• Architecture & Design

    Εξοχική κατοικία στα Κύθηρα


    Η ομάδα του km architecture studio ανέλαβε την ανακαίνιση και αποκατάσταση κατοικίας 52 τ.μ., εντός του οικισμού της Χώρας Κυθήρων, που αποτελεί τμήμα μεγαλύτερου κτίσματος, με αρχική κατασκευή τη δεκαετία του 1920, σύμφωνα με τις αρχές της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής του νησιού.

    Η εσωτερική αυλή, με θέα προς το Κάστρο, η εντυπωσιακή τραβέρσα στην οροφή της εισόδου, που προέρχεται από κατάρτι πλοίου, και το απόλυτο αιγαιοπελαγίτικο λευκό πρωταγωνιστούν στη σκηνοθεσία της νέας εμπειρίας κατοίκησης που οργανώνεται με στόχο την ανάδειξη του αυθεντικού χαρακτήρα του κτίσματος.

    Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή.

    Η κατοικία βρίσκεται στον οικισμό της Χώρας των Κυθήρων, κοντά στην είσοδο του Κάστρου. Πρόκειται για ισόγεια οικία με εσωτερική αυλή, επιφάνειας 52 τ.μ.

    Η είσοδος γίνεται από την αυλή. Η κατοικία κτίστηκε κατά τη δεκαετία του 1920 και είναι τμήμα μεγαλύτερου κτίσματος, ενώ ο τρόπος κατασκευής του κτιρίου και τα μορφολογικά του στοιχεία αποτελούν χαρακτηριστικά της ιστορικής αρχιτεκτονικής του νησιού.

    Οι εργασίες που πραγματοποιήθηκαν στόχευαν στη λειτουργική της αναβάθμιση, ώστε να μετατραπεί σε σύγχρονη εξοχική κατοικία, και ταυτόχρονα στην αποκατάσταση και ανάδειξη των αυθεντικών στοιχείων του κτιρίου.

    Εσωτερικά έγιναν μικρές αλλαγές: διευρύνθηκε ο χώρος της εισόδου και μετακινήθηκε η κρεβατοκάμαρα στο δωμάτιο προς το Κάστρο. Κυρίαρχο στοιχείο του σχεδιασμού αποτέλεσε η εσωτερική αυλή, η οποία λειτουργεί ως υπαίθριος χώρος εισόδου και συγκέντρωσης με θέα προς το Κάστρο, προστατευμένος λόγω του ψηλού μαντρότοιχου που τον περιβάλλει από τους ισχυρούς ανέμους.

    Η όψη κατοικίας-αυλής προς το δρόμο αποκαταστάθηκε στην αρχική της μορφή και τα εμφανή πώρινα θυρώματα διατηρήθηκαν. Η όψη του μαντρότοιχου που εσωκλείει την αυλή επενδύθηκε με έγχρωμο σοβά, έτσι ώστε να ξεχωρίζει από την λευκή όψη της κυρίως κατοικίας, να οριοθετεί εξωτερικά την αυλή και να αποτυπώνει στην όψη τη διάκριση εσωτερικού-εξωτερικού χώρου.

    Η επιλογή των υλικών που έγινε αντλεί στοιχεία από την τοπική αρχιτεκτονική και τα συνδυάζει με τον σύγχρονο σχεδιασμό. Οι ξύλινες οροφές με τις δοκούς-«τραβέρσες» από ξύλο καστανιάς και η εντυπωσιακή δοκός που διατρέχει το χώρο της εισόδου και προέρχεται από κατάρτι πλοίου, διατηρήθηκαν και συνδυάστηκαν με πατητή τσιμεντοκονία στα εσωτερικά δάπεδα και στον πάγκο της κουζίνας, ξύλινα κουφώματα σε off-white αποχρώσεις.

    Το λευκό κυριαρχεί εύλογα εσωτερικά, αλλά και στις εσωτερικές όψεις της αυλής, και συνδυάζεται με έγχρωμες διακοσμητικές λεπτομέρειες.

    Τέλος, να σημειωθεί πως ο εξοπλισμός της κατοικίας αποτελείται από τα παλιά έπιπλα -τα οποία συντηρήθηκαν ευλαβικά – και συμπληρώνεται με κτιστή επίπλωση.

    //

    Αρχιτεκτονική μελέτη-κατασκευή:  km architecture studio

    Φωτογραφία:  km architecture studio

    Διαβάστε επίσης:

    Potamos Luxury House στη Σαντορίνη

    Από τη Σίφνο με αγάπη: Η εξοχική κατοικία Φυργάνι με την υπογραφή της AKA – APOSTOLOU COLAKIS ARCHITECTS

    Villa Angsana στην Κέρκυρα



    ΣΧΟΛΙΑ