• Top Stories

    Αισιόδοξος ο Τσακαλώτος: «Η αξιολόγηση θα κλείσει πολύ πιο σύντομα από ό,τι νομίζετε»

    Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός Οικονομικών

    Ευκλείδης Τσακαλώτος. Υπουργός Οικονομικών


    Η κυβέρνηση αισιοδοξεί πως η τεχνική συμφωνία βρίσκεται προ των πυλών, και έτσι ήρθε η ώρα της… αντεπίθεσης. Και σε αυτό το κλίμα κινήθηκε η παρουσία του υπουργού Οικονομικών το απόγευμα της Τρίτης. Ο κ. Τσακαλώτος εμφανίστηκε σε εκδήλωση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, ευδιάθετος και με πρόθεση να επιτεθεί σε όσους κατηγορεί πως άσκησαν υπέρμετρη κριτική, κατηγορώντας την κυβέρνηση για την καθυστέρηση.

    Άλλωστε, όπως είπε χαρακτηριστικά, κάποιοι, όταν ακούνε τη λέξη «αξιολόγηση», παθαίνουν «το τρα-λα-λα και την αναγούλα του Φλωράκη», όταν άκουγε τη λέξη «ανανέωση».

    Ο κ. Τσακαλώτος επιβεβαίωσε πως η κυβέρνηση βρίσκεται κοντά στο άμεσο κλείσιμο της αξιολόγησης, τονίζοντας ότι εν συνεχεία θα ξεκινήσει η συζήτηση για την ρύθμιση του χρέους. Το τελευταίο άλλωστε αποτελεί, όπως τόνισε ο κ. Τσακαλώτος, αποτελεί προϋπόθεση για τη παραμονή του ΔΝΤ.

    Υπενθυμίζεται, εξάλλου, πως από το υπουργείο Οικονομικών τονίζεται πως το ΔΝΤ θα συμμετέχει και χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα, με μικρότερη χρηματοδότηση σε σχέση με αυτό που θα ήθελαν οι Ευρωπαίοι, ενώ το δικό του πρόγραμμα θα «κουμπώσει χρονικά» με το υπάρχον μνημόνιο.

    «Το ΔΝΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν μπαίνει σε πρόγραμμα χωρίς εγγυήσεις για μέτρα για το χρέος. Αυτό θα είναι πολύ μεγάλο σήμα για τις αγορές, αφού το ΔΝΤ θα έχει δώσει σήμα για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα χρέους και σήμα για ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης του Ντράγκι, με ό,τι σημαίνει αυτό για την ρευστότητα» υπογράμμισε ο ΥΠΟΙΚ.

    Ο κ. Τσακαλώτος πάντως δεν δίστασε να επιτεθεί στον Τύπο, τονίζοντας πως καλό θα ήταν να μην πιστεύουμε όσα διαβάζουμε στις εφημερίδες και κυρίως στους τίτλους τους, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι «τους τίτλους προφανώς δεν τους βγάζουν οι καλοί δημοσιογράφοι, τους βάζουν άλλοι».

    «Έχω ακούσει πολύ κινδυνολογία και από ανθρώπους που δεν το περίμενα. Βοηθάει την ελληνική οικονομία ότι μπορεί να μην έχουμε να πληρώσουμε συντάξεις, ότι θα έπρεπε να έχουμε κλείσει την αξιολόγηση από τον Φεβρουάριο του 2016; Όποιος ξαναπεί ότι έπρεπε να κλείσει η αξιολόγηση τον περασμένο Φεβρουάριο και εμείς καθυστερήσαμε, τον καλώ στο γραφείο μου να του δείξω τι νομοσχέδια περάσαμε μέσα σε μικρό διάστημα στην Βουλή. Πραγματικά, νομίζετε ότι θα μπορούσαν να κλείσουν σε πέντε μήνες δύο αξιολογήσεις και ότι δεν ήταν ένα σχέδιο της Τρόικας να τα χωρέσει όλα και να μην φθάσει ο χρόνος;».

    Από εκεί και πέρα προανήγγειλε πως η κυβέρνηση προχωρά στη σύνδεση των προηγούμενων  φορολογικών δηλώσεων με τις καταθέσεις, αυξάνοντας έτσι την φορολογική βάση, ενώ παραδέχθηκε πως η κυβέρνηση έχει ασκήσει πιέσεις στη μεσαία τάξη, καθώς η δέσμευσή της ήταν «για τους φτωχούς και την ανθρωπιστική κρίση».

    Τέλος αναφορικά με τις ιδιωτικοποιήσεις υποστήριξε: «Οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας δεν εξαρτώνται από τον αριθμό των ιδιωτικοποιήσεων. Έχουμε κάποιους στόχους μέσα από το Μνημόνιο που θα τους κάνουμε. Ιδιαίτερη σημασία όμως δεν έχει ο αριθμός των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά πώς θα αξιοποιήσεις τα περιουσιακά στοιχεία, είτε είναι κρατικές επιχειρήσεις είτε ακίνητα. Δεν έχει σχέση το ΤΑΙΠΕΔ με το Υπερταμείο. Το Υπερταμείο στοχεύει στην αύξηση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων. Πρέπει να δούμε την αξιοποίηση του ελληνικού πλούτου για το καλό των Ελλήνων και Ελληνίδων και αυτό απαιτεί σχέδιο, που λέει όταν δανείζεσαι για να καλυτερεύσεις ένα περιουσιακό στοιχείο, να ξέρεις γιατί το κάνεις (πώς βοηθά την περιφέρεια, τους εργαζόμενους, τους πολίτες). Είναι αδιάφορο σε εμάς ποιους επενδυτές θέλουμε. Θέλουμε μακροπρόθεσμες επενδύσεις και υψηλής ποιότητας. Σημασία έχει το σχέδιο που έχεις. Το σχέδιο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με νέα χρηματοδοτικά εργαλεία. Ποια είναι τα σχέδια που έχουν παρουσιάσει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ;».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  «Κοντά σε τεχνική συμφωνία μέχρι τις 7 Απριλίου» αποκάλυψε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εξωδικαστικός μηχανισμός: Κατατέθηκε στη Bουλή το σχετικό νομοσχέδιο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Απελπισία: Εισφορές έως 46% για τους μισθωτούς γιατρούς του ιδιωτικού τομέα



    ΣΧΟΛΙΑ