Mε απόδοση 33,9% από τις αρχές του έτους, η εγχώρια αγορά είναι η πρώτη σε απόδοση αγορά από τα περιουσιακά στοιχεία που παρακολουθεί η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank και οι αναλυτές της Henry Allen και Jim Reid.

Με εξαίρεση το Μάρτιο που οι ελληνικές μετοχές και ο Γενικός Δείκτης σημείωσαν πτώση 6,3%, τους υπόλοιπους μήνες οι αποδόσεις ήταν +10,1% για τον Ιανουάριο, +10,4% το Φεβρουάριο, τον Απρίλιο +3%, το Μάιο +12,4% και τέλος τον Ιούνιο +6,2%.

1

Η γερμανική τράπεζα εξηγεί ότι μετά από ένα πρώτο τρίμηνο που ήταν θετικό σε όλους τους τομείς, το β’ τρίμηνο ήταν πιο μικτό για τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Ορισμένα περιουσιακά στοιχεία τα πήγαν πολύ καλά, με τις μετοχές τεχνολογίας να σημειώνουν ισχυρή υπεραπόδοση χάρη στον ενθουσιασμό γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη.

Αυτό επεκτάθηκε και σε άλλα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου ενώ η μεταβλητότητα συνέχισε να μειώνεται, καθώς δεν υπήρχαν ενδείξεις ευρύτερης χρηματοπιστωτικής μετάδοσης της τραπεζικής κρίσης, μετά τα προβλήματα του Μαρτίου.

Ωστόσο, τα κρατικά ομόλογα έχασαν έδαφος, με τον πληθωρισμό να παραμένει επίμονος και τις κεντρικές τράπεζες να συνεχίζουν να αυξάνουν τα επιτόκια.

Ποια περιουσιακά στοιχεία σημείωσαν τα μεγαλύτερα κέρδη το β’ τρίμηνο

Μετοχές: Οι παγκόσμιες μετοχές προχώρησαν για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο, με τον δείκτη S&P 500 (+8,7%), τον δείκτη Stoxx 600 (+2,7%) και τον δείκτη Nikkei (+18,5%) να σημειώνουν άνοδο. Αντίθετα, o δείκτης στο Πεκίνο Shanghai Composite (-1,1%) έχασε έδαφος, ενώ ο δείκτης MSCI Emerging Markets Index (+1,0%) σημείωσε μόνο μια μέτρια άνοδο.

Βρετανική λίρα: Παρά την υποαπόδοση των μετοχών και των ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου, η λίρα ήταν στην πραγματικότητα το νόμισμα της G10 με τις καλύτερες επιδόσεις, με άνοδο +3% έναντι του αμερικανικού δολαρίου και σηματοδοτεί την τρίτη συνεχόμενη τριμηνιαία άνοδό της.

Ποια περιουσιακά στοιχεία σημείωσαν τις μεγαλύτερες απώλειες το β’ τρίμηνο;

Κρατικά ομόλογα: Ήταν ένα δύσκολο τρίμηνο για τα κρατικά ομόλογα, καθώς ο πληθωρισμός παρέμεινε και οι κεντρικές τράπεζες συνέχισαν να αυξάνουν τα επιτόκια. Τα γαλλικά ομόλογα είχαν τη χειρότερη απόδοση με -6% πτώση, αλλά τα κρατικά ομόλογα (-1,4%) και τα γερμανικά bunds (-0,4%) έχασαν επίσης έδαφος. Τα ιταλικά ομόλογα BTPs (+0,8%) ήταν από τα λίγα που υπεραπόδωσαν, και το spread των ιταλικών 10ετών αποδόσεων έναντι των bunds περιορίστηκε κατά 13,5 μ.β. κατά το β΄ τρίμηνο.

Εμπορεύματα: Ήταν μια δύσκολη περίοδος για τα εμπορεύματα το β΄ τρίμηνο, με απώλειες σε όλους τους τομείς. Οι τιμές του αργού πετρελαίου τύπου Brent υποχώρησαν κατά -6,1%, με το WTI να υποχωρεί επίσης κατά -6,6%. Μεταξύ των μετάλλων, ο χαλκός (-8,6%) σημείωσε έντονη πτώση, ενώ τόσο ο χρυσός (-2,5%) όσο και το ασήμι (-5,5%) υποχώρησαν επίσης. Από τα γεωργικά αγαθά, υπήρξε μείωση για το σιτάρι (- 8,1%) και το καλαμπόκι (-16,0%).

Ιαπωνικό γεν: Χωρίς να υπάρχουν ακόμη ενδείξεις ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα σφίξει την πολιτική της, το ιαπωνικό γεν έχασε περαιτέρω έδαφος κατά τη διάρκεια του τριμήνου, φτάνοντας στα 144 ανά δολάριο ΗΠΑ.

Στο σύνολο του τριμήνου, αποδυναμώθηκε κατά -7,9%, αυξάνοντας τις απώλειες του σε ετήσια βάση σε -9,1%.

Διαβάστε επίσης:

Χρηματιστήριο: Το momentum είναι με τις τράπεζες, με το δεξί στο β’ εξάμηνο

Ebury: Σφιχτή διαπραγμάτευση για τα νομίσματα, καθώς οι κεντρικές τράπεζες προειδοποιούν τις αγορές για περαιτέρω σύσφιξη

Άμεση ανάλυση: Τι συμβαίνει με ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ΕΤΕ, ΕΧΑΕ, ΙΝΤΡΑΚΑΤ, ΛΑΜΔΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΤΕ και Πλαστικά Θράκης