ανεξάρτητοι από την πρόθεση αύξησης του παρόχου. Αυτό που δηλαδή ορίζει η τιμαριθμική αναπροσαρμογή, που δίνει τη δυνατότητα στους παρόχους να αυξήσει τις τιμές» τόνισαν στελέχη της Vodafone.

Οπτικές ίνες και συνδρομητική

«Η εταιρεία στην Ελλάδα πάει καλά, έχουμε ικανοποιητικά έσοδα και ικανοποιητικά μερίδια» τόνισε ο κ. Μπρουμίδης κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης. «Για τον λόγο αυτό άλλωστε η Ελλάδα εξαιρέθηκε από την κεντρική οδηγία για απολύσεις, ενώ ταυτόχρονα έχουμε 40-50 νέες θέσεις εργασίας».

Συγκεκριμένα η Vodafone Ελλάδος κατέγραψε αύξηση 6% στα γενικά και 3% στα έσοδα από υπηρεσίες το α’ πεντάμηνο του 2023.

Στα δίκτυα οπτικών ινών η Vodafone συνεχίζει το επενδυτικό πρόγραμμα των 600 εκατ. ευρώ. Μέχρι στιγμής έχει 280.000 γραμμές οπτικής ίνας απευθείας μέχρι το σπίτι (FTTH), έχει κατασκευάσει 450.000 γραμμές οπτικής ίνας μέχρι την καμπίνα (FTTC), οι οποίες σταδιακά θα μετατρέπονται σε FTTH, ενώ ολοκλήρωσε την μεταφορά της κίνησης στα υποθαλάσσια καλώδια οπτικών σε Αιγαίο και Ιόνιο.

Στα δίκτυα 5G έχει ήδη πετύχει 71% πληθυσμιακή κάλυψη, ενώ τον Μάρτιο του 2024 αναμένουν να βρίσκονται στο 86% και τον Μάρτιο του 2025 στο 92%, παραμένοντας σε τροχιά επίτευξης του αρχικού στόχου για κάλυψη 90% μέχρι το 2025. Το 2026 αναμένεται να έχει καλυφθεί το 96% του πληθυσμού της χώρας.

Κάνοντας λόγο για τη συνδρομητική τηλεόραση, ο κ. Μπρουμίδης ανέφερε ότι ήδη έχουν ξεπεράσει τους 180.000 καταναλωτές έχοντας ενισχυθεί κατά 20.000 το πρώτο πεντάμηνο του έτους από μόλις 3.000 το αντίστοιχο περσινό. «Οι συνεργασίες που έχουμε είναι αποκλειστικές για τα επόμενα τρία χρόνια. Προχωράμε και σε καινούργιες οι οποίες και θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες» τόνισε.

«Έχουμε με διαφορά το καλύτερο ψυχαγωγικό περιεχόμενο στην Ελλάδα, με τις μεγάλες συμφωνίες που έχουμε κλείσει όπως με την Disney+, βάζοντας σε προτεραιότητα αυτό που θέλει η ελληνική οικογένεια» είπε η Κάτια Σταθάκη, Εμπορική Διευθύντρια Καταναλωτικών Προϊόντων της Vodafone Ελλάδας.

Έσοδα το πρώτο πεντάμηνο

Ο κύκλος εργασιών της Vodafone Ελλάδας αυξήθηκε κατά 5,9%, και συγκεκριμένα στα 398 εκατ. ευρώ από 376 εκατ. ευρώ πέρυσι, παρά τις επιπτώσεις από τις πληθωριστικές πιέσεις του 2022 και το εξακολουθητικά υψηλό ενεργειακό κόστος.

Τα έσοδα από υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 2.9%, από 349 εκατ. ευρώ σε 359 εκατ. ευρώ. Στην κινητή τηλεφωνία, η πελατειακή βάση παρέμεινε σταθερή στους 4.251.000, καταγράφηκε ωστόσο αύξηση των συμβολαίων κατά 3,21%.

Στη σταθερή, η πελατειακή βάση επίσης σταθεροποιήθηκε στους 946.000 πελάτες.

Διαβάστε επίσης:

Μπρουμίδης (Vodafone): Αύξηση εσόδων 6% το πρώτο 5μηνο

1993-2023 Vodafone Ελλάδας: 30 χρόνια στην πρώτη γραμμή για την ψηφιακή μετάβαση

Vodafone-Q&R: Έργο 47 εκατ. ευρώ για το Κτηματολόγιο