ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Δεν κατάφερε να συγκρατήσει την πτώση της κερδοφορίας το 2022 η γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη, παρά την ανοδική πορεία των πωλήσεων.
Η γαλακτοβιομηχανία, 2,5 σχεδόν χρόνια μετά την απόκτηση του πλειοψηφικού της πακέτου από τη CVC Capital Partners μετράει σημαντικές απώλειες, σε μία από τις δυσκολότερες χρονιές για την αγορά γάλακτος.
Ανοδική η πορεία των πωλήσεων
Ο κύκλος εργασιών του ομίλου αυξήθηκε κατά 6% ανήλθε στα 149,9 εκατ. ευρώ έναντι 141,4 εκατ. ευρώ το 2021 και της εταιρείας αυξήθηκε κατά 11% και διαμορφώθηκε στα 132,6 εκατ. ευρώ από 119,8 εκατ. ευρώ το 2021.
Το κόστος πωληθέντων για τον όμιλο ανήλθε σε 131,9 εκατ. ευρώ από 118,2 εκατ. ευρώ το 2021 και της εταιρείας στα 113,9 εκατ. ευρώ από 98,7 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση.
Παρά τις αυξήσεις τιμών στις οποίες προχώρησε αλλά και στη λειτουργική εξοικονόμηση που πέτυχε τα EBITDA του ομίλου μειώθηκαν κατά 60% στα 3,97 εκατ. ευρώ από 10,05 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση ενώ και τα EBΙTDA της εταιρείας μειώθηκαν κατά 39% και διαμορφώθηκαν στα 5,5 εκατ. ευρώ το 2022 από 9,1 εκατ. ευρώ το 2021.
Οι ιστορικά υψηλές τιμές στο γάλα «ροκάνισαν» τα κέρδη
Την ίδια ώρα καταγράφει αρνητικό αποτέλεσμα με το EBIT του ομίλου στις -146.000 ευρώ από 6,2 εκατ. ευρώ το 2021 και ως ποσοστό επί του κύκλου εργασιών 0% (4% το 2021), ενώ η εταιρεία κράτησε το θετικό αποτέλεσμα στα 2,3 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με 6 εκατ. ευρώ το 2021 με το ποσοστό επί του κύκλου εργασιών να μειώνεται στο 2% από το 5% το 2021.
Αρνητικό αποτέλεσμα 4,5 εκατ. ευρώ καταγράφεται και στα καθαρά κέρδη του ομίλου από κέρδη 1,2 εκατ. ευρώ το 2021 ενώ για την εταιρεία το καθαρό αποτέλεσμα είναι στο -1,4 εκατ. ευρώ έναντι 1,7 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη οικονομική χρήση.
Σημειώνεται ότι «ροκανίστηκε» από τα κέρδη ένα μεγάλο ποσό που αφορά σε κινήσεις που αφορούν τη δραστηριότητα ανασυγκρότησης και εκσυγχρονισμού, συμπεριλαμβανομένων διαφόρων αμοιβών και δαπανών, εξόδων μηχανοργάνωσης και εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες.
Αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η διοίκηση στο ενημερωτικό σημείωμα που συνοδεύει τις οικονομικές καταστάσεις που αναρτήθηκαν στο ΓΕΜΗ, η μείωση των αποτελεσμάτων οφείλεται στην αύξηση των τιμών του γάλακτος τόσο του πρόβειου και του κατσικίσιου όσο και του αγελαδινού, αλλά και στην εκτόξευση του ενεργειακού κόστους και των μεταφορικών.
«Το αυξημένο κόστος των ζωοτροφών σε συνδυασμό με τη μείωση των διαθέσιμων όγκων οδήγησαν τις τιμές σε ιστορικά υψηλά επίπεδα» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Η Δωδώνη τροποποίησε την τιμολογιακή της πολιτική το 2022 προκειμένου να προσαρμοστεί στις αυξημένες τιμές γάλακτος και να διασφαλίσει τον απαραίτητο όγκο γάλακτος για τη νέα γαλακτοκομική περίοδο.
Άλμα στον δανεισμό λόγω αύξησης πρώτων υλών και επενδύσεων
Η εκτόξευση των τιμών των πρώτων υλών δεν άφησε ανεπηρέαστο και τον δανεισμό του ομίλου της Δωδώνη.
Συγκεκριμένα ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου ανήλθε στο τέλος του 2022 σε 72,8 εκατ. ευρώ 49 εκατ. ευρώ την 31 Δεκεμβρίου 2021, παρουσιάζοντας αύξηση 48,5%.
Σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου ο αυξημένος δανεισμός είναι αποτέλεσμα της ταχύτερης εξόφλησης παραγωγών και προμηθευτών, δίνοντας μεγαλύτερες προκαταβολές γαλακτοκομικής περιόδου, της σημαντικής αύξησης του γάλακτος που αποτελεί και το 85% του κόστους παραγωγής, καθώς και στις επενδύσεις που έγιναν στα δύο εργοστάσια στην Ελλάδα.
Μείωση αριθμού εργαζομένων και πρόβλεψη για δικαστικές διαφορές
Η διοίκηση της Δωδώνη έχει κάνει πρόβλεψη 500.000 ευρώ για τον κίνδυνο δικαστικών διαφορών. Το ποσό αυτό, το οποίο είναι εκτίμηση, αφορά σε απαιτήσεις από πρώην εργαζόμενους που έχουν συνταξιοδοτηθεί και ζητούν πρόσθετες συνταξιοδοτικές παροχές σε όσα έχουν ήδη καταβληθεί από την εταιρεία.
Ο αριθμός του απασχολούμενου προσωπικού του ομίλου μειώθηκε στα 561 άτομα έναντι 588 το 2021, ενώ και της εταιρείας μειώθηκε κατά 23 άτομα και στο τέλος του 2022 ανέρχονταν σε 430 εργαζόμενους.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των εργαζομένων βαίνει μειούμενος, καθώς μέσα σε δύο αριθμεί για τον όμιλο 47 άτομα λιγότερα.
Η στρατηγική και οι προοπτικές επέκτασης σε νέες αγορές
Στρατηγική επιλογή της διοίκησης αποτελεί η διασφάλισης της ποιότητας για την παραγωγή προϊόντων με υψηλή προστιθέμενη αξία.
Επιπλέον στους στρατηγικούς στόχους είναι η επιδίωξη εισόδου και επέκτασης του ομίλου σε νέες αγορές του εσωτερικού και του εξωτερικού, καθώς και η παραγωγή και συσκευασία νέων προϊόντων, η βελτίωση και επέκταση των παραγωγικών υποδομών, της ζώνης γάλακτος και της λειτουργίας διάθεσης των προϊόντων, καθώς και η βελτιστοποίηση της κεφαλαιακής διάρθρωσης.
Σημειώνεται ότι το 2022 η εταιρεία ολοκλήρωσε ένα έργο βιωσιμότητας κόστους 1,3 εκατ. ευρώ για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστοιχιών που θα καλύψουν το 25% των εγκαταστάσεων των Ιωαννίνων σε ηλεκτρική ενέργεια και θα μειώσουν τις εκπομπές του θερμοκηπίου.
Διαβάστε επίσης
Δωδώνη: Επένδυση 7,4 εκατ. ευρώ με συγχρηματοδότηση Εθνικής και Ταμείου Ανάκαμψης
ΕΚΤΕΡ: Η γνωμοδότηση του ΣτΕ δεν συνεπάγεται ματαίωση της επένδυσής μας στην Πάρο
Ελένη Βρεττού (Attica Bank): Δημιουργούμε προϊόντα για τις ανάγκες των εξαγωγικών επιχειρήσεων
──────────────────
Εκλογές 2023
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΕΛΓΑ: Την Παρασκευή πιστώνει αποζημιώσεις ύψους 1.236.619,08 ευρώ για Daniel,Elias – Κατέβαλλε 3,5 εκατ. ευρώ για εκκαθαρίσεις του 2021
- Νίκος Χαρδαλιάς: «Ξεκινάμε άμεσα εργασίες εκβάθυνσης και καθαρισμού του Ιλισσού ποταμού»
- Οι εκδηλώσεις Δεκεμβρίου στα Public
- ΟΗΕ: Ζητάει «Δίκαιες και ελεύθερες» εκλογές μετά τη μεταβατική περίοδο στη Συρία