Εντυπωσιάζει η ασίγαστη αγοραστική διάθεση των ξένων funds, που διαδραματίζει ρόλο ατμομηχανής στην ανοδική πορεία της ελληνικής, χρηματιστηριακής αγοράς. Ωστόσο οι κινήσεις αυτές έχουν την εξήγησή τους.

Ειδικά μάλιστα, όταν η επενδυτική πολιτική που ακολουθούν οι διαχειριστές των διεθνών χαρτοφυλακίων, παρουσιάζει ένα διττό γνώρισμα. Αποδιδόμενο σε αδρές γραμμές με το δόγμα «όχι μόνο μένουμε Ελλάδα, αλλά και  συνεχίζουμε να ενισχύουμε τις μετοχικές μας θέσεις».

1

Τουλάχιστον όπως προκύπτει από πηγές προερχόμενες από τα «στρατηγεία» των ξένων παικτών, έχει βαθμιαία παγιωθεί η άποψη ότι η Ελλάδα αποτελεί ένα ασφαλές «καταφύγιο» μέσα στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον των αγορών. Με τη σχετική και όχι την απόλυτη έννοια του όρου, αφού τίποτε δεν είναι σε θέση να εξαλείψει παντελώς το αναλαμβανόμενο ρίσκο. Ενώ από την άλλη πλευρά «πάντα οι αγορές είναι υποχρεωμένες να σκαρφαλώνουν στον τοίχο του φόβου».

Για διεθνή funds η Ελλάδα έχει το ισχυρό μακροοικονομικό πλεονέκτημα των δυναμικών ρυθμών ανάπτυξης, τη στιγμή κατά  την οποία το χρηματιστήριο της Αθήνας, παρά τη σημαντική του ανάταξη, παραμένει σε discount (έκπτωση) έναντι των αποτιμήσεων των άλλων ευρωπαϊκών.

Από το ξεκίνημα της εφετινής χρονιάς και μέχρι τις εκλογές της 21ης Μαΐου η ελληνική αγορά είχε καταγράψει άνοδο 21,8%, με τις υπεραξίες να αυξάνονται κατά 12,4 δισ. ευρώ. Στις (μαζί και με τη χθεσινή) 12 συνεδριάσεις που έχουν ακολουθήσει, προστέθηκαν κι άλλα 6,5 δισ. στο «καλάθι» των υπεραξιών. Καθώς ο Γενικός Δείκτης αναρριχήθηκε στις 1.250,61 μονάδες, διευρύνοντας τα κέρδη του, που ανέρχονται πλέον σε 34,5% από την αρχή του έτους.

Καταλυτικό στοιχείο για τη μετεκλογική «συμπεριφορά» των ξένων παικτών ήταν εδραία πεποίθηση της πολιτικής κυριαρχίας της Νέας Δημοκρατίας, που προέκυψε από τις κάλπες. «Ποιος μπορεί να πάει κόντρα στην αγορά με αυτές τις εξελίξεις;» αναρωτιέται διαχειριστής Fund με μακρά και αξιοσημείωτη επενδυτική παρουσία στην Ελλάδα.

Σπεύδοντας να συμπληρώσει: «Δεν γίνεται λοιπόν να πάει κάποιος κόντρα στη βάσιμη προοπτική της αυτοδύναμης κυβέρνηση Μητσοτάκη, με την σαφή φιλοεπενδυτική και μεταρρυθμιστική της ατζέντα. Ούτε και να κοντράρει την ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας για τη χώρα, τη θετική πορεία των τραπεζών που πάνε να μηδενίζουν τα «κόκκινα» δάνεια και να επιστρέψουν στη διανομή μερισμάτων, την άνθηση του ελληνικού τουρισμού, η ακόμη και τη σταθερή ανάκαμψη του real estate».

Δεν είναι ακόμη η ώρα να πάρουμε τα κέρδη

Άλλοι διαχειριστές διεθνών χαρτοφυλακίων, στέκονται ιδιαίτερα στο γεγονός ότι «δεν είναι ακόμη η ώρα να πάρουμε τα κέρδη μας από την Ελλάδα». Σε αυτό, παίζουν καθοριστικό ρόλο και η στάση, που σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, έχουν επιλέξει να τηρήσουν οι πελάτες των Funds. Διαμηνύοντας προς τους διαχειριστές: «Θα συνεχίσουμε. Περιμέναμε καιρό να έρθουν οι καλύτερες συνθήκες και θα φύγουμε τώρα;» Έτσι, σε αρκετά χαρτοφυλάκια όχι μόνο δεν υπήρξε η πίεση των εκροών, αλλά αντιθέτως ήρθαν και νέα κεφάλαια για τοποθετήσεις στην ελληνική αγορά.

Μια αγορά όπου οι ξένοι έχουν μικρές θέσεις, συγκριτικά με τα υπό διαχείριση επενδυτικά τους κεφάλαια. Σε πολλές περιπτώσεις και για όσους έχουν τοποθετηθεί από παλαιότερα, τα κέρδη είναι σημαντικά. Παρά ταύτα συνεχίζονται οι επιλεγμένες αγορές από την πλευρά τους, που στόχο έχουν να «υπερασπίζονται» τα ολοένα και αυξανόμενα επίπεδα τιμών. Καθώς εκτός από τα παλαιά, μπαίνουν τον τελευταίο καιρό και νέα Funds στο αθηναϊκό χρηματιστήριο. Όπου, προκειμένου να ικανοποιηθεί η ζήτηση, ανεβαίνουν και οι τιμές των μετοχών.

Το γερό ποντάρισμα στις τράπεζες

Σε αυτό το αυτό το αυτοτροφοδοτούμενο κλίμα ανόδου, οι τράπεζες έχουν αναχθεί σε κεντρικό σημείο αναφοράς. Με τον κλαδικό τους δείκτη να ενισχύεται κατά 59,3% από την αρχή του έτους. Δικαιώνοντας όσους προ διετίας πίστεψαν στην ολική τους επαναφορά, αλλά και συντηρώντας τις προσδοκίες για ακόμα καλύτερες μέρες, από την πλευρά εκείνων που τώρα πυκνώνουν τις τάξεις των αγοραστών. Έχοντας ως αρωγό και τη συνεχή πλειοδοσία για τις αναβαθμίσεις των τιμών-στόχων, που δίνουν οι διεθνείς επενδυτικού οίκοι.

Ορισμένοι από τους διαχειριστές θεωρούν ότι η Ελλάδα συνιστά αυτήν τη στιγμή το καλύτερο play, με την πλέον ελκυστική σχέση ρίσκου-απόδοσης. Όπως επισημαίνει η μεγάλη εικόνα για τη χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας είναι θετική. Ενώ βραχυπρόθεσμα, ουσιώδης διαταραχή και όχι συγκυριακές επιπτώσεις, μπορεί να υπάρξει στο ενδεχόμενο κατά το οποίο κάνουν «βουτιά» οι μεγάλες διεθνείς αγορές.

Μια περαιτέρω άνοδος των ελληνικών μετοχών, εκτιμάται ότι θα βάλει «στο τραπέζι» με περισσότερες αξιώσεις και τα επιχειρηματικά deal. Βασικοί μέτοχοι σε εταιρείες διαφόρων κλάδων, οι οποίο στο παρελθόν απέκρουαν τέτοιου είδους συζητήσεις, είναι σφόδρα πιθανόν να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους, υπό το πρίσμα των έντονα ανοδικών αποτιμήσεων.

Μέρος των εξελίξεων προς αυτήν την κατεύθυνση μπορεί να είναι και οι τράπεζες, με αφετηρία τη δρομολογημένη διαδικασία αποχώρησης του Τ.Χ.Σ.

Διαβάστε επίσης

Χρηματιστήριο: Ολική επαναφορά για την Alpha, πάτησε τα 10 ευρώ η ΔΕΗ, νέο υψηλό 7 ετών ο δείκτης

JP Morgan: Τριπλό investment grade το 2023 με αυτοδύναμη τη Νέα Δημοκρατία

HSBC: «Ψηφίζει» ΟΠΑΠ και Jumbo από Ελλάδα

──────────────────

Εκλογές 2023