ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Οι μεγάλες αποδόσεις και οι σπάνιες ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα, που λόγω της οικονομικής κρίσης της προηγούμενης δεκαετίας βρέθηκε υποτιμημένη, προσέλκυσαν ξένους επενδυτές που δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της χώρας εγκαίρως, σήμερα ανταμοίβονται.
Τέσσερις μεγάλοι επενδυτές ο Καναδός Prem Watsa της Fairfax που επενδύει στην Ελλάδα από το 2012, o Τσέχος Karel Komarec που μέσω της Emma Delta συμμετείχε στην ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ το 2013 και σήμερα κατέχει το 49,8% της εταιρείας, o Ολλανδός Henry Holterman που ηγείται του ολλανδικού Family Office της Reggeborgh Invest και ο Ιταλός Emanuele Grimaldi επένδυσαν στην Ελλάδα, σε διαφορετικούς τομείς, επιλέγοντας εταιρείες που ξεχώριζαν και τελικά τους προσδίδουν μεγάλες υπεραξίες.
Οι επενδύσεις που έκαναν της τάξης του 5 δισ. ευρώ συνολικά, τους επιστρέφουν αποδόσεις ήδη πολλαπλάσιες, καθώς αξιοποίησαν τις ευκαιρίες στην μόνη “αναδυόμενη” ακόμα και σήμερα αγορά της Ευρωζώνης, ποντάροντας ότι η χώρα θα τα καταφέρει και τα κεφάλαια που τοποθέτησαν θα πολλαπλασιαστούν.
Ανέλαβαν «το ρίσκο χώρας» που δημιούργησε η οικονομική κρίση και επωφελήθηκαν από αυτό εξασφαλίζοντας μεγάλα κέρδη. Ταυτόχρονα, επενδύοντας από νωρίς, ενίσχυσαν άμεσα και έμμεσα τη χώρα, τόσο την οικονομία της όσο και την εικόνα της προς τη διεθνή αγορά, ως επενδυτικό προορισμό. Μια ώθηση που δημιούργησε υπεραξίες τόσο στις δικές τους επενδύσεις όσο και με κάποιο τρόπο, συνολικά στην οικονομία.
Είναι οι πρώτοι που επένδυσαν στην Ελλάδα, μέσα στην οικονομική κρίση, αρκετά χρόνια πριν ξεκινήσει η συζήτηση για την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα και τώρα που έχουν ήδη αποκομίσει μεγάλα κέρδη από τις επιλογές τους, αν το επόμενο διάστημα η οικονομία της Ελλάδας αναβαθμιστεί, θα είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι.
Prem Watsa: Επενδύσεις 1,5 δισ. σε Mytilineos, Eurobank, Grivalia
Ο γκουρού των αγορών Ινδο-Καναδός Πρέμ Γουάτσα (Prem Watsa) μέσω της εταιρείας του Fairfax έχει επενδύσει στην Ελλάδα συνολικά περί το 1,5 δισ. ευρώ από τις αρχές της περασμένης δεκαετίας μέχρι σήμερα.
Ξεκίνησε με τοποθετήσεις στις εταιρείες Jumbo και Σαράντης και έκανε την πρώτη του επένδυση στον όμιλο Mytilineos από το 2012, αποκτώντας το 1% του ελληνικού ομίλου. Ήδη από τότε ο Πρεμ Γουάτσα κόντρα στο ρεύμα, είχε δηλώσει ότι πιστεύει στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και είναι διατεθειμένος να επενδύσει στη χώρα μας.
Ακολούθησε η απόκτηση από τη Fairfax του 4,253% του μετοχικού κεφαλαίου της Mytilineos το 2013, επενδύοντας 25,5 εκατ. ευρώ και ακολούθως αποεπένδυσε μέρος αυτών για να επιστρέψει στα τέλη του 2022.
Από το Δεκέμβριο του 2022 ο επιεκφαλής της Fairfax είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος στη Mytilineos κατέχοντας τουλάχιστον 6,6 εκατομμύρια μετοχές ή αλλιώς το 4,68% των μετοχών της ελληνικής εταιρείας. Η Fairfax απέκτησε 2.702.703 ιδίες μετοχές της Mytilineos, συνολικής αξίας 50 εκατ. ευρώ, στα 18,5 ευρώ ανά μετοχή, φθάνοντας το 4,68% της εισηγμένης.Ταυτόχρονα με τη μεταβίβαση των παραπάνω μετοχών, τα δύο μέρη συμφώνησαν να συνάψουν ένα ανταλλάξιμο ομόλογο (exchangeable note) ύψους 50 εκατ. ευρώ, με το οποίο η Fairfax θα έχει δικαίωμα για την απόκτηση επιπλέον 2.500.000 ιδίων μετοχών στην τιμή των 20 ευρώ, σε βάθος διετίας.
Εκτός από τη Mytilineos, η Fairfax είχε επενδύσει το 2012 στη Eurobank Properties (νυν Grivalia Hospitality) πάνω από 180 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει το 42%. Το 2014 μπήκε στην Praktiker Hellas, η οποία μετά τη χρεοκοπία της γερμανικής Praktiker AG πέρασε στον έλεγχο της Fairfax.
Ακολούθησε η συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου της Eurobank με 1,3 δισ. στην οποία σήμερα η Fairfax είναι ο βασικός μέτοχος με ποσοστό 33%, ενώ τον Αύγουστο του 2016 μαζί με την OMERS Administration Corporation αγόρασαν το 80% της Eurolife ERB Insurance έναντι τιμήματος 324,7 εκατ. ευρώ. Η Fairfax απέκτησε τον πλήρη έλεγχο της Grivalia Hospitality που δραστηριοποιείται στον ξενοδοχειακό τομέα.
O Prem Watsa εδώ και χρόνια μιλάει με ενθουσιασμό και για τις προοπτικές της Ελλάδας και τις αποδόσεις που μπορεί να προσφέρει και τονίζει τη συμβολή του Κυριάκου Μητσοτάκη στη θετική πορεία της οικονομίας. “Κοιτάζοντας μπροστά, η Ελλάδα θα έχει εκλογές το πρώτο εξάμηνο του 2023 και πιστεύουμε ότι ο ελληνικός λαός θα αναγνωρίσει τα επιτεύγματα του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη και θα τον επανεκλέξει για δεύτερη θητεία με πλειοψηφία”, είχε πει πριν λίγους μήνες.
Αναφερόμενος στη δική του εμπειρία λέει συχνά για την οικονομική μεταμόρφωση και εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας. Όπως είχε πει πρόσφατα παρά τις «συμπληγάδες» που πέρασε σήμερα είναι σε ένα εξαιρετικά καλό επίπεδο, τέτοιο που αποτελεί μια χώρα με ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον την οποία εμπιστεύονται πολλές από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο.
«Η Ελλάδα βρίσκεται σε εξαιρετική θέση, έχει ξεπεράσει τις δυσκολίες κι έχει μπει σε έναν άρτιο κύκλο ανάπτυξης» δήλωσε ο κ. Watsa σε παρέμβαση του στο 8o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς 26 – 29 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
O πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fairfax Financial Holdings, υποστήριξε ότι για τα επόμενα τέσσερα πέντε χρόνια οι προοπτικές είναι καλές αλλά χρειάζεται πολιτική σταθερότητα και φιλική στάση απέναντι στην επιχειρηματικότητα. «Η Ελλάδα είναι αρκετά μικρή και έρχεται από πολύ χαμηλή βάση, γι’ αυτό είναι η καλύτερη χρηματιστηριακή αγορά του κόσμου» τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο Ινδός μετανάστης που κυριάρχησε στις αγορές
Με 8 δολάρια στην τσέπη, ο 72χρονος σήμερα Πρεμ Γουάτσα από το Hyderabad της Ινδίας βρέθηκε στο Λονδίνο του Οντάριο, στον Καναδά, κοντά στον αδελφό του, ο οποίος είχε πάρει πρώτος το δρόμο της ξενιτιάς.
Με πτυχίο χημικού μηχανικού από το διάσημο Ινδικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας, στον Καναδά ξεκίνησε ένα ΜΒΑ στη διοίκηση επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο του Δυτικού Οντάριο (Western), πουλώντας κλιματιστικά και συστήματα θέρμανσης για να χρηματοδοτήσει την εκπαίδευσή του.
«Δεν μπορούσα να βρω δουλειά στην Ινδία, παρά τις σπουδές και τα προσόντα μου. Ήθελα να είμαι αφεντικό του εαυτού μου, να καθορίζω μόνος την τύχη μου. Αφού τα κατάφερα εγώ, που δεν είχα κανένα επιχειρηματικό υπόβαθρο, μπορεί να τα καταφέρει ο καθένας. Το μόνο που χρειάζεται είναι να έχει πάθος με αυτό που κάνει, να μην το κάνει μόνο για τα χρήματα. Επίσης είναι σημαντικό να δίνεις πίσω στην κοινότητα όπου επενδύεις. Οι επιχειρήσεις δεν λειτουργούν σε κενό», έχει πει για την επαγγελματική του πορεία.
Ο Γουάτσα έχει στο ενεργητικό του επιτυχημένες προβλέψεις, όπως η κρίση του 1987, η ιαπωνική κρίση του ‘90, αλλά και η πιο πρόσφατη χρηματοοικονομική κρίση του 2008, βγάζοντας σημαντικά κέρδη.
H Fairfax είχε το 2021 την καλύτερη χρονιά στην ιστορία της παρουσιάζοντας κέρδη 3,4 δισεκατομμύρια δολάρια αυξάνοντας τη λογιστική αξία της μετοχής της κατά 34,2%.
Το σημερινό χαρτοφυλάκιο της Fairfax απαρτίζεται, μεταξύ άλλων, από το 17% της μεταλλουργικής Stelco, το 8% της Βlackberry, το 5% της International Commerce Bank, το 9% της εταιρείας real estate Kennedy Wilson και το 23% του εξορυκτικού ομίλου Foran Mining.
Karel Komarek: Χρυσοφόρα επένδυση με πολλαπλές αποδόσεις
Χρυσοφόρα είναι η επένδυση πάνω από 1 δισ. που εκτιμάται ότι έχει κάνει ο Τσέχος επιχειρηματίας Κάρελ Κόμαρεκ (Karel Komarek) στον ΟΠΑΠ αφού μόνο από τα μερίσματα και τις επιστροφές κεφαλαίου έχει πάρει πίσω τα κεφάλαια της επένδυσής του, ενώ το ποσοστό του στον ΟΠΑΠ σήμερα αποτιμάται πάνω από 3 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι μόνο τα μερίσματα και οι επιστροφές κεφαλαίου της ΟΠΑΠ τα δύο τελυταία χρόνια επιστρέφουν στον κύριο μέτοχο του ΟΠΑΠ, Valea Foundation, συμφερόντων Κάρελ Κόμαρεκ, περισσότερα από 600 εκ.ευρώ, ενώ μέχρι το 2030 ο ΟΠΑΠ έχει μπροστά του…αρκετές χρονιές υψηλών μερισμάτων.
Σήμερα η Valea Foundation κατέχει το 49,84% του συνολικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της ΟΠΑΠ, μετά την απόκτηση από την Allwyn International του συνόλου των μετοχών της Sazka Delta Management που κατείχε ο Γιώργος Μελισσανίδης. Αν μάλιστα θελήσει να αποκτήσει ποσοστό άνω από 50% στην εταιρεία θα μπορούσε να το κάνει από το πρόγραμμα που τρέχει, σύμφωνα με το οποίο ο μέτοχος αντί να λαμβάνει το μέρισμα που δικαιούται σε μετρητά, μπορεί να το εισπράττει σε μετοχές.
Το 2013 όταν ιδιωτικοποιήθηκε ο ΟΠΑΠ, Γίρι Σμετς και ο Κάρελ Κόμαρεκ ήταν από τους μεγαλύτερους μετόχους της Emma Delta, που απέκτησε το 33% του ΟΠΑΠ έναντι 652 εκατ. ευρώ. Στο σχήμα συμμετείχαν ο Γιώργος Μελισσανίδης, ο Ρώσος Αλεξάντερ Νέσιτς, η Gtech, και η οικογένεια Κοπελούζου με μικρότερα ποσοστά.
Από το 2015 όμως ο Κόμαρεκ ξεκίνησε να αγοράζει τα ποσοστά των άλλων μετόχων, χωρίς να έχουν γίνει γνωστά τα ποσά που καρλεβαλε για τα ποσοστά των Νέσιτς και Σμετς.
Πρώτα απέκτησε το 2015 το ποσοστό του Αλεξάντερ Νέσιτς και αργότερα το 2019 το ποσοστό του Γίρι Σμετς και από αφανής επενδυτής ο Κάρελ Κόμαρεκ να αναλαμβάνει τα ηνία στην Emma Delta.
Με την εξαγορά αυτή το ποσοστό του επικεφαλής τη Sazka Group ανήλθε σε 66% στην Emma Delta που αντιστοιχούσε περίπου στο 22% του ΟΠΑΠ. Αμέσως μετά τη συμφωνία του με τον Σμετς, ο Τσέχος επιχειρηματίας το φθινόπωρο του 2019, υπέβαλε δημόσια πρόταση εξαγοράς των μειοψηφιών της εταιρείας τυχερών παιγνίων. Μέσω αυτής η Sazka group απέκτησε (αμέσως) το 7,25% του μετοχικού κεφαλαίου στον ΟΠΑΠ δαπανώντας 212 εκατ. ευρώ στην αγορά περίπου 23,3 εκατ. μετοχών προς 9,12 ευρώ η κάθε μια.
Πρόσφατα εξαγόρασε και το ποσοστό της οικογένειας Μελισσανίδη στον ΟΠΑΠ καταβάλλοντας 327 εκατ ευρώ, και έτσι αποεπένδυσε από τον ΟΠΑΠ ο επιχειρηματίας που αποτέλεσε το συνδετικό κρίκο των Τσέχων με την Ελλάδα, σε πολλαπλάσιο ποσό από την αρχική του επένδυση.
Το πρόγραμμα scrip dividend, που ξεκίνησε το Μάιο του 2019, ήταν ακόμη ένας τρόπος να αυξηθεί το ποσοστό του βασικού μετόχου. H Sazka εκανε πλήρη χρήση του δικαιώματος αυτού κι επανεπένδυσε το σύνολο των μερισμάτων που διένειμε η εταιρεία τα τελευταία τρία χρόνια σε νέες μετοχές του ΟΠΑΠ. Εκτιμάται ότι με τον τρόπο αυτό η εταιρεία απεμπόλησε μερίσματα ύψους άνω των 250 εκατ. ευρώ. Έτσι η άμεση συμμετοχή της στον ΟΠΑΠ στο τέλος του 2022 ανήλθε σε 14,15% και η έμμεση (μέσω της Sazka Delta) στο 22%. Μετά την εξαγορά της συμμετοχής του Γ. Μελισανιδη το συνολικό ποσοστό έφτασε το 49,84% σήμερα.
Προπληρωμές φόρου και μεγάλες αποδόσεις
Δεν ήταν καθόλου τυχαία η χρονιά που ο πανέξυπνος Τσέχος επενδυτής Κάρελ Κόμαρεκ επέλεξε να συγκεντρώσει τα ποσοστά όλων αφού η δεκαετία 2020-2030 είναι η χρυσή δεκαετία για τον ΟΠΑΠ, μεγάλης κερδοφορίας και υψηλών μερισμάτων.
Κι αυτό γιατί το 2020-2030, είναι μια δεκαετία που η εισηγμένη πληρώνει μόνο 5% φόρο (αντί για 30%), χάρη σε μια …τροποποίηση Πρόσθετης Πράξης του 2013 που συμπλήρωσε μια προηγούμενη σύμβαση του 2011. Το Ελληνικό Δημόσιο το 2011, είχε πουλήσει -πριν ιδιωτικοποιηθεί- στον κρατικό τότε ΟΠΑΠ δύο περιουσιακά στοιχεία: την ανανέωση της σύμβασης των παιχνιδιών για την περίοδο 2020-2030 για 375 εκατ. ευρώ και το δικαίωμα στα vlts.
Λίγο πριν την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ, στις 29.4.2013, πραγματοποιήθηκε τροποποίηση της Πρόσθετης Πράξης που προέβλεπε ότι το 80% του απόλυτου τιμήματος των €375.000.000 το οποίο κατεβλήθη στο ΤΑΙΠΕΔ το 2011, αντιστοιχεί σε προκαταβολή από την ΟΠΑΠ της συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου στα Μικτά Κέρδη για τη δεκαετία μεταξύ 12.10.2020 έως 12.10.2030. Η μελλοντική αξία της εν λόγω προπληρωμής, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην από 29.04.2013 τροποποίηση, ανέρχεται σε 1,831.200 δισ. ευρώ.
Θεωρήθηκε δηλαδή το 2013, ότι τα 300 εκατ. από το τίμημα που το 2011 είχε πληρώσει ο κρατικός ΟΠΑΠ ήταν ….προπληρωμή φόρων αξίας 1,8 δισ. ευρώ τα οποία τώρα το Δημόσιο της δεκαετία 2020-2030 οφείλει να επιστρέφει συμψηφίζοντάς τα με φόρο παιγνίων. Ο φόρος 5% που πληρώνει αυτή τη δεκαετία ο ΟΠΑΠ δεν αποτελεί μείωση φόρου από το 3ο%, που πλήρωνε ως το 2019, αλλά μέρος του φόρου, με το άλλο μέρος να είναι τα 1,83 δις για τη δεκαετία, ή 183 εκατ. ευρώ το χρόνο.
Κυρίαρχος στην ευρωπαϊκή αγορά τυχερών παιχνιδιών
Ο Κάρελ Κόμαρεκ , ο σημερινός Τσέχος Μίδας που κυριαρχεί στην Ελλάδα στην αγορά τυχερών παιχνιδιών επίγειων και διαδικτύου μέσω της Stoiximan, κυριαρχεί και στην αγορά τυχερών παιχνιδιών στην Ευρώπη και είναι αυτοδημιούργητος. Ξεκίνησε σπουδάζοντας γιατρός στο ιατρικό κολέγιο Hahnemann και σήμερα είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Τσεχία και νούμερο 256 στην παγκόσμια λίστα του Forbes για το 2023 έχοντας αυξήσει τον πλούτο του από τα πορηγούμενα χρόνια. Μέτοχος στον ΟΠΑΠ έγινε από το 2013 όταν μαζί με το φίλο του Jiri Smejc ίδρυσαν το Sazka Group και γρήγορα έγινε ο μεγαλύτερος μέτοχος εταιρειών τυχερών παιχνιδιών στην Ευρώπη.
Tα πρώτα του βήματα –και οι πρώτες επαγγελματικές επιτυχίες- έγιναν τη δεκαετία του 1990 στην Τσεχία. Ο Κάρελ Κόμαρεκ ξεκίνησε την καριέρα του αγοράζοντας και πουλώντας βιομηχανικά εξαρτήματα 1993, μετά δραστηριοποιήθηκε με την SPP Bohemia το 1996, την Europgas το 1999, και ίδρυσε την KKCG το1999. Σήμερα διαθέτει 32 εταιρείες, μεταξύ των οποίων και τις Kovosvit, Bonatrans, Atlantik FT και MND.
Το 2018 απέκτησε τη μεγαλύτερη εταιρεία τυχερών παιχνιδιών στην Κροατία και σταθερά ενισχύει τη θέση του στα τυχερά παιχνίδια όχι μόνο στην Ελλάδα.
Πλέον μέσω του Ομίλου Sazka ελέγχει το 22,11% των μετοχών του ΟΠΑΠ και μέσω της δημόσιας πρότασης θέλει να αποκτήσει και μεγαλύτερο μερίδιο. Σήμερα ο όμιλος Sazka με εταιρείες τυχερών παιχνιδιών σε Αυστρία, Κύπρο , Τσεχία, Ελλάδα, Ιταλία και Κροατία εστιάζει στις λαχειοφόρες αγορές και δευτερευόντως στα αθλητικά στοιχήματα.
Ο Όμιλος SAZKA ανήκει σε δύο διεθνείς επενδυτικούς ομίλους, την KKCG και την EMMA Capital.
Δραστηριοποιείται σε 18 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, με 30 εταιρείες και περισσότερους από 4.500 εργαζόμενους. Ο βασικός βραχίονας του ομίλου είναι τα τυχερά παιχνίδια, όμως η KKCG δραστηριοποιείται επίσης στους κλάδους του φυσικού αερίου, της πληροφορική και των επενδύσεων.
Το 2016, έκανε το μεγάλο βήμα δραστηριοποίησης στις ΗΠΑ, ιδρύοντας και την U.S. Methanol, με βάση το Charleston στην West Virginia. Η μεθανόλη είναι παράγωγο του φυσικού αερίου και λόγω του χαμηλού κόστους φυσικού αερίου στην Αμερική, η παραγωγή της έγινε για τον Κάρελ Κόμαρεκ μια ενδιαφέρουσα δραστηριότητα και η μονάδα άρχισε την παραγωγή μεθανόλης το 2018.
Emanuele Grimaldi: Επενδύσεις πάνω από 600 εκ. ευρώ στην Ελλάδα
Ο όμιλος Γκριμάλντι έχει επενδύσει έως τώρα στην Ελλάδα πάνω από 600 εκατ. ευρώ σε εταιρείες, λιμάνια, πλοία. Tη δήλωσή του “ήρθα για να μείνω στην Κρήτη”, ο Εμανουέλε Γκριμάλντι την τήρησε, αλλά και την διεύρυνε, με το δόγμα. «ήρθα για να μείνω στην Ελλάδα». Εκτιμάται ότι έχει επενδύσει στην Ελλάδα πάνω από 600 εκατ. ευρώ.
Όπως έχει αναφέρει ο Wiseman, στο Mononews για τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου ο όμιλος Γκριμάλντι κέρδισε καθαρά τη μάχη διεκδίκησης προσφέροντας 80 εκατ. ευρώ για την εξαγορά του 67%. Ανεβάζοντας την αποτίμηση για ολόκληρη την εταιρεία ( δηλαδή το 100%) στα 119,4 εκατ. ευρώ. Τα οποία με τη σειρά τους αντιστοιχούν σε…31,7 φορές τα (πρo φόρων) κέρδη που είχε το λιμάνι στη διάρκεια της περσινής χρονιάς. Όταν και η κερδοφορία του ήταν 3,77 εκατ. ευρώ, ενισχυμένη μάλιστα κατά 114,7%…
Το deal φαίνεται να «ξεφεύγει» από τα συνήθη δεδομένα, που αναλόγως με την πίεση που έχει ο αγοραστής μπορεί να φτάσει έως και 15 με 20 φορές τα κέρδη, σε εξαιρετικές περιστάσεις.
Αλλά, αντίστοιχη επένδυση έκανε ο όμιλος Γκριμάλντι και στον Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσας. Εκεί, προσέφερε 84,17 εκατ. ευρώ για την εξαγορά του 67% και αυτήν τη φορά. Συνεπώς η αποτίμηση για το 100% διαμορφώθηκε στα 125,6 ευρώ.
Ενώ σε σχέση με τα (προ φόρων) κέρδη που ήταν 631.667 ευρώ για τη χρήση του 2021, η τιμολογούμενη αξία ήταν…198,8 φορές μεγαλύτερη. Με άλλα λόγια: πλήρωσε 49 φορές τα κέρδη.
Συνοπτικά να επισημάνουμε ότι για την εξαγορά των πλειοψηφικών ποσοστών στα δύο λιμάνια ο Γκριμάλντι εισέφερε 164,17 εκατ. ευρώ, με τη συνολική τους αποτίμηση να υπολογίζεται στα 245 εκατ. ευρώ.
Η στρατηγική επιλογή του ομίλου Γκριμάλντι, για τα δύο σημαντικά λιμάνια της Ελλάδας, δεν είναι τυχαία και ούτε μπορεί να αποδοθεί το επιχείρημα ότι και στα δύο λιμάνια έχει σημαντική παρουσία σε πλοία. Προφανώς ο στόχος είναι η ενδυνάμωση του στόλου των Μινωϊκών Γραμμών στις εσωτερικές γραμμές, αλλά και στην Αδριατική, αφού παραμένει το ενδιαφέρον του Εμανουέλε Γκριμάλντι για να αγοράσει πλοία από την Super Fast.
Η είσοδος και η έξοδος στην Hellenic Seaways
Ο όμιλος Γκριμάλντι, επιδίωξε μια δυναμική είσοδο στην Hellenic Seaways και αγόραζε συνεχώς μετοχές από μεγαλομετόχους και μικρομετόχους και κατόρθωσε να εξασφαλίσει το 48,5% της HSW, όμως, η Τράπεζα Πειραιώς συγκέντρωσε το υπόλοιπο ποσοστό και κατέστη κυρίαρχη στη «πολύφερνη, τότε, νύφη της ακτοπλοίας».
Ο Εμανουέλε Γκριμάλντι που συντόνιζε τις κινήσεις αυτές, τελικά αποφάσισε ότι αντί να είναι μια ισχυρή μειοψηφία στην Hellenic Seaways, πούλησε το μετοχικό πακέτο του 48,5%, έναντι 78,5 εκατ. ευρώ, στην Attica Group, ενώ ταυτόχρονα αγόρασε από την Attica Group, το πλοίο Superfast XII για 74,5 εκατ. ευρώ, καθώς και το Highspeed 7 από την HSW έναντι 25 εκατ. και ενδυνάμωσε τη θέση της στην Αδριατική και στην Κρήτη.
Η πώληση έγινε στις 26 Οκτωβρίου 2017, όπου οι Μινωικές Γραμμές, πούλησαν 37.667.504 μετοχές της HSW.
Η εμφάνιση των Γκριμάλντι στις Μινωϊκές Γραμμές
Αρχικά, ο όμιλος Γκριμάλντι, έχτιζε θέσεις στην ΑΝΕΚ, αγοράζοντας σταθερά μετοχές της. Είχε προηγηθεί μια αποτυχημένη διείσδυση του ιταλού εφοπλιστή Ρομάνο Αρτιόλι, σε συνεργασία αργότερα με τον Άλντο Γκριμάλντι από τον κλάδο της οικογένειας της Γένοβα. Το 2003, ο Ρομάνο Αρτιόλι αγόρασε τις μετοχές του Δημήτρη Κοντομηνά και έλεγξε ένα ποσοστό γύρω από το 10% μετοχικού κεφαλαίου.
Τον Φεβρουάριο του 2005 ο Περικλής Παναγόπουλος, έκανε την είσοδο του στις Μινωϊκές Γραμμές, δεδομένου ότι αγόρασε τις μετοχές του Ρομάνο Αρτιόλι, έναντι 3,3 ευρώ ανά μετοχή.
Όμως, παρά τις διθυραμβικές δηλώσεις του, όπως «Ήρθα για να μείνω» και τη συγκέντρωση μετοχών γύρω στο 22,5%, τον Ιούνιο του 2007, ο Πάνος και ο Θανάσης Λασκαρίδης εξασφάλισαν το πακέτο του Περικλή Παναγόπουλου της Attica Group, καταβάλλοντας το ποσό των 6 ευρώ ανά μετοχή. Τότε, εκτιμήθηκε ότι ο Περικλής Παναγόπουλος κέρδισε από αυτή την αγοραπωλησία περίπου 30 εκατ. ευρώ.
Όμως, το σήριαλ των Μινωϊκών Γραμμών, συνεχίστηκε. Τον μήνα Δεκέμβριο του 2007 η Κυπριακή εταιρεία, Sea Star, που ηγείτο ο Γιάννης Βαρδινογιάννης, αγόρασε από τον Πάνο και Θανάση Λασκαρίδη, το 26,7% του μετοχικού κεφαλαίου των Μινωικών Γραμμών. Επίσης, η Sea Star αγόρασε και τις μετοχές που διέθεταν τα αδέλφια Λασκαρίδη στην Hellenic Seaways και που ήταν γύρω στο 34%. Από αυτην την διπλή πώληση ο Πάνος και ο Θανάσης Λασκαρίδης εισέπραξαν περίπου 80 εκατ. ευρώ, με τεράστιο κέρδος.
Τον μήνα Ιανουάριο του 2008 ο Εμανουέλε Γκριμάλντι αγόρασε το πακέτο μετοχών της Sea Star, ενώ αγόραζε συνεχώς μετοχές των Μινωϊκών Γραμμών. Ο όμιλος Γκριμάλντι μέσω της εταιρείας Grimaldi Compagnia di Νavigazione SpΑ., προσέφερε 5,29 ευρώ για κάθε μετοχή των Μινωικών Γραμμών, τιμή που διαμόρφωσαν τη συνολική κεφαλαιοποίηση της εταιρείας σε 375.198.000 ευρώ. Ο Εμανουέλε Γκριμάλντι, στη συνέχεια, απέσυρε από το Χρηματιστήριο Αθηνών τις Μινωικές Γραμμές, αφού είχε συγκεντρώσει πάνω από το 98% των μετοχών. Η προσφορά 5,29 ευρώ, αντιστοιχούσε σε premium 18,80% σε σχέση με τη μέση χρηματιστηριακή αξία των Μινωικών Γραμμών κατά το τελευταίο εξάμηνο διαπραγμάτευσης.
Τότε, ο ιταλικός όμιλος, αποφάσισε να αποσύρει από τις διεθνείς γραμμές της Αδριατικής τη Minoan Lines, όπου η εταιρεία είχε παρουσία από το 1981 και τα δύο πλοία «Cruise Europa» και «Cruise Olympia» που εκτελούσαν τη γραμμή Πάτρα – Ηγουμενίτσα – Ανκόνα – Βενετία, θα διαχειριζόταν πλέον η ναυτιλιακή εταιρεία Grimaldi Euromed SpA, θυγατρική του Grimaldi Group, αντί της Minoan Lines.
Οι Μινωικές Γραμμές, έμειναν με δύο πλοία, το «Knossos Palace» και το «Festos Palace», στη γραμμή Πειραιάς – Ηράκλειο.
Στη συνέχεια προσέθεσε και άλλα πλοία στην εταιρεία, ενώ αντικατέστησε και τα παλαιότερα με σύγχρονα και μεγαλύτερα πλοία. Εκτιμάται ότι στις Μινωϊκές Γραμμές, ο όμιλος Γκριμάλντι έχει επενδύσει πάνω από 500 εκατ. ευρώ.
Κέρδη που προσέγγισαν το 1,2 δισ. ευρώ το 2022
Το προηγούμενο έτος, ο ναυτιλιακός κολοσσός των Γκριμάλντι είχε τα «καλύτερα αποτελέσματα όλων των εποχών». Σύμφωνα με τις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις του ομίλου που διευθύνουν τα τέσσερα παιδιά του Ντον Ντιέγκο Γκριμάλντι: Gian Luca, Emanuele, Amelia και Maria Consuelo Grimaldi, που ο κάθε μέτοχος έχει ποσοστό 23,8% του ομίλου, είχε συνολικά έσοδα το 2022, τα οποία διαμορφώθηκαν στα 4,8 δισ. ευρώ, ενώ το 2021 ο τζίρος ήταν μόνο 3,4 δισ. ευρώ. Με άλλα λόγια σημειώθηκε αύξηση κατά 21%. Τα κέρδη προσέγγισαν το 1,2 δισ. ευρώ!
Τα έσοδα προήλθαν από την μεταφορά επιβατών και οχημάτων, καινούργιων Ι.Χ, εμπορευματοκιβωτίων και γενικού φορτίου. Η εταιρεία ήδη, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία, διαχειρίζεται 140 πλοία. Τα EBITDA, διαμορφώθηκαν σε 1,7 δισ. ευρώ, δηλαδή, αυξήθηκαν κατά 78,8% και τα EBIT, 1,2 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 140,8%.
Το ιστορικό της εταιρείας
Η σύνδεση της οικογένειας Γκριμάλντι με τη θάλασσα χρονολογείται πολύ πριν από την ίδρυση του ομίλου. Τα πρώτα έγγραφα που αφηγούνται τη συμμετοχή της οικογένειας Grimaldi στη ναυτιλία χρονολογούνται από το 1348, όταν τα χρονικά του Βασιλείου της Νάπολης ανέφεραν ότι η βασίλισσα Giovanna I έδωσε στους αδελφούς Rajinerio, Richerio και Perino de Grimaldis ένα πολύτιμο τεχνούργημα από συμπαγή χρυσό, ως εγγύηση για το ναύλωση τριών πλοίων.
Οι γυναίκες επρόκειτο να παίξουν βασικό ρόλο στην είσοδο της οικογένειας Γκριμάλντι στον ναυτιλιακό κόσμο, κυρίως αυτό τον ρόλο είχε η Αμέλια Λάουρο, κόρη του Τζιοακίνο και αδελφή του Αχιλλέα, που παντρεύτηκε τον Τζιοβάνι Γκριμάλντι.
Στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, ο εφοπλιστής του Σορέντο, Τζιοακίνο Λάουρο, ίδρυσε μια ατμοπλοϊκή εταιρεία, μια από τις πρώτες μετοχικές εταιρείες της Ιταλίας στη ναυτιλιακή βιομηχανία. Ο γιος του Gioacchino, Achille, κληρονόμησε το πάθος του πατέρα του για τη θάλασσα και επίσης την επιχειρηματική του οξυδέρκεια, και έγινε ο σημαντικότερος εφοπλιστής της Ευρώπης μεταξύ 1960 και 1970.
Ο Giovanni Grimaldi από την άλλη ήταν δικηγόρος και γαιοκτήμονας. Αν και είχε υψηλή μόρφωση, του έλειπε το ναυτικό πνεύμα των προγόνων του. Ήταν η σύζυγος του Τζιοβάνι, Αμέλια Γκριμάλντι, που μύησε τα παιδιά της στη θάλασσα, ζητώντας από τον αδερφό της Αχιλλέα να πάρει τον Γκουίντο υπό την αυστηρή αλλά σοφή καθοδήγησή του.
Το 1947, ο Guido και τα αδέρφια του Luigi, Mario, Aldo και Ugo Grimaldi δημιούργησαν μια νέα πλοιοκτήτρια εταιρεία αγοράζοντας ένα πλοίο Liberty, ένα είδος φορτηγού πλοίου που χρησιμοποιήθηκε από το Αμερικανικό Ναυτικό κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτή ήταν η αρχή αυτού που επρόκειτο να γίνει ένας από τους σημαντικότερους ιδιωτικούς στόλους της Ευρώπης: Fratelli Grimaldi SpA.
Οι επιχειρήσεις αναπτύχθηκαν σταθερά κατά τις δεκαετίες του 1950 και του 1960 και η μεταπολεμική μετανάστευση βρισκόταν στο αποκορύφωμά της όταν ο Γκριμάλντι άρχισε να επικεντρώνεται στη διαδρομή Μεσόγειος-Νότια Αμερική. Τα επόμενα χρόνια, δεδομένης της αυξανόμενης ζήτησης για πιο υψηλές υπηρεσίες επιβατών, ο στόλος αναβαθμίστηκε για να συμπεριλάβει νέα, σύγχρονα πλοία.
Henry Holterman: Ο Ολλανδός που επενδύει 930 εκατ. ευρώ σε κατασκευές, ακίνητα και τράπεζες
Ακόμη ένας επενδυτής από το εξωτερικό που επιμένει ελληνικά και έχει επενδύσει συνολικά 930 εκατ. Ευρώ στην Ελλάδα σε βάθος πενταετίας είναι ο διόλου τυχαίος 68χρονος Χένρι Χόλτερμαν (Henry Holterman) που ηγείται του Family Office της ολλανδικής Reggeborgh Invest από το 1991 και αναπτύσσει πολυσχιδή επιχειρηματική δραστηριότητα στη χώρα μας.
Καθώς αποτελεί το μεγαλύτερο μέτοχο του ομίλου Ελλάκτωρ (κατέχει το 45,16% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης και έχει διαθέσει συνολικά 530 εκατ. Ευρώ εάν λάβουμε υπόψη την προσπάθεια διάσωσης της ΑΚΤΩΡ), ενώ κατέχει το 6,5% στην Alpha Bank και δεν αποκλείεται να αποκτήσει το 9% που κατέχει ΤΧΣ, εάν το δεύτερο αποφασίσει να πουλήσει το ποσοστό του στην τράπεζα.
Ο Ολλανδός επιχειρηματίας που ηγείται ενός πανίσχυρου Family Office με παρουσία στην Ολλανδία, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Βόρεια Αμερική και τη Γερμάνια και διαχειρίζεται ένα χαρτοφυλάκιο αξίας 10 δισ. ευρώ, έχει στοχεύσει επενδυτικά τη χώρα μας από το 2018 όταν ξεκίνησε να κτίζει θέση στον Όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, όπου οι τοποθετήσεις του για το 30% της εισηγμένης έναντι 130 εκατ. Ευρώ απέφεραν υπεραξίες 200 εκατ. Ευρώ.
Όσον αφορά την Alpha Bank, ο προσφάτως πολιτογραφηθείς ως Έλληνας, έχει διαθέσει τουλάχιστον 170 εκατ. Ευρώ, ενώ έχει δραστηριοποιηθεί και στα τουριστικά ακίνητα όπου έχει διαθέσει επιπλέον 100 εκατ. Ευρώ.
Μάλιστα, ο 68χρονος είχε επιχειρήσει να εισέλθει και στο χώρο των τηλεπικοινωνιών, καθώς μαζί με την Athena Odyssey είχε δείξει ενδιαφέρον για τη Forthnet, καθώς επεδίωκε πιθανές συνέργειες με τις εταιρείες οπτικών ινών Reggefiber και Eurofiber που ανήκαν στο χαρτοφυλάκιο της Reggeborgh Invest.
Ενδεικτικό της μάχης που δόθηκε για την είσοδο στις τηλεπικοινωνίες ήταν το γεγονός ότι εκπρόσωποι της Reggeborgh δε δίστασαν να εμφανιστούν στις διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες παρουσιάζοντας μία τραπεζική επιταγή ύψους 60 εκατ. ευρώ προκειμένου να καλύψουν τις απαιτήσεις ενδιάμεσης χρηματοδότησης. Ωστόσο, το deal δεν προχώρησε, αλλά οι Ολλανδοί είχαν κάνει ήδη εμφανή την παρουσία τους και στις ελληνικές τηλεπικοινωνίες.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Ολλανδός επιχειρηματίας αρπάζει κάθε ευκαιρία και δε διστάζει να κάνει κερδοφόρα deals ακόμα και με πρώην -επενδυτικά μιλώντας πάντοτε- εχθρούς του ή να συμμαχήσει με άλλους ελληνικούς ομίλους στους κλάδους που δραστηριοποιούνται οι εταιρείες του. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η πώληση του κατασκευαστικού βραχίονα της Ελλάκτωρ, ΑΚΤΩΡ, ο οποίος πωλήθηκε έναντι 214 εκατ. Ευρώ στην τριανδρία Εξάρχου-Μπάκου-Καϋμενάκη.
Οι τελευταίοι ηγούνται πλέον της Intrakat, αλλά κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τις επικές μάχες που χρειάστηκε να δώσει εναντίον τους η ολλανδική πλευρά από τον Ιανουάριο του 2021 μέχρι και τον Μάιο του 2022 για την επικράτηση στον όμιλο Ελλάκτωρ. Η μάχη αυτή έληξε με την εξαγορά του ποσοστού των εφοπλιστών και του έμπειρου κατασκευαστικού στελέχους από τη Motor Oil, ενώ με τη δημόσια πρόταση του περσινού Ιουλίου, ο Henry Holterman έχει καταστεί ο ένας από τους μεγαλύτερους ξένους μέτοχος εισηγμένης εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Επιπλέον, ο Ολλανδός επιχειρηματίας έχει συμμαχήσει πρόσφατα με τον Όμιλο Mytilineos, καθώς έχει γίνει ένας επενδυτικός «γάμος» μεταξύ της ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις και της εταιρείας του Ευάγγελου Μυτιληναίου με στόχο το οδικό τμήμα Χανιά-Ηράκλειο αξίας 1,7 δισ. Ευρώ του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) που δημοπρατείται αυτή την περίοδο ως παραχώρηση από το υπουργείο υποδομών
Η αγάπη για την Ελλάδα
Εκτός όμως από το ωφέλιμο, δηλαδή τις επενδύσεις, ο 68χρονος κυνηγάει στη χώρα μας και το τερπνόν, καθώς τρέφει για αυτή ιδιαίτερη λατρεία και πιο συγκεκριμένα για την Κέρκυρα.
Η αγάπη του Ολλανδού δισεκατομμυριούχου για την Ελλάδα τον έφερε στο νησί των Φαιάκων πριν από μερικά χρόνια, καθώς απέκτησε το Antico Rosso, ένα εμβληματικό αρχοντικό του 17ου αιώνα, γνωστό και ως αρχοντικό Κουρκουμέλι, το οποίο μάλιστα γειτνιάζει με το σπίτι του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια.
Μάλιστα, η αγάπη του για την Κέρκυρα εκφράζεται και με πλήθος δωρεών καθώς προχώρησε στη δωρεά ενός υπερσύγχρονου σκάφος Ελληνικής κατασκευής της “VIKING NORSAFE” για το Λιμενικό Κέρκυρας. Επίσης, ο Χένρι Χόλτερμαν μαζί με τη σύζυγό του στηρίζει με παροχή εξοπλισμού το Κέντρο ΑΜΕΑ «Η Μέλισσα» και το ΕΚΑΒ Κέρκυρας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ιδιαίτερη λατρεία τόσο του ίδιου όσο και της γυναίκας του Γκέριτε Χόλτερµαν-Βέσελς, που ανήκει στην πανίσχυρη οικογένεια των Wessels η οποία δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στην Ολλανδία από το 1854 και αποτελεί μία απο τις πλουσιότερες της χώρας, αλλά και ο γιος τους Τοµ Χέντρικ Χόλτερµαν έχουν πολιτογραφηθεί ως Έλληνες πολίτες.
Το σχετικό προεδρικό διάταγμα υπεγράφη στις 17 Δεκεμβρίου του 2022 από την Πρόεδρο της ∆ημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και τον πρώην υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, και δημοσιεύθηκε στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως» στις 20 του ίδιου μήνα.
Διαβάστε επίσης
Εμανουέλε Γκριμάλντι: Τα νέα σχέδια για τα λιμάνια Ηγουμενίτσας-Ηρακλείου και τη Minoan
ΤΑΙΠΕΔ: Υπεγράφη η πώληση του Λιμένα Ηγουμενίτσας με την Grimaldi έναντι 84,17 εκατ. ευρώ
Ο «γάμος» Μυτιληναίου – Χόλτερμαν και η μεγάλη μάχη της Κρήτης για τα €1,7 δισ. του ΒΟΑΚ
──────────────────
Εκλογές 2023
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μιχάλης Σιαμίδης στο mononews: Κάθε επιχείρηση πρέπει να χτίσει το δικό της επιχειρηματικό μοντέλο
- Τι θα εισφέρει η Μπάρμπα Στάθης στην Ideal Holdings
- OΠΑΠ: Γιατί η αγορά περιμένει ότι θα σπάσει το φράγμα των 770 εκατ. ευρώ EBITDA φέτος
- Αρ. Παντελιάδης (ΕΣΕ): Οι τιμές στα σούπερ μάρκετ δεν θα επιστρέψουν ποτέ στα προ 3ετίας επίπεδα