Η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού και των συντάξεων, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών,  τα νέα προγράμματα κατάρτισης, η ψηφιακή κάρτα εργασίας για όλους τους εργαζόμενους συμπεριλαμβάνονται στις προτεραιότητες του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος χθες κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου παρέλαβε το φάκελο των εκκρεμοτήτων που πρέπει να «τρέξει».

Ειδικότερα το επόμενο διάστημα ο κ. Γεωργιάδης θα πρέπει να προχωρήσει σε:

– Αύξηση του μέσου μισθού πάνω από 25% μέσα στην τετραετία 2023-2027 (στα 1.500 από €1.170 ευρώ) και αύξηση κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ εντός της τετραετίας. O κατώτατος μισθός θα αναπροσαρμόζεται βάσει του μέσου όρου του μισθού πλήρους απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα.

–  Σταδιακή μείωση κατά μία επιπλέον μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών και του μη μισθολογικού κόστους. Η περαιτέρω μείωση των εισφορών υπολογίζεται οτι θα είναι μεγαλύτερη της μίας μονάδας -σε βάθος τετραετίας- καθώς συναρτάται άμεσα με την πλήρη εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, που θα βοηθήσει στην πάταξη της εισφοροδιαφυγής και την καταπολέμηση της «μαύρης» εργασίας.

– Νέα αύξηση 3,4% στις συντάξεις από 1/1/2024. Θα ισχύσει η θεσμοθετημένη ετήσια αύξηση στο σύνολο των συνταξιούχων που δεν έχουν προσωπική διαφορά και θα ανέλθει σε ποσοστό που θα ξεπερνά το 4%. Δεδομένου ότι κάθε χρόνο οι υφιστάμενες συντάξεις θα παίρνουν το 50% της αύξησης από το άθροισμα του ετήσιου πληθωρισμού και της ανάπτυξης, με ετήσια ανάπτυξη 4% και πληθωρισμό στο 5% (σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου), η αύξηση των συντάξεων για το 2024 υπολογίζεται στο 4% καθώς τον Οκτώβριο που θα βγουν τα τελικά στοιχεία για την πορεία της οικονομίας το 2022 (και θα επικυρωθούν από τη Eurostat) αναμένεται να προκύψει μια συμπληρωματική αύξηση της τάξης του 0,5% (από την υψηλότερη ανάπτυξη του 2022).

– Απονομή των επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ σε διάστημα δύο μηνών από την απονομή της κύριας σύνταξης και πλήρη απαλλαγή πρώην δικαιούχων Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (Ε.Κ.Α.Σ.) από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη.

–  Εφαρμογή ψηφιακής κάρτας εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως κλάδου ή μεγέθους. Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ενέργειας θα ενταχθούν στην επόμενη φάση όπως και η βιομηχανία ενώ στη συνέχεια η ψηφιακή κάρτα θα μπει στη ζωή όλων των εργαζομένων.

Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας περιλαμβάνει την εφαρμογή myErgani mobile app την οποία οι εργαζόμενοι «κατεβάζουν» στο κινητό τους τηλέφωνο και την εφαρμογή Ergani CardScanner για τις επιχειρήσεις, η οποία «διαβάζει» κατά την έναρξη και λήξη της εργασίας τις Ψηφιακές Κάρτες των εργαζομένων και μεταδίδει αυτόματα σε πραγματικό χρόνο την πληροφορία στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ.

– Διενέργεια αυστηρών ελέγχων από την επιθεώρηση εργασίας για την απαρέγκλιτη τήρηση της εργατικής νομοθεσίας. Ανάρτηση εβδομαδιαίας αναφοράς με τους ελέγχους που γίνονται σε πανελλαδικό επίπεδο.

–  Εισαγωγή μόνιμου προγράμματος 10.000 νέων θέσεων εργασίας κάθε έτος για νέους έως 29 ετών με ελάχιστη ή περιορισμένη εργασιακή εμπειρία, με κάλυψη 50% του κόστους των ασφαλιστικών εισφορών για 6 μήνες για κάθε νέα πρόσληψη.

– Κατάρτιση 700.000 ανέργων και εργαζομένων σε δεξιότητες με υψηλή ζήτηση.

– Διαμόρφωση Ψηφιακής Πύλης Προγραμμάτων κατάρτισης και νέα ψηφιακή πλατφόρμα με σύγχρονες, εξατομικευμένες υπηρεσίες σε ανέργους, όπως η χαρτογράφηση δεξιοτήτων και η ανάπτυξη των ατομικών λογαριασμών δεξιοτήτων.

Διαβάστε επίσης:

Κλείδωσε το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο – Οι νέες φοροελαφρύνσεις που θα ψηφιστούν πριν τον Αύγουστο

Μετά τις προγραμματικές η επενδυτική βαθμίδα – Το κλειδί στα χέρια της Scope στις 4 Αυγούστου

Fitch: Σε τροχιά υπεραπόδοσης στα δημόσια οικονομικά