ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιταχύνει τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων στην αρχή της δεύτερης θητείας του, προκειμένου η κρίση της Ελλάδας να περάσει πλέον στην ιστορία, σημειώνει το Bloomberg σε δημοσίευμά του μετά την χθεσινή συνέντευξη του πρωθυπουργού.
Σε ένα σαφές μήνυμα προς τους επενδυτές, ο 55χρονος πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να προβεί σε πρόωρη αποπληρωμή 5,3 δισεκατομμυρίων ευρώ (5,8 δισεκατομμύρια δολάρια) για τα επόμενα δύο χρόνια των διμερών δανείων διάσωσης από ευρωπαϊκές χώρες, καθορίζοντας τα σχέδια για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας της Ελλάδας έως το τέλος του έτους.
Όπως αναφέρει το άρθρο, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ευρωζώνης που ανήκει ακόμη στην κατηγορία «junk» και η έξοδος από αυτή θα είναι μία συμβολική στιγμή, 13 χρόνια αφότου τα πρώτα κύματα της κρίσης χρέους οδήγησαν στην υποβάθμιση της.
Σε συνέντευξή του στη Francine Lacqua του Bloomberg TV, ο Μητσοτάκης παρουσίασε μια σειρά από σχέδια για τα επόμενα τέσσερα χρόνια που στοχεύουν στην εδραίωση της θέσης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά από χρόνια οικονομικής δυσπραγίας.
Δεσμεύτηκε να φέρει τα εισοδήματα των Ελλήνων σημαντικά πιο κοντά σε αυτά των Ευρωπαίων και να επιταχύνει τον ρυθμό μείωσης του χρέους ενισχύοντας παράλληλα τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αυξάνοντας τις εξαγωγές στο 60% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος από 50%.
«Είναι μια δέσμευση προς τους επενδυτές», δήλωσε ο Μητσοτάκης την Τρίτη. «Δεν πρόκειται μόνο για διαχείριση. Δεν είναι μόνο να παίζεις άμυνα. Έχει να κάνει πραγματικά με την αλλαγή της χώρας».
Ελκυστικός προορισμός για ξένες επενδύσεις
Ο Μητσοτάκης κέρδισε ηχηρή πλειοψηφία τον περασμένο μήνα για άλλα τέσσερα χρόνια στην εξουσία, λαμβάνοντας την εντολή να εφαρμόσει τις φιλικές προς τους επενδυτές πολιτικές που είχε διαφημίσει κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του.
Αυτό θα σημαίνει την εξάλειψη του χρέους της Ελλάδας των 356 δισεκατομμυρίων ευρώ, το υψηλότερο στη ζώνη του ευρώ σε σύγκριση με το ΑΕΠ, αναφέρει το Bloomberg.
«Θέλω να συνεχίσω να κάνω την Ελλάδα έναν πολύ ελκυστικό προορισμό για ξένες επενδύσεις», είπε.
Η Moody’s Investors Service και η Scope Ratings δήλωσαν και οι δύο ότι η εκλογική νίκη του Μητσοτάκη ήταν ένα πιστωτικό θετικό γεγονός για τη χώρα.
Μείωση κόστους δανεισμού
Οι επενδυτές έχουν ήδη στραφεί στα ελληνικά ομόλογα φέτος με την προσδοκία ότι η χώρα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, και θα βρεθεί ανάμεσα στα ανεπτυγμένα κράτη με τις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως.
Αυτό έχει μειώσει το κόστος δανεισμού της Ελλάδας σε τέτοιο βαθμό που πληρώνει τώρα λιγότερο από την Ιταλία, παρόλο που το χρέος της Ρώμης θεωρείται πιο ασφαλές από τις εταιρείες αξιολόγησης.
«Συναλλασσόμαστε ήδη σαν να είμαστε χώρα επενδυτικής βαθμίδας, αλλά χρειαζόμαστε και την επίσημη σφραγίδα έγκρισης από τους οίκους αξιολόγησης», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Πέρα από το οικονομικό πρόγραμμα, σκιαγράφησε ένα πολιτικό σχέδιο που επιδιώκει να οικοδομήσει μια νέα συναίνεση στο επίκεντρο της ελληνικής πολιτικής.
Το αποτέλεσμα των εκλογών είδε τον Μητσοτάκη να κρατάει σε απόσταση την ακροδεξιά – η οποία έχει σημειώσει άνοδο σε όλες τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης – ενώ παράλληλα οδήγησε τους αριστερούς αντιπάλους του σε μια ήττα που έπεισε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης και πρώην πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματός του ΣΥΡΙΖΑ.
Το κεντροδεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας του Μητσοτάκη πήρε το 40,6% των ψήφων αυξάνοντας το μερίδιο του κόμματος μετά από μια θητεία.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι το κατάφερε αυτό μετατοπίζοντας την παραδοσιακή συντηρητική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας σε πιο φιλελεύθερες θέσεις σε ζητήματα όπως οι νόμοι για την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ, ενώ αντιμετώπισε τα προβλήματα μετανάστευσης που βοήθησαν στην άνοδο των εξτρεμιστών σε άλλες χώρες.
«Είμαι χαρούμενος γιατί ουσιαστικά, επικρατήσαμε μέσα από την πολιτική της ικανότητας και της λογικής, μετακινήσαμε το κόμμα προς το πολιτικό κέντρο. Οπότε ναι, υπάρχει μέλλον πέρα από τον λαϊκισμό», είπε ο Μητσοτάκης στο Bloomberg.
Ανέδειξε τη διαχείριση της οικονομίας σε κεντρικό πυλώνα της εκστρατείας του για τις εκλογές, με το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν να έχει ανακάμψει σχεδόν στο σημείο που ήταν όταν η χώρα έχασε την ικανότητά της να αποπληρώσει το χρέος της το 2010.
Η ανεργία έχει μειωθεί περισσότερο από το μισό από την κορύφωσή του 28% και οι μετοχές και τα ομόλογα έχουν εκτοξευθεί στα ύψη.
Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών σημειώνει φέτος άνοδο άνω του 39%.
Στη συνέντευξη του στο bloomberg, o πρωθυπουργός έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για αυτά τα σχέδια.
Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και ΤΧΣ
Η Ελλάδα θα προχωρήσει με την αρχική δημόσια προσφορά του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στις αρχές του 2024, είπε. Το σχέδιο είναι να προχωρήσει σε προσφορά για το 30% των μετοχών του αεροδρομίου, με τον μεγαλύτερο μέτοχο της εταιρείας να είναι έτοιμος να αγοράσει το 10% αυτών των μετοχών.
«Προσπαθούμε επίσης να εκχωρήσουμε τα μερίδιά μας στις τράπεζες», είπε ο πρωθυπουργός. Το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ένα εργαλείο ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών που δημιουργήθηκε με την έναρξη των προγραμμάτων διάσωσης της χώρας, έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία αποεπένδυσης από τις ελληνικές τράπεζες.
Το ΤΧΣ κατέχει σήμερα το 40% της Εθνικής Τράπεζας, το 27% της Τράπεζας Πειραιώς, το 9% της Alpha Bank και το 1,4% της Eurobank.
Η Eurobank είπε ότι θα εξαγοράσει το ποσοστό που κατέχει το ταμείο σε αυτήν και ότι έχει ήδη λάβει την επίσημη έγκριση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να υποβάλει το σχετικό αίτημα.
«Θα νομιμοποιήσουμε τον γάμο των ομοφυλοφίλων»
Στα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στο Bloomberg ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι ο γάμος των ομοφυλοφίλων είναι μέρος της στρατηγικής της κυβέρνησης.
«Η ελληνική κοινωνία είναι πολύ πιο έτοιμη και ώριμη», ανέφερε.
Όπως σημειώνει το Bloomberg, η πλειονότητα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, αναγνωρίζουν ως ένα βαθμό την ένωση μεταξύ δύο ανθρώπων του ίδιου φύλου, όχι όμως τα πλήρη δικαιώματα, όπως προκύπτουν από τον γάμο.
Πάντως αναφέρει ότι η Ελλάδα έκανε ένα άλμα στην κατάταξή της στη λίστα με τις χώρες που υπερασπίζονται τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας της ILGAEurope το 2023, χάρη στην απαγόρευση του ακρωτηριασμού των γεννητικών οργάνων σε ιντερσέξ παιδιά.
Μεταξύ 49 χωρών, που συγκρίνονται σχετικά με το νομικό και πολιτικό καθεστώς στο οποίο ζει η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, με βαθμολογία από 0% έως 100%, η Ελλάδα έλαβε 57% ξεπερνώντας χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία.
Σύμφωνα με το Bloomberg, μία τάση δυναμικής αλλαγής εμφανίστηκε όταν το 2021 λειτούργησε, υπό την κυβέρνηση Μητσοτάκη, μια επιτροπή για τη σύνταξη εθνικής στρατηγικής για τη βελτίωση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ.
Έκτοτε προχώρησε μία σειρά μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένης της άρσης της απαγόρευσης των ομοφυλόφιλων ανδρών να συμμετέχουν σε αιμοδοσία καθώς και του τερματισμού της πρακτικής των λεγόμενων χειρουργικών επεμβάσεων ομαλοποίησης φύλου σε παιδιά.
Υπενθυμίζεται ότι το σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου αναγνωρίστηκε νομικά στην Ελλάδα το 2015 και η ταυτότητα φύλου το 2017, αλλά η πρόοδος σε άλλα ζητήματα ήταν αποσπασματική μέχρι που ο Μητσοτάκης ανέβηκε στην εξουσία το 2019, σημειώνει το πρακτορείο ειδήσεων.
Διαβάστε ακόμη:
Κ. Μητσοτάκης στο Bloomberg: Νωρίτερα η αποπληρωμή των δανείων του πρώτου μνημονίου
Bloomberg: O Mητσοτάκης θα εστιάσει στην οικονομία – Oι προτεραιότητες και οι προκλήσεις
Χατζηδάκης – Στουρνάρας δήλωσαν αισιόδοξοι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ανδρέας Παναγιωτόπουλος: Έκανα λάθος. Είμαι έτοιμος να δεχθώ όποια κύρωση αντιστοιχεί στον ΚΟΚ
- Η ΠΝΟ αντιδρά στην τροποποίηση του κανονισμού για τα ταχύπλοα πλοία
- ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Ανακοινώθηκε η υποχρεωτική δημόσια πρόταση της Masdar – Στα 20 ευρώ/μετοχή το προσφερόμενο αντάλλαγμα
- Ολλανδία: Το Netflix καλείται να πληρώσει 5 εκατ. ευρώ για παραβίαση προσωπικών δεδομένων