Χαράς ευαγγέλια για τους μετόχους του ΟΠΑΠ, τα επενδυτικά κεφάλαια των οποίων πολλαπλασιάζονται με εντυπωσιακούς ρυθμούς.

Οι σημαντικές υπεραξίες που προκύπτουν από την άνοδο της τιμής στο χρηματιστήριο, όπως επίσης και οι παχυλές χρηματικές διανομές, συνθέτουν τον κεντρικό πυρήνα των αποδόσεων. Κοινό για όλους εκείνους που έχουν τοποθετηθεί επενδυτικά στον επιχειρηματικό γίγαντα των τυχερών παιγνίων στη χώρα.

1

Παράλληλα όμως έχει ανοίξει κι ένας… παράπλευρος δρόμος, που προσφέρει ακόμη περισσότερα κέρδη σε όσους από τους μετόχους επιλέγουν να τον ακολουθήσουν. Πρόκειται για το πρόγραμμα που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2019 και δίνει τη δυνατότητα επανεπένδυσης του μερίσματος. Ένα δικαίωμα που αποδεικνύεται «χρυσό» από τα μέχρι τώρα δεδομένα.

Συνολικά έχουν υπάρξει οκτώ διαδοχικές «σειρές» επανεπένδυσης μερισμάτων στο διάστημα της τελευταίας τετραετίας. Μαζί με αυτήν που είναι τώρα σε φάση ολοκλήρωσης. Την προτελευταία κατά τα φαινόμενα, καθώς το 2023 είναι το έτος λήξης του προγράμματος.

Η τετράγωνη «λογική» των αριθμών λέει ότι όσοι από τους μετόχους του ΟΠΑΠ έχουν μείνει τα τέσσερα τελευταία χρόνια πιστοί στις θέσεις τους, μετέχοντας κάθε φορά και στην επανεπένδυση του συνόλου των μερισμάτων, απολαμβάνουν απόδοση που φτάνει στο… 152,28%. Συνυπολογίζοντας και την επικείμενη επιστροφή κεφαλαίου.

Για τους μετόχους που ποτέ δεν έλαβαν μέρος στη διαδικασία επανεπένδυσης μερισμάτων, η απόδοση είναι μεν σημαντική, αλλά αισθητά χαμηλότερη καθώς διαμορφώνεται στο 122,52%.

Πάντως και στις δύο περιπτώσεις εξέχουσα σημασία αποκτά το γεγονός του υπερδιπλασιασμού των τοποθετούμενων κεφαλαίων από τους επενδυτές. Σε 2,6 και περίπου 3,3 χρόνια αντίστοιχα.

Με εκείνους που ακολουθούν το πρόγραμμα επανεπένδυσης να έχουν την καθαρή υπεροχή, καθώς η δική τους μέση απόδοση «τρέχει» με… 38,07% ετησίως. Ενώ για όλους τους άλλους είναι στο 30,6%.

Στοιχεία που αν μη τι άλλο πιστοποιούν με τον πλέον παραστατικό τρόπο την επιτυχία της εκπονημένης στρατηγικής της διοίκησης του ΟΠΑΠ για τη δημιουργία αξίας στους μετόχους. Με μοχλό βεβαίως την αναπτυξιακή δυναμική της κερδοφορίας, που πέρσι έφτασε στα 592,3 εκατ. ευρώ, ενισχυμένη κατά 128,3%. Ενώ στο πρώτο τρίμηνο της εφετινής χρονιάς τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 33,6%, στα 118 εκατ. ευρώ.

Η αφετηρία του scrip dividend

Ήταν 10 Ιουνίου του 2019 όταν ο ΟΠΑΠ γνωστοποίησε το ξεκίνημα της διαδικασίας εφαρμογής του δικαιώματος επανεπένδυσης μερίσματος (scrip dividend). Την ημέρα εκείνη η μετοχή είχε κλείσει στα 9,89 ευρώ και το κόστος κτήσης για 1.000 μετοχές ήταν 9.890 ευρώ.

Τώρα η μετοχή έχει αναρριχηθεί στα 16,84 ευρώ, με τις υπεραξίες να ανέρχονται σε 70,27% σε αυτό το τετραετές διάστημα.

Κρίνοντας με βάση το εκάστοτε καθαρό και μετά από φόρους προσφερόμενο μέρισμα, το οποίο και μετατρέπεται σε μετοχές, το αρχικό χαρτοφυλάκιο των 1.000 μετοχών έχει φτάσει τώρα στις 1.377. Διευρυμένο δηλαδή κατά 37,7%… Λαμβάνοντας υπόψη και τις νέες μετοχές που θα πιστωθούν στους δικαιούχους στις 27 Ιουνίου.

Η τιμολόγηση διάθεσης των μετοχών γίνεται κάθε φορά με γνώμονα τη μεσοσταθμική αξία τους στο χρηματιστήριο, όπως αυτή προκύπτει σε ένα οριοθετημένο πενθήμερο συναλλαγών. Με την εν συνεχεία προσφερόμενη έκπτωση κατά 3%.

Το πλεονέκτημα για τους μετόχους είναι ότι οι μετοχές που προστίθενται στο χαρτοφυλάκιό τους αυξάνουν και τις ροές εσόδων από μερίσματα εν είδει ανατοκισμού.

Σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος και για το συγκεκριμένο παράδειγμα του επενδυτή στον ΟΠΑΠ τα καθαρά μερίσματα που «γέννησαν» 377 μετοχές ανέρχονται σε 4.404,43 ευρώ. Το μέσο κόστος των οποίων ανέρχεται σε 11,68 ευρώ η μία. Δηλαδή 5,16 ευρώ χαμηλότερα (ή …30,64% πιο κάτω) σε σχέση με τα τρέχοντα δεδομένα αποτίμησης στη χρηματιστηριακή αγορά.

Από τα έσοδα των μερισμάτων έμειναν στην άκρη και 43,3 ευρώ, λόγω του ότι δεν επαρκούσαν σε ακέραιο αριθμό μετατροπής σε μετοχές. Στο… ταμείο έχουν μπει επίσης κι άλλα  1.718,9 ευρώ από τις δύο αφορολόγητες επιστροφές κεφαλαίου, τα ποσά των οποίων δεν συγκαταλέγονται στο πρόγραμμα επανεπένδυσης. Υπολογίζοντας και τα 0,45 ευρώ που πρόκειται να πιστωθούν στις 23 Ιουνίου.

Σε αυτήν τη χρηματική διανομή ο μέτοχος του παραδείγματος δεν θα κάνει χρήση των 55 μετοχών που έχει λαμβάνειν από την τελευταία επανεπένδυση. Η προσθήκη των μετοχών αυτών θα μετρήσει από την επόμενη διανομή μερίσματος.

Υπό τις συνθήκες αυτές ο μέτοχος που μπήκε πριν από τέσσερα χρόνια στον ΟΠΑΠ με 9.890 ευρώ, έχει τώρα ένα χαρτοφυλάκιο, που μαζί με τα χρηματικά υπόλοιπα, αποτιμάται σε…24.950,88 ευρώ. Μεταφραζόμενο σε απόδοση 152,28%.

Στην αντίπερα όχθη ένας μέτοχος που τοποθετήθηκε στον ΟΠΑΠ την ίδια μέρα με τον προηγούμενο (10/6/2019) αλλά δεν μετείχε καθόλου στη διαδικασία των επενδύσεων, εξακολουθεί να κατέχει τις 1.000 μετοχές της αρχικής του θέσεις. Από αυτές έχει λάβει καθαρά μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου  5,1675 ευρώ ανά μετοχή. Οι χρηματικές αυτές διανομές, μαζί με τις υπεραξίες έχουν οδηγήσει τη σημερινή αξία του χαρτοφυλακίου στα 22.007,5 ευρώ. Με τη συνολική απόδοση να διαμορφώνεται σε 122,52%.

Μερισματική απόδοση 52,2% σε βάθος 4ετίας

Εξόχως χαρακτηριστικό για τους επενδυτές του ΟΠΑΠ είναι ότι σε χρονικό ορίζοντα τετραετίας οι συνολικές χρηματικές διανομές, καθαρές και μετά από φόρους, έχουν φτάσει να αντιστοιχούν στο… 52,2% του αρχικού κόστους κτήσης. Σαν να έχει τοκίσει δηλαδή κάποιος το κεφάλαιό του με σταθερό, καθαρό επιτόκιο 13,05% ετησίως…

Αρχής γενομένης από τον Ιούλιο του 2019 και στους επτά από τους οκτώ «γύρους» επανεπενδύσεων έχουν εκδοθεί 44,341 εκατ. νέες μετοχές του ΟΠΑΠ. Καθώς τα μερίσματα που επανεπενδύθηκαν ανέρχονται σε 496 εκατ. ευρώ εν συνόλω. Με την ανταπόκριση στη διαδικασία να ξεκινά από το 14,6% των μετοχών (εξαιρουμένων των ιδίων) να φτάνει στο υψηλό του 61,4% του περσινού Αυγούστου και να διαμορφώνεται στο 36,49% τον Νοέμβριο του 2022.

Το γκρουπ της Allwyn, που αποτελεί μετονομασία του Sazka, συμφερόντων του Τσέχου δισεκατομμυριούχου Κάρελ Κόμαρεκ, έχει φτάσει να ελέγχει το 49,84 του ΟΠΑΠ. Μέσω διαδοχικών αγορών, αλλά και συμμετοχών στα Scrip Divided . Όπως όλα δείχνουν με τη συμμετοχή του και στην τρέχουσα διαδικασία επανεπένδυσης μερισμάτων, το  ποσοστό ελέγχου θα υπερκεράσει το 50%. Χωρίς αυτό να δημιουργεί υποχρέωση υποβολής δημόσιας πρότασης.

Η σημερινή αποτίμηση της θέσης Κόμαρεκ στον ΟΠΑΠ είναι στα επίπεδα των 3 δισ. ευρώ, έχοντας σχεδόν τριπλασιάσει τα επενδυτικά του κεφάλαια.

Από τα μέλη του Δ.Σ ο Β’ Αντιπρόεδρος Πάβελ Σαρόχ είναι εκείνος που κατέχει τις περισσότερες μετοχές (1.116.300) η αγοραία αξία των οποίων αγγίζει τα 18,8 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης

ΟΠΑΠ: Στα 15,75 ευρώ η τιμή διάθεσης των μετοχών από το scrip dividend

Prem Watsa, Karel Komarek, Emanuele Grimaldi, Henry Holterman: Γιατί επενδύουν στην Ελλάδα