• Big Story

    Άδοξο τέλος για τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες – Στην Αθήνα επιστρέφει η ελληνική αποστολή

    • NewsRoom
    Βρυξέλλες

    Ευκλείδης Τσακαλώτος. Υπουργός Οικονομικών


    Ολοκληρώθηκαν τα ξημερώματα οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις του κυβερνητικού επιτελείου με τους επικεφαλής των Θεσμών και έτσι, η ελληνική αποστολή επέστρεψε από τις Βρυξέλλες στην Αθήνα.

    Αν και υπήρχαν πληροφορίες ότι θα γινόταν μια συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών σήμερα, κάτι τέτοιο δεν θα γίνει. Πηγές αναφέρουν, μάλιστα, ότι η επιστολή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στον πρόεδρο της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ και στον πρόεδρο της Κομισιόν, έβαλε τέλος στη διαπραγμάτευση που είχε ως βάση τις Βρυξέλλες.

    Ωστόσο, οι παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και σήμερα, με τον Αλέξη Τσίπρα να κινεί τα νήματα από τη Ρώμη όπου και βρίσκεται με αφορμή την επετειακή Σύνοδο για τα 60 χρόνια από την Ευρωπαϊκή Ενοποίηση.

    Άλλωστε, κυβερνητικές πηγές δεν κρύβουν ότι ο στόχος της Αθήνας είναι να πιέσει για πολιτικές αποφάσεις λέγοντας χαρακτηριστικά «φίλος ο συμβολισμός, φίλτατη η πολιτική ουσία». Εξ’ αυτού του λόγου η κυβέρνηση επιδιώκει και τη ρητή αναφορά στην ανάγκη υπεράσπισης των συλλογικών διαπραγματεύσεων, απομακρύνοντας έτσι το κλίμα που καλλιεργήθηκε αναφορικά με τα περί απειλής για βέτο.

    Τα κόκκινα σημεία

    Ήδη από χθες το απόγευμα, πάντως, η απόσταση που χώριζε τις δύο πλευρές έμοιαζε μεγάλη και φαινόταν να απομακρυνόταν η δυνατότητα για τεχνική συμφωνία ως τις 7 Απριλίου και τα πάντα να μετατίθενται για πολύ αργότερα και συγκεκριμένα για το Eurogroup της 22ας Μαΐου.

    «Υπάρχει κάποιο φως» ανέφεραν ευρωπαϊκές πηγές, χωρίς να αφήνουν, μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας για εντυπωσιακές εξελίξεις ως το τέλος της ημέρας, αν δεν γίνουν κάποιες  κινήσεις – κλειδί κυρίως από την ελληνική πλευρά. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ ο οποίος ανέφερε ότι υπάρχει ακόμα μεγάλη απόσταση στα ζητήματα που χωρίζουν τις δύο πλευρές.

    Μάλιστα, άλλες ευρωπαϊκές πηγές, με δεδομένες τις μεγάλες διαφορές κυρίως στα εργασιακά και στις συντάξεις, ανέφεραν ότι το ζητούμενο, ρεαλιστικά, ήταν ένα μίνιμουμ συμφωνίας, που θα επιτρέπει την επάνοδο από τις Βρυξέλλες στην Αθήνα των ξένων τεχνοκρατών, την ίδια ώρα που στην Αθήνα παρατηρητές, με μεγάλη εμπειρία από τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, τόνιζαν ότι θα ήταν ένδειξη προόδου η επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων την επόμενη εβδομάδα. Ωστόσο, για την ώρα, κανείς δεν γνωρίζει αν θα επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα.

    Το ραντεβού της 7ης Απριλίου ήταν εκ προοιμίου εξαιρετικά φιλόδοξος στόχος, από τη στιγμή που οι δύο πλευρές δεν είχαν καταφέρει να κλείσουν τα μεγάλα και δύσκολα θέματα πριν από το Eurogroup της Δευτέρας κι ως εκ τούτου η άτυπη Σύνοδος των υπουργών Οικονομικών στη Μάλτα σε περίπου δύο εβδομάδες θα κρίνει αν ως τότε έχει επιτευχθεί τέτοια πρόοδος, που να δίνει το δικαίωμα προσδοκίας οριστικής τεχνικής συμφωνίας στις 22 Μαΐου.

    Υπενθυμίζουμε, ότι ο «μεγάλος» Απρίλιος, πέρα από τις ανακοινώσεις της Eurostat για το πλεόνασμα του 2016, την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ και τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, φέρνει και την πρώτη «βαριά» δανειακή υποχρέωση ύψους 1,4 δις ευρώ για ομόλογα που εξακολουθεί να διατηρεί στο χαρτοφυλάκιο της η ΕΚΤ και το Ευρωσύστημα. Το επόμενο κρίσιμο ραντεβού είναι στα μέσα Ιουλίου, όταν λήγουν ομόλογα και δόσεις δανείων ύψους 6,3 δις ευρώ σε ιδιώτες, ΕΚΤ, ΔΝΤ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ακόμα μια κόντρα για τον Ερντογάν: «Η Βουλγαρία δεν δέχεται μαθήματα δημοκρατίας από την Τουρκία» λέει ο Ράντεφ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΗΠΑ: «Ανταρσία» στον Τραμπ ετοιμάζουν οι Ρεπουμπλικάνοι για την αλλαγή του Obamacare

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δραματικές εξελίξεις! Ενισχύονται με έκτακτη ρευστότητα από τον ELA οι ελληνικές τράπεζες

     



    ΣΧΟΛΙΑ