ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Επιβεβαιωθήκαν τελικά από την Eurostat, τα στοιχεία που δείχνουν την επιβράδυνση του πληθωρισμού τον Μάιο.
Συγκεκριμένα, τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας, επιβεβαίωσαν την επιβράδυνση του ετήσιου πληθωρισμού στο 6,1% τον Μάιο, από 7,0% τον Απρίλιο και 8,1% τον Μάιο του 2022.
Τα στοιχεία για την Ελλάδα παρέμειναν αμετάβλητα, με τον πληθωρισμό να επιβραδύνεται τον Μάιο στο 4,1% από 4,5% τον Απρίλιο και 10,5% ένα χρόνο νωρίτερα. Σημειώνεται ότι αυτός είναι ο έκτος χαμηλότερος πληθωρισμός μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.
Χαμηλότερα ετήσια ποσοστά κατέγραψαν Λουξεμβούργο με 2%, Βέλγιο με 2,7%, Δανία και Ισπανία με 2,9% και Κύπρος με 3,6%.
Επιβράδυνση και στον δομικό πληθωρισμό
Επιβράδυνση των τιμών καταγράφηκε και στο δομικό επίπεδο, χωρίς δηλαδή ενέργεια και τρόφιμα που εμφανίζουν μεγάλες διακυμάνσεις.
Ειδικότερα, στην Ευρωζώνη, ο δείκτης της Eurostat χωρίς την ενέργεια και τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα επιβράδυνε στο 6,9% τον Μάιο από 7,3% τον Απρίλιο, ενώ χωρίς ενέργεια, τρόφιμα, αλκοόλ και καπνό στο 5,3% από 5,6% τον προηγούμενο μήνα.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδεχομένως να χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια της ξανά τον Σεπτέμβριο και πιθανώς και στη συνέχεια αν δεν δει σημαντική μείωση του δομικού πληθωρισμού, όπως προειδοποίησε σήμερα ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Βελγίου και μέλος του Δ.Σ. της τράπεζας, Pierre Wunsch.
“Αν δούμε μια σημαντική μείωση (του δομικού πληθωρισμού) τότε δεν θα προχωρήσουμε σε νέα αύξηση, ωστόσο αν δεν δούμε αυτή τη μείωση τότε θα μπορούσαμε να τα αυξήσουμε τον Σεπτέμβριο”, σημείωσε σε συνέντευξή του ο Wunsch, συμπληρώνοντας ότι “Αν ο δομικός μείνει κοντά στο 5% σε ετήσια βάση τους επόμενους μήνες, τότε θα αυξήσουμε και μετά τον Σεπτέμβριο”.
Διαβάστε επίσης:
Κριστίν Λαγκάρντ: Θα συνεχίσουμε τις αυξήσεις και τον Ιούλιο-Δεν σκεφτόμαστε παύση επιτοκίων
Eurostat: Φρέναρε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάιο στο 4,1%
Ιστορική απόφαση: Δικαίωση δανειοληπτών με ελβετικό φράγκο από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
──────────────────
Εκλογές 2023
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Γεραπετρίτης: Η ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ αποτελεί γεωπολιτικής φύσεως αναγκαιότητα
- Ρωσία: Ο έλεγχος των πυρηνικών εξοπλισμών ανήκει στο παρελθόν
- Στέφανος Γκίκας από Ζάκυνθο: «Δρομολογούμε σημαντικά λιμενικά έργα στα νησιά μας, που θα φέρουν αλματώδη ανάπτυξη»
- Philip Lane (ΕΚΤ): Ευελιξία στο ζήτημα των περαιτέρω μειώσεων των επιτοκίων