Σταθερά αλλά βραδέως κινείται προς το 15% το ποσοστό free float της Prodea, με τη διοίκηση να διαβεβαιώνει τους μετόχους ότι θα κινηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες μετά τις εθνικές εκλογές.

Το ποσοστού της Castle Lake, του βασικού μετόχου φτάνει σήμερα στο 92,5%, με αποτέλεσμα η ελεύθερη διασπορά των μετοχών να μην προσεγγίζει ούτε το ήμισυ του κατώτατου για τις ΑΕΕΑΠ ορίου του 25%. Είναι, βέβαια, γεγονός πως στα τέλη του 2021 το free float κυμαινόταν σε ποσοστό κάτω του 2%, το οποίο αυξήθηκε σε 5% ένα χρόνο μετά και σχεδόν 8,5% τη δεδομένη στιγμή, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της μεγαλύτερης ελληνικής επενδυτικής ακινήτων, Άρη Καρυτινό να σχολιάζει στο περιθώριο της χθεσινής γενικής συνέλευσης πως «η εταιρεία συνεχίζει τη διαδικασία αύξησης της διασποράς των μετοχών και θα την εντείνει το 2023. Είμαστε σε καλό δρόμο, αν δεν υπήρχαν οι εκλογές θα είχαμε πετύχει ήδη αυτό το σκοπό.

»Όταν λήξει η εκλογική διαδικασία και μπούμε σε ομαλές καταστάσεις, έχουμε μια σειρά από ενέργειες για να φτάσουμε σε τουλάχιστον 15% ελεύθερης διασποράς». Αυτό που μένει να φανεί είναι αν η ΑΕΕΑΠ θα φτάσει στο επιθυμητό ποσοστό free float και μέσω private placement, το οποίο και είχε προαναγγείλει η διοίκηση το προηγούμενο καλοκαίρι. Η αύξηση της ελεύθερης διασποράς θα εξυπηρετούσε την εμπορευσιμότητα της μετοχής της Prodea, η κεφαλαιοποίηση της οποίας κυμαίνεται σήμερα στα 1,95 δισ. ευρώ.

Ένας ακόμη στόχος της Prodea είναι η αναχρηματοδότηση και η αναδιάρθρωση των όρων δανεισμού συμβάσεων ύψους περί των 300 εκατομμυρίων ευρώ. Η διοίκηση αναφέρθηκε επίσης στη μείωση της μόχλευσης, διευκρινίζοντας πως «αυτή τη στιγμή, ο συντελεστής μόχλευσης είναι υψηλότερος λόγω των νέων αναπτύξεων». Στόχος, πάντως, είναι η καθαρή μόχλευση της ΑΕΕΑΠ να κινείται στο 40% έως 45%. Σε ό,τι αφορά τη δανειακή διάρθρωση της εταιρείας, ο συνολικός δανεισμός φτάνει τα 1,36 δισ. (300 εκατ. αφορούν στο πράσινο ομόλογο που εξέδωσε το 2021), ενώ το 42% είναι χετζαρισμένα.

Από πωλήσεις ακίνητων αποπληρωμή μέρους του δανεισμού

Μέρος του δανεισμού θα αποπληρωθεί και από τις πωλήσεις ακινήτων, καθώς η Prodea έχει αποφασίσει να αποεπενδύσει από μη στρατηγικά ακίνητα. Μέχρι σήμερα, περίπου 34% των κενών ακινήτων έχει συμφωνηθεί να μισθωθούν ή να πουληθούν, ενώ ποσοστό 41% είναι διακρατούμενο για πώληση. Φέτος, η ΑΕΕΑΠ έχει συμφωνήσει να πουλήσει ακίνητα 31 εκατομμυρίων, με κέρδος 8,4% σε σχέση με τη μεικτή αξία ακινήτων.

Στο πρόγραμμα της Prodea είναι έργα αξίας 700 εκατομμυρίων υπό ανάπτυξη, επενδύσεις που αντιστοιχούν σε κτίρια άνω των 480.000 τετραγωνικών μέτρων. Το 70% αυτών των έργων αφορά σε συμφωνημένα projects, ενώ το 97% θα φέρει πράσινη πιστοποίηση. Αποτέλεσμα των εν εξελίξει επενδύσεων είναι ο τριπλασιασμός των εσόδων από ενοίκια σε ορίζοντα τριετίας, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης, τα ετησιοποιημένα μισθώματα των υπό κατασκευή κτιρίων θα φτάσουν τα 26,2 εκατ. στο τέλος του 2026, από 8,5 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2023. Μέσω της μίσθωσης των κενών χώρων και της ολοκλήρωσης των υπό κατασκευή έργων επιπλέον ετησιοποιημένα μισθώματα 11,4 εκατ. αναμένεται να ξεκινήσουν φέτος. Επιπλέον, οι συμβατικές αυξήσεις ενοικίων στις οποίες προχώρησε η εταιρεία βάσει πληθωρισμού αναμένεται να αποδώσουν 7,9 εκατ. την τρέχουσα χρήση.

Η Prodea διαθέτει 380 ακίνητα υπό διαχείριση αξίας 2,8 δισ. και λαμβάνει από ενοίκια 160 εκατ. ευρώ. Στη στρατηγική της είναι να αυξήσει το αποτύπωμά της στις τουριστικές επενδύσεις, αφού σήμερα κατέχει μερίδιο 25% στην MHV (στην οποία συμμετέχουν η βασική μέτοχος της Prodea, Invel και ο επιχειρηματίας Γιάννης Παπαλέκας), εταιρεία με assets 552 εκατ. ευρώ, 924 δωμάτια, 42.000 τ.μ. οικιστικής ανάπτυξης και 22 εστιατόρια και μπαρ.

Διαβάστε επίσης

Prodea: Από τις 22 Ιουνίου η καταβολή του μερίσματος

Χάρης Σιγανός: Με αποτίμηση €300 εκατ. αλλάζει πίστα η Zeus International

Wyndham: Με εξαγορές και γραφείο στην Αθήνα επεκτείνεται στην Ελλάδα

──────────────────

Εκλογές 2023