ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η οικονομία της Ελλάδας ανέκαμψε εξαιρετικά καλά από την πανδημία, βοηθούμενη από τη μεγάλη αύξηση του τουρισμού που φέτος θα επιβραδυνθεί, αλλά θα εξακολουθήσει να υπεραποδίδει σε σχέση με τους ανταγωνιστές της, εξηγεί η Capital Economics.
Η Capital Economics προβλέπει ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί μόλις κατά 0,8% φέτος και 1,8% το 2024, αλλά 2,4% το 2025.
Οι πάγιες επενδύσεις θα συμβάλουν σημαντικά στην αύξηση του ΑΕΠ την επόμενη τριετία με +5,9%, +3,8% και +4,7%, ενώ η ανεργία θα συνεχίσει την πτωτική της πορεία αλλά με αργό ρυθμό. Σύμφωνα με την Capital Economics, o δείκτης της ανεργίας θα μειωθεί στο 12,1% φέτος (ετήσιος μέσος όρος), στο 11,6% το 2024 και στο 10,9% το 2025.
Στο μέτωπο των τιμών και του πληθωρισμού, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή θα κινηθεί πτωτικά στο τέλος του έτους σε 4,2% από 12,5% το 2022 και στο 2,5% το 2024.
Η χώρα θα παρουσιάσει δημοσιονομικό έλλειμμα γύρω από 4,5% έως 4% τα επόμενα έτη, ενώ ο δείκτης του χρέους θα συνεχίσει να μειώνεται στο 165% και στο 161% το 2024, πριν πέσει στο 157% το 2025.
«Το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας αναμένεται να κερδίσει σαφή πλειοψηφία στον δεύτερο γύρο των εκλογών και αυτό υποδηλώνει ότι θα υπάρξει συνέχεια για τη μετριοπαθή δημοσιονομική πολιτική και τις φιλικές προς την αγορά μεταρρυθμίσεις, όπως η αυξημένη ψηφιοποίηση και οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις», συνεχίζει το think tank.
Η έντονη ανάκαμψη της Ελλάδας από την πανδημία της Covid-19 έφτασε σε απότομο τέλος, με την οικονομία να συρρικνώνεται ελαφρώς το α’ τρίμηνο, καθώς τα έσοδα από τον τουρισμό έχουν σταθεροποιηθεί περίπου στα προ της πανδημίας επίπεδα. Δεδομένου του αντίκτυπου της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής στην Ευρώπη συνολικά, προβλέπεται άλλη μια συρρίκνωση το δεύτερο τρίμηνο.
«Ωστόσο, πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα τα πάει καλύτερα από τους περισσότερους ομολόγους της φέτος και το επόμενο έτος. Οι έρευνες για τις επιχειρήσεις, όπως ο δείκτης PMI για τη μεταποίηση, έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες και υποδηλώνουν ότι οι προοπτικές έχουν βελτιωθεί. Αυτό αντανακλά διαρθρωτικές βελτιώσεις όπως η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας τα τελευταία χρόνια, καθώς η Ελλάδα έχει ανακάμψει από την κρίση της ευρωζώνης», επισημαίνει ο οίκος.
Αν και η Ελλάδα έχει μακράν τον υψηλότερο δείκτη δημόσιου χρέους στην ευρωζώνη, τα δημόσια οικονομικά της φαίνονται βιώσιμα για το ορατό μέλλον. Οι δαπάνες για τόκους είναι χαμηλές ως ποσοστό των κρατικών εσόδων και η μέση διάρκεια του δημόσιου χρέους είναι η υψηλότερη από την αναδιάρθρωση του 2012. Επιπλέον, η ΕΚΤ θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα, συμπεριλαμβάνοντας τα κρατικά ομόλογά της, εάν και όταν ενεργοποιήσει το μέσο προστασίας της μετάβασης, καταλήγει ο οίκος.
Διαβάστε επίσης:
NBG Securities: Η υπεραπόδοση των τραπεζών θα συνεχιστεί – Οι νέες τιμές στόχοι
HSBC: Οι καταλύτες για την ανοδική συνέχεια των τραπεζών – Οι νέες τιμές στόχοι
Χρηματιστήριο: Μάχη χαρακωμάτων σε Μυτιληναίο, Aegean, TENEΡΓ
──────────────────
Εκλογές 2023
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σπριντ 9 μηνών για νέες αναβαθμίσεις – Αγωνία για τη δυστοκία της Moody’s – Οι 10 ημερομηνίες κλειδιά
- Τρομακτική υπόθεση εξαφάνισης δημοσιογράφου: Βρέθηκε σε δεξαμενή λυμάτων
- Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος: Σε κρίσιμη κατάσταση η υγεία του – Τον επισκέφτηκε ο Πρωθυπουργός (upd)
- Γερμανία: Χάος στα αεροδρόμια λόγω της κακοκαιρία