• Business

    Μειωμένος ο τζίρος των σούπερ μάρκετ το πρώτο τρίμηνο του 2017

    • NewsRoom
    σούπερ μάρκετ


    Συνεχίζεται η κατακόρυφη πτώση του τζίρου των σούπερ μάρκετ για το πρώτο τρίμηνο του 2017. Σύμφωνα με την «Καθημερινή» και με τα στοιχεία που έδωσε η εταιρεία ερευνών IRI, η μείωση από πωλήσεις τροφίμων τον Ιανουάριο έφτασε το 10%, ενώ έφτασε και το 15% κατά την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου. Οι συγκρίσεις αφορούν την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

    Τα παραπάνω ουσιαστικά επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις που υπήρχαν για το 2017 και έλεγαν ότι οι πωλήσεις των σούπερ μάρκετ θα έπεφταν κατά 3.6% σε σχέση με την περσινή χρονιά.

    Η μόνη αύξηση που παρατηρήθηκε ήταν μέσα στον Φεβρουάριο και έφτασε το 2.9%, όμως αυτό μπορεί να αποδοθεί στο ότι την Καθαρά Δευτέρα οι πωλήσεις ήταν αρκετές.

    Το εμπόριο λιανικής “πάσχει” και αυτό επιβεβαιώνεται από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, σύμφωνα με το οποίο 1.202 επιχειρήσεις διέκοψαν την λειτουργία τους το 2016, τη στιγμή που είχαν δημιουργηθεί 1.135.

    Την αρνητική εικόνα στο λιανεμπόριο επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, σύμφωνα με τα οποία 1.202 επιχειρήσεις διέκοψαν τη λειτουργία τους το 2016, ενώ δημιουργήθηκαν 1.135.

    Ίδια εικόνα επικρατεί και στον τομέα των καυσίμων, αφού κατά το δίμηνο Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου, η ζήτηση τους παρουσιάζει πτώση 4%. Μόνο το πετρέλαιο παρουσίασε αύξηση 24% και αυτό φυσικά οφείλεται στις χαμηλές θερμοκρασίες του φετινού χειμώνα στην Ελλάδα.

    Όλα αυτά, όπως είναι λογικό, εμποδίζουν και καθυστερούν κατά πολύ την προσδοκώμενη ανάπτυξη της τάξης του 2.7% του 2017.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τσίπρας – Γκάμπριελ: Το δείπνο στο μαγαζί του Λαζάρου στο Μικρολίμανο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παρασκήνιο στα υπόγεια του Μαξίμου. Γιατί ο Τσίπρας σχεδιάζει να αλλάξει τον Τσακαλώτο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κοσμοσυρροή για να κλείσουν τα «μπλοκάκια»: Το επόμενο 2μηνο οι διαγραφές θα φτάσουν τις 100.000

     



    ΣΧΟΛΙΑ