ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ράλι της ΤΙΤΑΝ, το νέο Βατερλώ της Απαλαγάκη, το κινεζικό μαρτύριο για τον Μάνο, τα υπερόπλα Πιτσιλή, η αλήθεια για τη Μιράντα Πατέρα και ο γάτος Dollar, ο αεικίνητος Πιέρ και ο θαρραλέος πολιτικός με την κομμώτρια
Την κίνηση ανακοίνωσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος σε διεθνές κοινό μέσω της συνέντευξης του στο Bloomberg, μια επιλογή που κάθε άλλο παρά τυχαία μπορεί να θεωρηθεί.
Πρόκειται για μια από τις πρώτες σημαντικές εξαγγελίες την οποία κάνει ο Πρωθυπουργός μετά τις εκλογές, κτίζοντας προσεκτικά το στόρυ της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, που μπορεί πια, θεωρητικά, να προκύψει ανά πάσα στιγμή μετά την ολοκλήρωση των προγραμματικών δηλώσεων.
Με τη νέα αποπληρωμή τα συνολικά δάνεια που θα έχει εξοφλήσει η χώρα στο πλαίσιο του GLF ανέρχονται σε 13 δισ. ευρώ καθώς ήδη έχουν αποπληρωθεί 8 δισ. ευρώ.
Ταυτόχρονα βέβαια η χώρα έχει ήδη εξοφλήσει από τον Απρίλιο του 2022 το ΔΝΤ, το οποίο της παρείχε 28 δισ. ευρώ μεταξύ 2010 και 2014, δύο χρόνια πριν από τον προγραμματισμό και πλέον υλοποιεί παρόμοια στρατηγική με τα δάνεια διάσωσης και από την ευρωζώνη.
Οι χώρες της ευρωζώνης παρείχαν στην Ελλάδα 53 δισεκατομμύρια ευρώ σε διμερή δάνεια της Ελληνικής Δανειακής Διευκόλυνσης (GLF) κατά το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης, με λήξεις να επεκτείνονται έως το 2041.
Η νέα «φουρνιά» των 5,4 δισ. ευρώ αφορά σε δάνεια που λήγουν στην προσεχή διετία, ελαφρύνοντας τον προϋπολογισμό με σχεδόν 40 εκατ. ευρώ, αποπληρώνοντας δάνεια που είχαν επιτόκιο σχεδόν 4%.
Το βασικότερο όμως όφελος από αυτή τη στρατηγική δεν είναι το ταμειακό. Είναι πρωτίστως το ότι με αυτές τις κινήσεις η Ελλάδα, που για μεγάλο διάστημα στα μνημονιακά χρόνια δεν είχε να πληρώσει μισθούς και συντάξεις ούσα η μοναδική χώρα της ευρωζώνης που χρεοκόπησε, είναι σήμερα σε θέση να αποπληρώνει τεράστια ποσά στους πιστωτές της και νωρίτερα από την ώρα τους.
Αυτό περικόπτει δραστικά το έλλειμμα αξιοπιστίας της χώρας απέναντι στους πολιτικούς της εταίρους, δηλαδή τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες που εγγυήθηκαν για να λάβει η χώρα τη στήριξη που έλαβε στα χρόνια των μνημονίων αλλά και απέναντι στις αγορές οι οποίες υπέστησαν κούρεμα στο πλαίσιο του PSI από ένα μέλος της ευρωζώνης.
Ταυτόχρονα όμως με τις κινήσεις αυτές δημιουργείται ένα ισχυρό επιχείρημα απέναντι στους οίκους αξιολόγησης για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, νωρίτερα και όχι αργότερα.
Αυτό συμβαίνει διότι η χώρα δίνει το σήμα πως με κάθε τρόπο, αξιοποιώντας διαθέσιμα ή/και φθηνότερο δανεισμό από τις αγορές μειώνει χρέος και ταυτόχρονα με τη δέσμευση για σταθερή παραγωγή σχετικά υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων μπορεί να διασφαλίσει πως το χρέος της θα παραμείνει σε μια σταθερή, πτωτική τροχιά.
Αυτό σε συνδυασμό με τις φιλοαναπτυξιακές πολιτικές είναι το μεγάλο διαβατήριο για την επενδυτική βαθμίδα, αλλά κυρίως για την εδραίωση της και την περαιτέρω αναβάθμιση του ελληνικού δημοσίου και πέραν αυτής στους επόμενους 12 – 18 μήνες.
Διαβάστε επίσης:
ΟΔΔΗΧ: Στο 3,59% το επιτόκιο των 3μηνων εντόκων γραμματίων
Στον αστερισμό ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας
Τουρκία: Ράλι για τις μετοχές, βουτιά για τη λίρα