ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Μια νέα αγορά 450 εκ. ευρώ το χρόνο για τους κατασκευαστές φωτοβολταϊκών δημιουργεί η έναρξη του προγράμματος φωτοβολταϊκά στη στέγη. Ταυτόχρονα, μετά τη ΔΕΗ και οι υπόλοιπες εταιρείες προμήθειας, ετοιμάζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, τις δικές τους προτάσεις για να προσφέρουν στους πελάτες τους τη δυνατότητα να επενδύσουν σε ένα φωτοβολταϊκό στη στέγη, και επωφελούμενοι από την επιδότηση να παράγουν τη δική τους ενέργεια, μειώνοντας το ύψος του λογαριασμού τους και συμβάλλοντας στο πρασίνισμα της παραγόμενης ενέργειας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με εκτιμήσεις με βάση των ηλεκτρικό χώρο των 2 GW που έχει παραχωρήσει ο ΔΕΔΔΗΕ για τις συνδέσεις των φωτοβολταϊκών στη στέγη, μπορούν να συνδεθούν 35ο.000 σπίτια συνολικά τα επόμενα χρόνια.
Για τα 238 εκατομμύρια ευρώ του προγράμματος, με μία μέση επιδότηση της τάξης των 8.000 έως 9.000 ευρώ μπορεί να φτάσουμε περί τους 25.000 έως και 35.000 δικαιούχους. Το μάξιμουμ της επιδότησης μπορεί να είναι έως 16.000 ευρώ για το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό που προβλέπει το πρόγραμμα των 10 κιλοβάτ με μπαταρία 10 κιλοβατωρών. Η συνολική δαπάνη για φ/β μαζί με την ίδια συμμετοχή ανέρχεται σε 450 εκ. ευρώ.
Από το νέο πρόγραμμα κερδισμένοι είναι και οι καταναλωτές που έχουν κίνητρο να επενδύσουν σε ένα φωτοβολταϊκό και με την επιδότηση μειώνεται σημαντικά ο χρόνος της απόσβεσης της επένδυσής τους, και οι κατασκευαστές φ/β πάνελ που ανοίγεται για αυτούς μια νέα σημαντική αγορά που θα αυξήσει τη δραστηριότητά τους κατά 50% και οι εταιρείες προμήθειας που αποκτούν ένα νέο έσοδο από τη δραστηριότητα αυτή.
Η απόσβεση για τον καταναλωτή που ήθελε να τοποθετήσεις φ/β μαζί με μπαταρία χωρίς επιδότηση, θα γινόταν στα 11 χρόνια, ενώ με το επιδοτούμενο πρόγραμμα του ΥΠΕΝ ο χρόνος απόσβεσης της επένδυσης για τους καταναλωτές είναι από 3 έως 6 χρόνια και το πρόγραμμα είναι για 25 χρόνια, πράγμα που πρακτικά σημαίνει ότι για τα υπόλοιπα έως τα 25 χρόνια θα έχουν δωρεάν ρεύμα στο ανταγωνιστικό σκέλος του ρεύματος, σε ότι αφορά τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις.
Στο πλαίσιο του Athens Energy Summit, ο Αριστοτέλης Χαντάβας, Πρόεδρος της SolarPower Europe, ανέδειξε τις νέες εξαιρετικές επιδόσεις της Ευρώπης στην ηλιακή ενέργεια, μίλησε για το σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον σε ΑΠΕ που συγκεντρώνει η Ελλάδα και αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που απαιτούνται ώστε να μετουσιωθεί το ενδιαφέρον αυτό σε επενδύσεις που θα αλλάξουν το ενεργειακό μέλλον της χώρας.
Μιλώντας για τη διείσδυση της ηλιακής ενέργειας στην Ευρώπη, ο Πρόεδρος της Solar Power Europe ανέφερε ότι τα φωτοβολταϊκά που εγκαταστάθηκαν στην Ευρώπη το 2022 έφθασαν σε ισχύ τον αριθμό – ρεκόρ των 41,4 GW, ενέργεια αρκετή για να τροφοδοτήσει περισσότερα από 12 εκατομμύρια επιπλέον σπίτια με ηλιακή ενέργεια και να μειώσει τη ζήτηση φυσικού αερίου κατά περισσότερα από 100 δεξαμενόπλοια LNG. Ο κ. Χαντάβας μίλησε, επίσης, για τη σημαντική συμβολή της SolarPower Europe στη διαμόρφωση της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την Ηλιακή Ενέργεια, σύμφωνα με τους στόχους της οποίας, το 2030 η Ευρώπη θα διαθέτει 600 GW εγκατεστημένης ισχύος φωτοβολταϊκών. Eπεσήμανε ότι σύμφωνα με την εκτίμηση της Solar Power Europe, η Ευρώπη έχει τη δυνατότητα να αγγίξει ακόμη και το 1TW εγκατεστημένης ισχύος φωτοβολταϊκών, μέχρι το 2030.
Αναφορικά με τη χώρα μας, ο Πρόεδρος της SolarPower Europe, σημείωσε ότι η Ελλάδα διαδραματίζει έναν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην Ευρώπη, ως μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές ενέργειας. Τόνισε, ωστόσο, ότι αν και υπάρχει σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον για τις ΑΠΕ, η έλλειψη χωροθέτησης για την εγκατάσταση νέων υποδομών αλλά και o κορεσμός των υφιστάμενων δικτύων είτε αποτρέπει τους επενδυτές είτε αυξάνει το επενδυτικό ρίσκο.
Γιώργος Στάσσης: Πρέπει να διπλασιάσουμε τις εγκαταστάσεις ΑΠΕ που κατασκευάζονται κάθε χρόνο
Την ανάγκη να επιταχυνθεί η ανάπτυξη των ΑΠΕ για να πετύχει η Ευρώπη τους στόχους της απανθρακοποίησης, τόνισε ο κ. Γιώργος Στάσσης CEO της ΔΕΗ, συμμετέχοντας στο πάνελ «Decarbonisation Speedways- Re-balancing Europe’s 2050 Decarbonisation Agenda». «Για να πιάσουμε τους στόχους για το 2030 χρειάζεται σχεδόν να διπλασιάσουμε τις εγκαταστάσεις ΑΠΕ που κατασκευάζονται κάθε χρόνο» είπε και τόνισε ότι ο εξηλεκτρισμός άλλων ενεργειακών τομέων (που δημιουργούν και την αύξηση της ζήτησης) είναι ο σημαντικότερος μοχλός για την αποανθρακοποίηση της Ευρώπης. «Χάρη στην ανταγωνιστικότητα του κόστους της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας και των ολοένα και μεγαλύτερων δυνατοτήτων αποθήκευσης, ο εξηλεκτρισμός άλλων ενεργειακών τομέων είναι ένας αποτελεσματικός και οικονομικός τρόπος για την αποανθρακοποίηση» καθώς, όπως ανέφερε ο CEO της ΔΕΗ, η μεγάλη πλειονότητα της πρόσθετης παραγωγής είναι από ΑΠΕ.
ΔΕΗ myEnergy SolarNet+ και ΔΕΗ myEnergy SolarNetSave
Η ΔΕΗ ήταν η πρώτη εταιρεία προμήθειας που παρέχει ολοκληρωμένη λύση Φωτοβολταϊκών Συστημάτων με τα ΔΕΗ myEnergy SolarNet+ και ΔΕΗ myEnergy SolarNetSave για Ενεργειακό Συμψηφισμό (Net Metering). Η εξειδικευμένη ομάδα συμβουλευτικής και υποστήριξης της εταιρείας αναλαμβάνει τη διαχείριση όλης της διαδικασίας από την αρχή μέχρι το τέλος.
Με την εγκατάσταση του Φωτοβολταϊκού Συστήματος η ενέργεια που παράγεται συμψηφίζεται με την κατανάλωση του σπιτιού, μειώνοντας σημαντικά το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Μέσω της ειδικά σχεδιασμένης εφαρμογής της εταιρείας, μπορεί ο καταναλωτής να βρει τη λύση που ταιριάζει στις ανάγκες του και να πάρει, εύκολα και γρήγορα, εξατομικευμένη προσφορά.
Τι προβλέπει το πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά στη στέγη»
Το πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά στη στέγη» άνοιξε στις 2 Μαΐου 2023 και θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι την εξάντληση των διαθέσιμων πόρων, που είναι 238 εκατ. ευρώ. Είναι η πρώτη φορά που δίνεται η δυνατότητα και στα ελληνικά νοικοκυριά να επωφεληθούν άμεσα από τη φθηνή πράσινη ενέργεια, να επενδύσουν σε ένα φωτοβολταϊκό αποσβαίνοντας την επένδυση σε 3-6 χρόνια από τη μείωση στον λογαριασμό τους και να απολαμβάνουν μειωμένη τιμή ενέργειας κατά 70% τα επόμενα 20 χρόνια.
Δικαιούχοι του Προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» είναι νοικοκυριά και αγρότες, που θα μπορούν να εγκαταστήσουν το δικό τους μικρό φωτοβολταϊκό, σε συνδυασμό με σύστημα αποθήκευσης (μπαταρία). Η επιδότηση του συστήματος φωτοβολταϊκού ξεκινά από 45% και φτάνει το 75% για τα νοικοκυριά. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τους αγρότες είναι 40% – 60%, ενώ η συνολική επιδότηση του συστήματος φωτοβολταϊκού με μπαταρία μπορεί να φτάσει έως και 16.000 ευρώ για νοικοκυριά και 10.000 ευρώ για αγρότες. Επιπλέον προβλέπεται ειδικό bonus 10% για άτομα με αναπηρία, συζύγους κι εξαρτώμενα μέλη ατόμων με αναπηρία, μονογονεϊκές, τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες.
Το σημαντικό στο νέο πρόγραμμα είναι ότι η πολιτεία αναγνωρίζει πως πρέπει να υπάρχει μπαταρία στο φωτοβολταϊκό στέγης και επιδοτείται σε ποσοστό 90-100%, διότι διαφορετικά εάν μπουν αυτά τα συστήματα χωρίς μπαταρία το αποτέλεσμα θα είναι να έχουμε υπέρταση στο δίκτυο και απόζεύξη του δικτύου από τους καταναλωτές, πράγμα που σημαίνει ότι θα το πληρώσει ο καταναλωτής και δεν θα παράγει ρεύμα. Σημειώνεται ότι ήδη έχουμε συνολικά στην Ελλάδα φωτοβολταϊκά και αιολικά που παράγουν 11.000 μεγαβάτ σε όλη τη χώρα, όταν το φορτίο που ζητείται είναι 6000 με 9000 μεγαβάτ.
Το πρόγραμμα έχει προδιαγραφές, μπορείς να βάλεις μέχρι 10 κιλοβάτ φωτοβολταϊκό στέγης και 10 κιλοβατώρες μπαταρία. Αυτό σημαίνει ότι όταν το φωτοβολταϊκό δουλεύει στο μάξιμουμ της ισχύος του, έχεις μία ώρα αποθήκευση. Όμως κάποιες μέρες δεν θα δουλεύει στο μάξιμουμ, διότι δεν θα έχει την πλήρη ηλιοφάνεια. Αν δουλεύει για παράδειγμα στα 2 κιλοβάτ η μπαταρία των 10 κιλοβατώρων για το ρεύμα που δεν καταναλώνεις μπορεί να σου αποθηκεύσει 5 ώρες.
Με την τοποθέτηση ενός συστήματος φωτοβολταϊκού στέγης καταναλώνετε όση ενέργεια μπορείτε να καταναλώσετε τη στιγμή που παράγεται και το περίσσευμα αποθηκεύεται σε μπαταρία. Εάν η μπαταρία γεμίσει και δεν μπορεί να αποθηκεύσει άλλο, τότε στέλνει την υπερβάλλουσα ενέργεια στο δίκτυο ή αντίστροφα, όταν δεν έχουμε παραγωγή από το φωτοβολταϊκό μας τραβάμε πρώτα από την μπαταρία και μετά από το δίκτυο. Άρα το δίκτυο είναι η τελευταία εφεδρεία για να δώσουμε ή να πάρουμε ρεύμα. Αν έχεις μία σωστά διασυνδεδεμένη μπαταρία και σε πάει καλά ο καιρός για κάποιες ημέρες μπορεί να μην έχεις ανταλλαγή ενέργειας με το δίκτυο.
Διαβάστε επίσης
Γιώργος Στάσσης (ΔΕΗ): Η απανθρακοποίηση απαιτεί τεράστιες συστημικές αλλαγές
Νέος αντιπρόεδρος της Eurelectric ο Γιώργος Στάσσης
Κώστας Σκρέκας: Στόχος το 80% της ενέργειας να προέρχεται από ΑΠΕ το 2030
──────────────────
Εκλογές 2023
Εκλογές 2023: Όλη η επικαιρότητα στο mononews.gr
Οδηγός – Πού και πώς ψηφίζω στις 25 Ιουνίου
Δείτε live τον χάρτη των αποτελεσμάτων
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου: Με red flags και ερωτήματα για τον ΑΔΜΗΕ η προκαταρκτική αξιολόγηση
- Πόλεμος Σίψα (ΕΚΤΕΡ) με Μιτζάλη (ΑΒΑΞ) σε δύο μέτωπα
- Φάρμα Κουκάκη: Το ρεκόρ πωλήσεων και οι νέες πράσινες επενδύσεις
- Αντώνης Λυμπέρης: Ο bon vivant «βασιλιάς» των περιοδικών life style που όρισε την αισθητική επί μια 20ετία