ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε «πάγωμα» των βασικών της επιτοκίων στο επίπεδο του 5% με 5,25% προχώρησε η FED, βάζοντας προς το παρόν τέλος στον κύκλο της σύσφιξης της νομισματικής της πολιτικής.
Πρόκειται για την πρώτη «παύση», μετά από 10 συνεχόμενες αυξήσεις επιτοκίων, οι οποίες ξεκίνησαν για πρώτο φορά τον Μάρτιο του 2022, με την πλειοψηφία των αξιωματούχων, πάντως, να βλέπει νέες αυξήσεις μέσα στο 2023.
Οι αξιωματούχοι της FED παρουσίασαν τις νέες προβλέψεις τους για την οικονομία και τη νομισματική πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί από εδώ και πέρα. Ειδικότερα 9 αξιωματούχοι βλέπουν δύο νέες αυξήσεις, με το τελικό εύρος επιτοκίων να διαμορφώνεται στο 5,5%-5,75% μέσα στο 2023. Τέσσερις αξιωματούχοι βλέπουν το τελικό εύρος να αυξάνεται στο 5,25%-5,5%, ενώ δύο θεωρούν πως πρέπει να ανέβει στο 5,75%-6% και ένας στο 6%-6,25%. Μόνο δύο αξιωματούχοι θεωρούν πως τα επιτόκια θα πρέπει να μείνουν σταθερά στο σημερινό επίπεδο.
Την ίδια ώρα, η Fed αναθεώρησε προς τα επάνω, στο 1%, την πρόβλεψή της για την αύξηση του ΑΕΠ στις ΗΠΑ για το 2023 (από 0,4% που προέβλεπε τον Μάρτιο) και μείωσε στο 3,2% (από 3,3%) την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό.
Με την ανακοίνωση των προβλέψεων για τις νέες αυξήσεις το 2023, η Wall Street σημείωσε «ελεύθερη πτώση», με τον Dow Jones να βουλιάζει κατά 1% και τους S&P 500 και Nasdaq να περνούν σε αρνητικό έδαφος.
Στην ανακοίνωσή της η FED αναφέρει:
Η οικονομική δραστηριότητα επεκτάθηκε με μέτριο ρυθμό το πρώτο τρίμηνο. Η άνοδος των θέσεων εργασίας ήταν ισχυρή τους τελευταίους μήνες και το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε χαμηλό. Ο πληθωρισμός παραμένει αυξημένος.
Το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ είναι υγιές και ανθεκτικό. Οι αυστηρότεροι πιστωτικοί όροι για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις είναι πιθανό να επηρεάσουν την οικονομική δραστηριότητα, τις προσλήψεις και τον πληθωρισμό. Η έκταση αυτών των επιπτώσεων παραμένει αβέβαιη. Η Επιτροπή παραμένει ιδιαίτερα προσεκτική στους κινδύνους πληθωρισμού.
Η Επιτροπή επιδιώκει να επιτύχει τη μέγιστη απασχόληση και πληθωρισμό σε ποσοστό 2 τοις εκατό μακροπρόθεσμα. Προς υποστήριξη αυτών των στόχων, η Επιτροπή αποφάσισε να αυξήσει το εύρος στόχου για το επιτόκιο ομοσπονδιακών κεφαλαίων στο 5 έως 5-1/4 τοις εκατό. Η Επιτροπή θα παρακολουθεί στενά τις εισερχόμενες πληροφορίες και θα αξιολογεί τις επιπτώσεις στη νομισματική πολιτική.
Κατά τον προσδιορισμό του βαθμού στον οποίο μπορεί να ενδείκνυται πρόσθετη σύσφιξη πολιτικής για την επιστροφή του πληθωρισμού στο 2% με την πάροδο του χρόνου, η Επιτροπή θα λάβει υπόψη τη σωρευτική αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής, τις καθυστερήσεις με τις οποίες η νομισματική πολιτική επηρεάζει την οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό, καθώς και την οικονομική και χρηματοπιστωτική εξελίξεις.
Επιπλέον, η Επιτροπή θα συνεχίσει να μειώνει τις διακρατήσεις της σε τίτλους του Δημοσίου και κρατικά ομόλογα και τίτλους που υποστηρίζονται από στεγαστικά δάνεια, όπως περιγράφεται στα προηγούμενα ανακοινωθέντα σχέδιά της.
Κατά την αξιολόγηση της κατάλληλης κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής, η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις επιπτώσεις των εισερχόμενων πληροφοριών για τις οικονομικές προοπτικές. Η Επιτροπή θα ήταν έτοιμη να προσαρμόσει τη στάση της νομισματικής πολιτικής όπως αρμόζει, εάν προκύψουν κίνδυνοι που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την επίτευξη των στόχων της Επιτροπής. Οι αξιολογήσεις της επιτροπής θα λάβουν υπόψη ένα ευρύ φάσμα πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων αναγνώσεων για τις συνθήκες της αγοράς εργασίας, τις πληθωριστικές πιέσεις και τις πληθωριστικές προσδοκίες, καθώς και τις οικονομικές και διεθνείς εξελίξεις.
Διαβάστε επίσης
Ήπια άνοδος στις ευρωαγορές – Στο +0,36% ο Stoxx 600
Wall Street: Άνοιγμα με μεικτά πρόσημα – Στο επίκεντρο οι αποφάσεις της Fed
──────────────────
Εκλογές 2023
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δ. Καλαντώνη: Η ιστορία πίσω από την «Εξέλιξη Ζωής», οι δράσεις και οι στόχοι
- Attica Bank: Ανοίγει το παιχνίδι του ανταγωνισμού στις χρεώσεις
- Οι Έλληνες εφοπλιστές παρήγγειλαν εφέτος 230 πλοία – Ποιοι ναυπηγούν και ποιοι πούλησαν και αγόρασαν πλοία
- Άμεση Ανάλυση: Τι συμβαίνει με Optima Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Profile, JP Morgan, MicroStrategy, Nike