ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Δύσκολα μπορεί κάποιος να ταράξει τα νερά της νυχτερινής Αθήνας, πόσω μάλλον του πλανήτη. Εξίσου σπάνια συναντάμε ανθρώπους που έχουν την ικανότητα να μας εκπλήσσουν με το χιούμορ και το ταλέντο τους και αποδεικνύουν πως η εκκεντρικότητα είναι ενίοτε σε ευθεία αναλογία της ιδιοφυίας.
Συνέβη όμως, όταν την Κυριακή των εκλογών εμφανίστηκε στο ιδιωτικό πάρτυ του εφοπλιστή Γιάννη Κούστα και της συζύγου του, Δήμητρας, ο θρυλικός αρχιτέκτονας Peter Marino. Κλέβοντας, φυσικά, τα βλέμματα και το ενδιαφέρον όλων.
Εξαιρετικά εκκεντρικός, με επικό χιούμορ, είναι ο άντρας που ουκ ολίγες φορές παραλίγο να «φάει» πόρτα, εξαιτίας των κοφτερών ενδυματολογικών του επιλογών – ακόμα και σε δεξιώσεις που διοργανώθηκαν προς τιμήν του. Αλλά τον διασκεδάζουν αφάνταστα οι αντιδράσεις που προκαλεί.
Στο παρελθόν πολλοί προσπάθησαν να εξηγήσουν την περσόνα του.
Ειπώθηκε πως πίσω από τα σκληρά δερμάτινα και τις πέντε μηχανές που είναι παραταγμένες στο γκαράζ του σπιτιού του κρύβεται ο πραγματικός χαρακτήρας ενός μικρού ανθρώπου. Και, φυσικά, δεν θα μπορούσαν να πέσουν περισσότερο έξω.
Η «στολή» επιλογής αυτού του bigger than life άντρα, δεν είναι τελικά παρά ένας ιδιαιτέρως επιτυχής δείκτης συγκεκριμένων χαρακτήρων γύρω του.
Ναι, αν αυτό το αγόρι δεν είχε γεννηθεί στη Νέα Υόρκη εκείνον τον καυτό Αύγουστο του 1949, η ανθρωπότητα θα έπρεπε να τον εφεύρει.
Ο άντρας πίσω από την περσόνα
Θεωρείται σαφέστατα ο αρχιτέκτονας αριστείας των luxury brands και έχει λάβει αμέτρητα βραβεία για έργα κατοικιών, καθώς και για τον σχεδιασμό πολιτιστικών και δημόσιων χώρων σε όλο τον κόσμο. Εκτός από το ότι είναι γνωστός για το ότι έχει συμπεριλάβει περισσότερα από 300 σύγχρονα έργα τέχνης στα αρχιτεκτονικά του έργα, ως καλλιτέχνης διαθέτει επίσης μια μοναδική συλλογή μοντέρνας τέχνης.
Καμία έκπληξη, είναι και Πρόεδρος του Ιδρύματος Venetian Heritage Foundation, όπως και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Διεθνούς Επιτροπής της L’ Union Centrale des Arts Décoratifs.
Ο λόγος για τον σπουδαίο Peter Marino (ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα του στους Skidmore Owings & Merrill, George Nelson και I.M. Pei/Cossutta & Ponte.), διευθυντή και mastermind του Peter Marino Architect, ενός αρχιτεκτονικού γραφείου 160 ατόμων με έδρα τη Νέα Υόρκη.
Το παρελθόν
Για όλα τα παραπάνω και όλα τα παρακάτω, φταίει ξεκάθαρα η έντονη, άρρηκτη ερωτική του σχέση με την τέχνη. Άλλωστε, ήταν μετά τις σπουδές του στη ζωγραφική, τη γλυπτική και την ιστορία της τέχνης, που απέκτησε πτυχίο Αρχιτεκτονικής, Τέχνης και Σχεδιασμού στο Cornell University College of Architecture και ίδρυσε το δικό του αρχιτεκτονικό γραφείο στη Νέα Υόρκη το 1978.
Όλα όμως ξεκίνησαν εντελώς κινηματογραφικά μια βραδιά στο θρυλικό Studio 54, όπου θα γνώριζε τον πληθωρικό Αndy Warhol, ο οποίος και του ανέθεσε να σχεδιάσει το σπίτι του. The rest is history.
Ο Andy τον είχε αγγίξει και αυτό ήταν στους κύκλους της Νέας Υόρκης, της αριστοκρατίας και των αχόρταγων jet setters αρκετό. Λίγο μετά ακολούθησαν ο Yves Saint Laurent με τον Pierre Berge (για το δικό τους σπίτι στην καρδιά του Μανχάτταν) και ο Gianni με τη Marella Agnelli που του ανέθεσαν τον σχεδιασμό του δικού τους διαμερίσματος στην Park Avenue.
His Work…
Εργαζόμενος διαπλανητικά σε ένα ευρύ φάσμα τύπων και κλιμάκων έργων, ο Marino πιστώνεται ευρέως για τον επαναπροσδιορισμό της σύγχρονης πολυτέλειας – με έμφαση στην αρχιτεκτονική και την εσωτερική διακόσμηση.
Τα έργα που βρίσκονται στο στάδιο του σχεδιασμού ή που ολοκληρώθηκαν πρόσφατα περιλαμβάνουν το ξενοδοχείο Cheval Blanc στο ιστορικό «La Samaritaine» στο Παρίσι, το Cheval Blanc Beverly Hills Hotel, τη ναυαρχίδα της Bulgari στην Place Vendome του Παρισιού.
Αλλά και τη ναυαρχίδα του Dior στη λεωφόρο Montaigne στο Παρίσι. Παράλληλα, νέα κτίρια για τη Chanel στο Μαϊάμι και το Μπέβερλι Χιλς, ένα συγκρότημα κτιρίων στην Ελλάδα, τη ναυαρχίδα της Louis Vuitton στην Ginza του Τόκιο, ένα ίδρυμα τέχνης στο Σαουθάμπτον της Νέας Υόρκης.
Επιλεγμένα ολοκληρωμένα αρχιτεκτονικά αριστουργήματα που φέρουν την υπογραφή του είναι το «The Getty» ένα κτίριο μικτής χρήσης 11 ορόφων με διαμερίσματα και δύο γκαλερί τέχνης στη Νέα Υόρκη (2018), ένας ψηλός πύργος για τη Chanel στην περιοχή Namiki του Τόκιο (2017), Ναυαρχίδες της Chanel στη Σεούλ (2019), στο Παρίσι (2019), στη Νέα Υόρκη (2018), στο Σικάγο (2018) και στην Κωνσταντινούπολη (2017). Ναυαρχίδες, αντίστοιχα, της Louis Vuitton στην Place Vendome, Παρίσι (2017), Λονδίνο (2018), Σεούλ (2019) και ένα κτίριο για τη Louis Vuitton στο Λος Άντζελες (2015).
Ναυαρχίδες του Dior στο Λονδίνο (2016), Πεκίνο (2016), Σεούλ (2015), Νέα Υόρκη (2014, 2010), Λος Άντζελες (2012), αλλά και της Hublot στη Νέα Υόρκη (2016), ο Πύργος Chanel Ginza στο Τόκιο (2005), το κτίριο Armani στη Νέα Υόρκη (1995) και τα headquarters του Barneys στο L.A. (1991) και στη Νέα Υόρκη (1990).
Περί τέχνης….
Για την προώθηση της τέχνης και του πολιτισμού, ο Peter Marino ονομάστηκε Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres (2012) και Officier de l’Ordre des Arts et des Lettres (2017) από το Γαλλικό Υπουργείο Πολιτισμού. Τα έργα πολιτιστικού σχεδιασμού περιλαμβάνουν το «The Manufactory of Extravagance of Meissen and Chantilly at Musee Conde» (2020-2021), «Αντίστιξη: Επιλογές από τη συλλογή Peter Marino» στο Southampton Arts Center (2017), «Fire and Water» μια έκθεση με τα γλυπτά του χάλκινα κουτιά στην Gagosian Gallery του Λονδίνου (2017), «Memento Mori: Robert Mapplethorpe Photographs from the Peter Marino Collection» στο Τόκιο και το Κιότο (2017), «One Way: Peter Marino» στο Bass Museum of Art του Μαϊάμι (2014-2015), και «Beauty & Power» μια έκθεση της αναγεννησιακής και μπαρόκ χάλκινης συλλογής του στη συλλογή Wallace στο Λονδίνο.
&
Διαβάστε επίσης
Breakfast at… Landmark’s: Νέα εποχή για το εμβληματικότερο κατάστημα της Tiffany στον κόσμο
Θερινή κατοικία στην Αντίπαρο με την υπογραφή των 4k architects
Ο Mickey Mouse λέει “Oh Boy!” σε ένα από τα πιο iconic ιταλικά brands
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ταξί: Διετής παράταση στις προθεσμίες με τα όρια ηλικίας απόσυρσης στις περιοχές που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
- ΤτΕ: Αυξημένο πρωτογενές πλεόνασμα στα 7,5 δισ. ευρώ για τον κρατικό προϋπολογισμό
- ΙΕΑ: Ρεκόρ θα σημειώνει η παγκόσμια ζήτηση για άνθρακα έως το 2027
- Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών για ΣτΕ: Αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και αδυναμία πρόσβασης στις αποφάσεις