• Big Story

    Οι απαιτήσεις των δανειστών για τη ΔΕΗ απειλούν με «μπλακ-άουτ» την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ

    ΔΕΗ

    ΔΕΗ


    Το μήνυμα που μετέφερε το μεσημέρι της Δευτέρας ο Γιώργος Σταθάκης στους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ ήταν ξεκάθαρο: «Οι θεσμοί ζητούν την πώληση των μονάδων της ΔΕΗ και χωρίς αυτό δεν μπορεί να κλείσει η αξιολόγηση».

    Το ίδιο ξεκάθαρη ήταν και η απάντηση των συνδικαλιστών: «Ετοιμαστείτε να ζήσετε ημέρες του 2014». Τότε, που το νομοσχέδιο για τη λεγόμενη «μικρή ΔΕΗ» είχε βρει την έντονη αντίδραση των εργαζομένων της εταιρείας, οι οποίοι είχαν προχωρήσει σε κινητοποιήσεις σε σημαντικό αριθμό από μονάδες, λιγνίτη και υδροηλεκτρικών. Ένας σημαντικός αριθμός από αυτές τις ίδιες μονάδες (40% αναφέρουν τα σενάρια) βρίσκονται σήμερα στα σχέδια των δανειστών για πώληση.

    Εκείνη την εποχή, στο πλευρό των εργαζομένων της ΔΕΗ βρέθηκαν ένθερμα στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι δήλωναν παντελώς αντίθετοι σε κάθε περίπτωση ιδιωτικοποίησης της παραγωγής ρεύματος. Αρκετοί από αυτούς σήμερα θα πρέπει να υποστηρίξουν το ακριβώς ανάποδο. Οι αναταράξεις είναι ήδη έντονες, με τον πρώην υπουργό Ενέργειας, τον Πάνο Σκουρλέτη, να κάνει αμέσως ξεκάθαρη τη διαφωνία του.

    Με άρθρο στην Εφημερίδα των Συντακτών, με τίτλο «Η κυβέρνησή μας πρέπει να αντιταχθεί στον επιχειρούμενο κανιβαλισμό της ΔΕΗ», ο σημερινός υπουργός Εσωτερικών και εμπνευστής των δημοπρασιών ρεύματος  ΝΟΜΕ (τα μη αναμενόμενα αποτελέσματα των οποίων οδήγησαν στη σημερινή πίεση εκ μέρους των δανειστών) έσπευσε να υπενθυμίσει στη νέα ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας πως ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέχθηκε το 2015 έχοντας ως θέση τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Ήδη, στο πλευρό του τάχθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Τσιρώνης αλλά και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χαρά Καφαντάρη.

    Ανάλογες είναι και οι αντιδράσεις των βουλευτών του κόμματος από τους νομούς της Δυτικής Μακεδονίας (κκ. Δημητριάδης, Μουμουλίδης, Θεοφύλακτος, Ντζιμάνης και Σέλτσας) αλλά και του περιφερειάρχη Δ. Μακεδονίας, κ. Καριπίδη. Όλοι τους είχαν πρωτοστατήσει το 2014 στο πλευρό των εργαζομένων. Για τον λόγο αυτό, ο κ. Σταθάκης θα επιχειρήσει να πείσει για την αναγκαιότητα της διαδικασίας. Πιθανότατα, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει, για να αμβλύνει τις αντιδράσεις, να περάσει το 17% της ΔΕΗ (το οποίο οι δανειστές επιθυμούν να πουληθεί) μέσα από το Υπερταμείο. Έτσι θα μπορεί να δηλώνει, για λίγο καιρό ακόμα (αλλά πιθανότατα αρκετό μέχρι μια εκλογική αναμέτρηση), πως κατάφερε να διατηρήσει την πλειοψηφία της ΔΕΗ σε δημόσιο έλεγχο.

    Παρά τις προσπάθειες της ηγεσίας, το «βραχυκύκλωμα» στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι δεδομένο. Ακόμα και αν ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας καταφέρει με την παρουσία και τον λόγο του να πείσει, για μια ακόμα φορά, τους βουλευτές του να ψηφίσουν τις προτάσεις των δανειστών («κόντρα στη συνείδηση μας», «για το καλό του τόπου») οι αντιδράσεις από τις τοπικές τους κοινωνίες αναμένεται να είναι ασφυκτικές.

    Το 2014, η μεγάλη απεργία των εργαζομένων είχε οδηγήσει σε ένα σημαντικό ενεργειακό πρόβλημα, ενώ είχαν ξεκινήσει διακοπές ρεύματος ακόμη και σε νοικοκυριά. Τότε η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, προκειμένου να λύσει το πρόβλημα, είχε προχωρήσει σε πολιτική επιστράτευση των εργαζομένων της ΔΕΗ, με τον ΣΥΡΙΖΑ να καταγγέλλει την απόφαση. Σήμερα, με τη ΓΕΝΟΠ να προειδοποιεί ξανά, η απόφαση που καλείται να πάρει η κυβέρνηση αλλά και οι ίδιοι οι βουλευτές της αναμένεται με πραγματικά μεγάλο ενδιαφέρον.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Γ. Σταθάκης: Επιβεβαίωσε στη ΓΕΝΟΠ τις ασφυκτικές πιέσεις των Θεσμών για πωλήσεις μονάδων της ΔΕΗ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παρασκήνιο για την αξιολόγηση: Γιατί ο Σταθάκης πρέπει να πείσει τους βουλευτές Μακεδονίας του ΣΥΡΙΖΑ για την ΔΕΗ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: «Κόκκινη γραμμή» για το ΔΝΤ τα εργασιακά – Αγεφύρωτο το χάσμα για τη ΔΕΗ



    ΣΧΟΛΙΑ