• Πολιτική

    Οι Βρετανοί γνώριζαν από το 2010 ότι ο Μασούντ ήταν πιθανός “εξτρεμιστής”

    • NewsRoom
    Μασούντ


    Ακόμα περισσότερες αμφιβολίες σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των μυστικών υπηρεσιών της Βρετανίας προκύπτουν μετά την αποκάλυψη ότι ο Χαλίντ Μασούντ, 52χρονος μακελάρης του Λονδίνου, ήταν γνωστός σαν πιθανός εξτρεμιστής από το 2010.

    Συγκεκριμένα, κατά τον Guardian, όταν πριν έξι χρόνια επέστρεψε στη Μεγάλη Βρετανία από την Σαουδική Αραβία -όπου εργαζόταν ώς δάσκαλος αγγλικών-, μπήκε στο στόχαστρο της MI5. Όμως, λίγο πριν γίνει η τρομοκρατική επίθεση στην βρετανική πρωτεύουσα, τα ίχνη του είχαν χαθεί.

    Το γεγονός πάντως ότι οι βρετανικές αρχές γνώριζαν για τον δράστη, επιβεβαίωσε η πρωθυπουργός της χώρας, Τερέζα Μέι, μια μέρα μετά το μακελειό, χωρίς όμως να προχωρήσει σε περαιτέρω λεπτομέρειες, αρκούμενη στο να πει ότι ήταν μόνο μια “περιφερειακή φιγούρα”.

    Τα ΜΜΕ της Βρετανίας, αναφέρουν ότι ο δράστης είχε κάνει δύο ταξίδια από το 2005 ως το 2009 στη Σαουδική Αραβία, πριν γυρίσει στο Λούτον για να εργαστεί ξανά ως δάσκαλος αγγλικών.

    Στη συγκεκριμένη περιοχή, δρούσε η παράνομη ομάδα al-Muhajiroun, μέλος της οποίας ήταν ο Μασούντ. Τα μέλη της ομάδας αυτής, ήταν έτσι κι αλλιώς υπό στενή παρακολούθηση από την MI5, οπότε και ο 52χρονος δεν την γλίτωσε, σύμφωνα με τους Sunday Times. Πάντως, κατά τα λεγόμενα του Independent, ο δράστης δεν ήταν ούτως η άλλως “μοναχικός λύκος”, αφού έπαιξαν πολλά άτομα ρόλο στο να μυηθεί και να πραγματοποίησει την επίθεση που έκανε το Λονδίνο και όχι μόνο να δακρύσει…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Γιάννης Στουρνάρας: «Το ελληνικό μυαλό είναι η βασικότερη πηγή πλούτου μας»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συνεχίζει τις προκλήσεις ο Ερντογάν: Ενωση Σταυροφόρων και φασιστών η ΕΕ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μουζάλας: «Εξαντλήσαμε τις δυνατότητές μας – Δεν μπορούμε να πάρουμε ούτε έναν πρόσφυγα παραπάνω»

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ