• Business

    Τιτανικός το χρηματιστήριο. Αυξάνονται οι πιέσεις. Φόβοι για μεγάλη παράταση της αξιολόγησης


    Όσο η κυβέρνηση αρνείται να κλείσει την συμφωνία τόσο οι μετοχές και το Χρηματιστήριο θα υποχωρούν. Συνολικά ο τραπεζικός δείκτης τον Μάρτιο έχει υποχωρήσει κατά 11% αποδεικνύοντας ότι η αξιολόγηση συνδέεται άμεσα με την καλή (η κακή ) χρηματιστηριακή εικόνα των ελληνικών τραπεζών. Σήμερα ο Γενικός Δείκτης στο χρηματιστήριο καταγράφει απώλειες 0,47% στις 636  μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 17,43 εκατ. ευρώ. Απώλειες 0,45% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.703,13 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 2,64% στις 678,17 μονάδες.

    Όπως έχουν γράψει στο mononews.gr οι δημοσιογράφοι Έφη Καραγεώργου και Μαίρη Παυλάκου η παράταση της αξιολόγησης και η αβεβαιότητα που προκαλεί έχει δημιουργήσει νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια 1 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο και 500 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο. Και δεν είναι μόνο αυτό. Υπάρχουν σημαντικές εκροές καταθέσεων από το σύστημα που εκτιμώνται στα 250 εκ ευρώ ανά εβδομάδα. Όσο δεν κλείνει η αξιολόγηση τόσο οι τράπεζες θα υπόκεινται σε ζημίες από τον εκτροχιασμό των στόχων για “κόκκινα” δάνεια και καταθέσεις. Επίσης υπάρχουν τραπεζίτες οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η αξιολόγηση μπορεί να μην κλείσει ούτε το καλοκαίρι.

    Τι γίνεται με τις υπόλοιπες μετοχές 

    Εμφανώς καλύτερη η εικόνα στην υπόλοιπη μεγάλη κεφαλαιοποίηση και σε επιλεγμένους τίτλους της μεσαίας. Ο ΓΔ “φλερτάρει” με τη στήριξη του απλού ΚΜΟ 100 ημερών, στην περιοχή των 630 μονάδων. Χαμηλότερα, στις 600, βρίσκεται ο ΚΜΟ 200 ημερών.

    Στο ταμπλό ο τραπεζικός κλάδος εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο των πωλητών, με τη Eurobank να είναι στο -4,01%, την Εθνική στο -3,18%, την Πειραιώς στο -3,18% και την Alpha Bank στο -1,88%. Από κοντά και η Aegean, η οποία χάνει 2,11%, ενώ απώλειες 1,28% σημειώνει και η ΓΕΚ Τέρνα.

    Ήπια πτωτικά κινούνται τα Ελληνικά Πετρέλαια, η Jumbo, ο ΟΤΕ και η Τιτάν, ενώ χωρίς μεταβολή παραμένουν οι ΟΛΠ, ΔΕΗ, Motor Oil και ΟΠΑΠ.

    Ήπια ανοδικά, στον αντίποδα, κινούνται οι Σαράντης και Λάμδα. Άνω του 1% είναι τα κέρδη σε Μυτιληναίος, ΕΕΕ, Grivalia, Folli Follie, ΕΧΑΕ, ΜΕΤΚΑ, Ελλάκτωρ και Τέρνα Ενεργειακή, με τη Βιοχαλκο να είναι στο +2,22%.



    ΣΧΟΛΙΑ