Συγκρατημένη αισιοδοξία για τις ενεργειακές εξελίξεις τον επόμενο χειμώνα εκφράζουν στελέχη της ενεργειακής αγοράς που συμμετείχαν σήμερα στο Athens Energy Summit που πραγματοποιείται στο Ζάππειο.

“Είμαστε καλά προετοιμασμένοι για τον χειμώνα, το ρίσκο είναι πολύ πιο διαχειρίσιμο, δεν πρόκειται να επιστρέψουμε στο 2022”, επεσήμανε ο σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για ενεργειακά θέματα, Νίκος Τσάφος, εκτιμώντας ότι το 2022 είδαμε το χειρότερο κομμάτι της κρίσης.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Ελλάδα περιλαμβάνεται πλέον στις παγκόσμιες δυνάμεις όχι μόνο στη χρήση φυσικών πόρων (ήλιος και άνεμος) για παραγωγή ενέργειας αλλά και στη βιομηχανική παραγωγή εξοπλισμού που είναι απαραίτητος για την ενεργειακή μετάβαση (καλώδια, αγωγοί, αλουμίνιο, χαλκός κ.α.)

“Ο επόμενος χειμώνας φαίνεται ίσως καλύτερος, αλλά ο κίνδυνος δεν έχει εκλείψει”, ανέφερε ο πρόεδρος της SolarPower Europe Αριστοτέλης Χαντάβας, ο οποίος ζήτησε επιτάχυνση των επενδύσεων στα δίκτυα και ταχύτερο εξηλεκτρισμό νέων τομέων της οικονομίας όπως οι μεταφορές και οι οικιακές καταναλώσεις.

“Ο επόμενος χειμώνας θα είναι κρίσιμος. Είμαστε καλά προετοιμασμένοι, οι αποθήκες φυσικού αερίου είναι γεμάτες και οι προμήθειες από τη Νορβηγία και το Αζερμπαϊτζάν θα είναι αυξημένες αλλά ίσως δεν θα είμαστε το ίδιο τυχεροί με τον καιρό”, επεσήμανε ο Κωνσταντίνος Φίλης, Διευθυντής Ερευνητικών Προγραμμάτων του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων.

Σημείωσε πάντως ότι ο ρωσικός εκβιασμός δεν πέρασε καθώς οι προμήθειες αερίου από τη Ρωσία μειώθηκαν κατά 85 % αλλά με σημαντικό τίμημα στο επίπεδο των τιμών.

Ο καθηγητής, πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης εξέφρασε την ελπίδα ότι οι μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες θα συνειδητοποιήσουν ότι είναι απαραίτητη ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση για στήριξη της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας.

Αναφερόμενος δε στον αγωγό φυσικού αερίου East Med (σχεδιάζεται να μεταφέρει αέριο από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας), τόνισε πως βρίσκεται σε φάση ωρίμανσης με την εκτέλεση του market test μέσα στο 2023.

Ο East Med είναι στο τραπέζι και η ενεργειακή συνεργασία με όλες τις χώρες της περιοχής είναι ανοιχτή, εφόσον σέβονται τους κανόνες υπογράμμισε ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα Νόαμ Κατς, ο οποίος στάθηκε στα οφέλη της περιφερειακής συνεργασίας για την βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή.

Ο πρέσβης της Βουλγαρίας Valentin Poriazov, τόνισε από την πλευρά του ότι η γειτονική χώρα με τη διακοπή της τροφοδοσίας ρωσικού φυσικού αερίου μηδένισε την εξάρτηση από τη Ρωσία (που ήταν 90 %) σε 24 ώρες και στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό στις εισαγωγές φυσικού αερίου από την Ελλάδα, μέσω Ρεβυθούσας.

Η Βουλγαρία συμμετέχει στον πλωτό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη ενώ επανεξετάζεται η υλοποίηση του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη με αντίστροφη ροή.

Ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας αναφέρθηκε στην απλούστευση της αδειοδότησης και τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που επέτρεψαν την αλματώδη ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε η ισχύς των ΑΠΕ τα τελευταία 4 χρόνια αυξάνεται κατά 900-1700 μεγαβάτ ετησίως ενώ εφέτος προβλέπεται να προστεθούν πάνω από 2000 μεγαβάτ.

Παράλληλα είναι σε εξέλιξη ο πρώτος διαγωνισμός για μονάδες αποθήκευσης ενώ επιταχύνεται η αύξηση της δυναμικότητας των ηλεκτρικών διασυνδέσεων με τις γειτονικές χώρες.

Διαβάστε επίσης: 

Blue Grid: Εξαγόρασε μονάδα βιοαερίου στον Έβρο

Το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας υιοθέτησε τις δύο ελληνικές προτάσεις

Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας χωρίς συμφωνία: Σε παράταση η μάχη άνθρακα-φυσικού αερίου

──────────────────

Εκλογές 2023