Ο επιθετικός προσδιορισμός «ασφαλής» μπροστά από τους όρους αυτοδυναμία και κοινοβουλευτική πλειοψηφία και η ταύτιση της επίτευξής του μείζονος αυτού στόχου με τις αναγκαίες μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα, προκειμένου να γίνει επιτέλους ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, μεταρρυθμίσεις που, εκτός από την καθημερινότητα των πολιτών, σχετίζονται άμεσα και με την επικείμενη νέα θετική αξιολόγηση των αγορών και κατ’ επέκταση με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, βρίσκονται στον πυρήνα του προεκλογικού διακυβεύματος του Κυριάκου Μητσοτάκη στο δρόμο προς τις κάλπες της 25ης Ιουνίου.

«Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι θα ήταν πάρα πολύ ικανοποιημένοι εάν η Νέα Δημοκρατία στην επόμενη Βουλή είχε μια ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αν είχε 151, 152, 153 βουλευτές. Δεν θα τους κάνουμε το χατίρι. Θα έχουμε ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, με ποσοστό στις εκλογές το οποίο θα υπερβεί το ποσοστό το οποίο πήραμε στην κάλπη της 21ης Μαΐου. Αυτή, επαναλαμβάνω, είναι η αναγκαία προϋπόθεση για να μπορούμε να προχωρήσουμε μαζί στις τολμηρές αλλαγές για τις οποίες έχουμε μιλήσει στον ελληνικό λαό», υπογράμμισε με έμφαση και χθες από τη Δράμα ο πρόεδρος της ΝΔ, προς επίρρωση των πληροφοριών οι οποίες τονίζουν ότι ο απερχόμενος και εν αναμονή πρωθυπουργός δεν θα αρκεστεί σε μια οριακή κοινοβουλευτική αυτοδυναμία.

1

Η συγκεκριμένη στρατηγική Μητσοτάκη, η οποία προτάσσει την ισχυρή πλειοψηφία όχι ως ένδειξη αλαζονείας, αλλά ως «ένα προσωπικό συμβόλαιο εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας με την κάθε Ελληνίδα και τον κάθε Έλληνα» και ως προαπαιτούμενο για την υλοποίηση ενός συγκεκριμένου- κοστολογημένου σχεδίου «μεταρρυθμιστικών συγκρούσεων», έχει στη φαρέτρα της δύο οικονομικές παραμέτρους και τρία πολιτικά ζητούμενα-στόχους.

Η αυτοδυναμία, το τριπλό investment grade και η πορεία της οικονομίας

Πρώτο οικονομικό όπλο, οι εκτιμήσεις μεγάλων διεθνών οίκων και του ΟΟΣΑ. Οίκων όπως η J.P.Morgan, η οποία στην πρόσφατη ανάλυσή της, υπογράμμισε πως μία δεύτερη θητεία της Νέας Δημοκρατίας θα έχει ως αποτέλεσμα την παρατεταμένη και ισχυρή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και θα αποτελέσει την ισχυρότερη εγγύηση ότι η Ελλάδα θα διατηρήσει την πορεία της προς τις δημοσιονομικές και μεταρρυθμιστικές της δεσμεύσεις, οδηγώντας έτσι στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, από τις DBRS, S&P και Fitch το τρέχον έτος. Αλλά και του ΟΟΣΑ, ο οποίος προβλέπει ανάπτυξη 2,2% για το 2023 με αύξηση των επενδύσεων κατά 8,9% και μείωση της ανεργίας στο 11,2%, πρόβλεψη πιο αισιόδοξη και από αυτή που έχει εγγραφεί στο πρόγραμμα σταθερότητας.

Δεύτερο όπλο, απολύτως σχετιζόμενο με το πρώτο, τα επίσημα στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και την αύξηση του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του έτους, όπου καταγράφεται ανάπτυξη σχεδόν διπλάσια από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, με τις «πηγές» της ανάπτυξης να προέρχονται από τις επενδύσεις (+8,2%) και τις εξαγωγές (+8,9%).

Στο πλαίσιο αυτό, μόνο τυχαίο δεν είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και από τη Θάσο, αναφέρθηκε στην επενδυτική βαθμίδα:

«Μπορεί σε κάποιους από εσάς να φαντάζει ως ένας τεχνοκρατικός όρος αλλά θα έχει τεράστια σημασία την επόμενη μέρα. Διότι θα είναι μια σφραγίδα εμπιστοσύνης για την ελληνική οικονομία, θα «ξεκλειδώσει» δισεκατομμύρια ευρώ κεφαλαίων τα οποία θα έρθουν να επενδυθούν στη χώρα μας και θα μειωθούν περισσότερο τα επιτόκια δανεισμού, τα οποία σήμερα είναι πολύ υψηλά λόγω της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας».

Ο εφησυχασμός, οι διαρροές, η επτακομματική Βουλή και ο Νίκος Ανδρουλάκης

Ο πρόεδρος της ΝΔ, σύμφωνα με συνεργάτες του, «χωρίς να κάνει σημαία» τον κίνδυνο της τρίτης κάλπης, θα επιμείνει στις σχετικές αναφορές καθ΄ όλο το εναπομείναν χρονικό διάστημα έως την κάλπη της 25ης Ιουνίου, ως «νομοτελειακή εξέλιξη» μετά το αποτέλεσμα των πρώτων εκλογών αλλά και των δημόσιων τοποθετήσεων Ανδρουλάκη, προκειμένου να πετύχει τρεις στόχους:

Πρώτον, να διατηρήσει την σχεδόν απόλυτη συσπείρωση των ψηφοφόρων της ΝΔ, αποτρέποντας ταυτόχρονα τον όποιο εφησυχασμό ή και την μετακίνηση ψηφοφόρων λόγω της μεγάλης διαφοράς.

Στα χέρια του προέδρου της ΝΔ βρίσκονται και μυστικές μετρήσεις στις οποίες καταγράφεται ένα σχεδόν 24% που δηλώνει ότι σκέφτεται να ψηφίσει διαφορετικά από την πρώτη κάλπη (με το μεγαλύτερο ποσοστό βεβαίως να αφορά ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και ένα περίπου 11% να ανήκει σε ψηφοφόρους της ΝΔ). Αλλά, και ποσοτικά στοιχεία για τα περιθώρια περαιτέρω εκλογικής διείσδυσής του στο χώρο του κέντρου, ακόμα και ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, με τις διαρροές ψηφοφόρων του κ. Ανδρουλάκη προς τη ΝΔ, μετά από την 21η Μαΐου, να ξεπερνούν το 4,5%.

Δεύτερον, ο κ. Μητσοτάκης στοχεύει να μειώσει στο μέγιστο βαθμό, τις πιθανότητες εισόδου στη Βουλή του νεοπαγούς κόμματος «Νίκη».

Ο πρόεδρος της ΝΔ γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα ότι αν στις εκλογές του Ιουνίου η ΝΔ πάρει ένα 38%, αλλά μπουν στη Βουλή επιπλέον δύο κόμματα, τότε μειώνεται το μπόνους των 50 εδρών και ο νικητής θα έχει μια εύθραυστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία 151 – 153 εδρών. Και ότι αυτοδύναμη και βιώσιμη κυβέρνηση τετραετίας, με ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία της ΝΔ πέριξ των 158 εδρών, όσες και το 2019, απαιτεί 40% και άνω.

Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσονται όχι μόνο οι επαναλαμβανόμενες περιοδείες του σε εκλογικές περιφέρειες όπου το κόμμα του θεολόγου Νατσιού κατέγραψε αξιοσημείωτα ποσοστά, όπως η Δράμα, η Πέλλα, η Πιερία και άλλες περιοχές κυρίως της Βορείου Ελλάδος, αλλά και το απολύτως σαφές μήνυμα:

«Ο πατριωτισμός στα λόγια είναι εύκολος, ο πατριωτισμός της ευθύνης και της πράξης μετριέται, όμως, με αποτελέσματα. Σε όσους επιδιώκουν να «φυλακίσουν» την ορθόδοξη πίστη στα στεγανά κάποιων μικρών κομμάτων, τους απαντάμε ότι η Ορθοδοξία και η πίστη μας είναι πολύ μεγαλύτερη και ήταν πάντα δύναμη ενότητας και όχι διχασμού του ελληνικού λαού. Και ας αφήσουμε την Εκκλησία μακριά από τα της πολιτικής».

Τρίτον, σε άμεση συνάφεια με το πρώτο, ο πρόεδρος της ΝΔ επιχειρεί για του κινδύνου της τρίτης κάλπης, να χρεώσει την ευθύνη για μια τέτοια εξέλιξη στον κ. Νίκο Ανδρουλάκη.

«Αυτός που κλείνει την πόρτα κάθετα -και την είχε κλείσει από πριν- σε οποιαδήποτε δυνατότητα συνεργασίας», είναι η λιτή απάντηση του κ. Μητσοτάκη στο ποιος θα φέρει την ευθύνη αν ο τόπος οδηγηθεί για τρίτη φορά σε κάλπες.

Ωστόσο, ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης αποδίδει την επιχειρηματολογία Μητσοτάκη σε προσπάθεια της ΝΔ να εκβιάσει τις εξελίξεις «γιατί επενδύει ξανά στον φόβο»

«Πρέπει με ελπίδα και προγραμματικό λόγο να απαντήσουμε στα τεράστια ζητήματα που αφορούν το κοινωνικό κράτος. Αυτό πρέπει να γίνει τις επόμενες δυόμισι εβδομάδες, απ’ όλα τα κόμματα, και από τη Νέα Δημοκρατία. Και ας αφήσουμε τα ψεύτικα διλήμματα. Τα είδαμε και την πρώτη Κυριακή, δεν οδήγησαν πουθενά», προσθέτει ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ.

«Χρειαζόμαστε ισχυρή κυβέρνηση μετά τις εκλογές»

Το μήνυμα ότι χρειαζόμαστε μια ισχυρή κυβέρνηση στις εκλογές του Ιουνίου έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο MEGA το πρωί της Πέμπτης.

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι η κάλπη είναι άδεια και πρέπει οι πολίτες να ξαναψηφίσουν, ενώ είπε ότι αισθάνεται ικανοποιημένος με το υψηλό ποσοστό που πήρε η ΝΔ, ποσοστό που ανέφερε ότι αυξάνει την ευθύνη του για να υλοποιήσει το πρόγραμμά του.

«Σίγουρα δεν είναι λευκή εντολή να θεωρήσουμε ότι το αποτέλεσμα έχει κριθεί», συνέχισε ενώ για το ενδεχόμενο τρίτων εκλογών ανέφερε: «Στις εκλογές ψηφίζουμε για κυβέρνηση. Αν ο εκλογικός νόμος ίσχυε στις προηγούμενες εκλογές θα είχαμε ήδη κυβέρνηση. Πρέπει να ξαναψηφίσουμε και χρειαζόμαστε την επόμενη ημέρα μια σταθερή κυβέρνηση. Δεν υπάρχει δυνατότητα για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Είναι το λογικό συμπέρασμα όταν το ΠΑΣΟΚ λέει ότι δεν θα συγκυβερνήσει».

Διαβάστε επίσης

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ορθοδοξία και η πίστη είναι δύναμη ενότητας και όχι διχασμού

Μητσοτάκης: Θέλουμε μια Ελλάδα με καλύτερους μισθούς και λιγότερες ανισότητες

Μητσοτάκης: Η χώρα χρειάζεται αξιόπιστη, σοβαρή, στιβαρή εξωτερική και αμυντική πολιτική

──────────────────

Εκλογές 2023

Εκλογές 2023: Όλη η επικαιρότητα στο mononews.gr

Οδηγός – Πού και πώς ψηφίζω στις 25 Ιουνίου

Δείτε live τον χάρτη των αποτελεσμάτων