ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σχεδόν 25 ημέρες απομένουν μέχρι να λήξει η φετινή προθεσμία για τη δημοσιοποίηση της λίστας με τους μεγαλοφειλέτες του ελληνικού Δημοσίου, η οποία έχει να ανανεωθεί από το… 2019! Θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αν φέτος δεν θα προκύψει κάποιο… κώλυμα και η εφορία «κρεμάσει» κανονικά στα… «μανταλάκια» όσους χρωστούν πάνω από 150.000 ευρώ σε ΑΑΔΕ και ασφαλιστικά ταμεία.
Φέτος που δεν είναι σε εξέλιξη καμία κρίση (υγειονομική, ενεργειακή) δεν θα υπάρχει δικαιολογία για να αναβληθεί εκ νέου η ανάρτηση της λίστας, αφού θα έχουν πραγματοποιηθεί ήδη και οι νέες εκλογές.
Με άλλα λόγια, η κατάρτιση της λίστας σε καμία περίπτωση δεν ετοιμάζεται την τελευταία στιγμή, δηλαδή αυτές τις ημέρες γίνονται όλες οι απαραίτητες διεργασίες για να μπορεί να δοθεί στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με τη νομοθεσία η λίστα θα πρέπει να αναρτηθεί στο ιστότοπο της ΑΑΔΕ μέχρι τις 30 Ιουνίου.
Η αναβολή στο και 5’
Υπενθυμίζεται πως πέρυσι ακυρώθηκε στο… και πέντε η δημοσίευση της λίστας των μεγαλοφειλετών του Δημοσίου. Με έκτακτη απόφαση των (τότε) Υφυπουργών Οικονομικών και Εργασίας «ακυρώθηκε» η ανάρτησή της και μάλιστα η απόφαση ήρθε σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά τη λήξη της προθεσμίας και συγκεκριμένα τον Ιούλιο του 2022, χωρίς καμία απολύτως περαιτέρω αιτιολόγηση.
«Εξαιρετικά, για τα ημερολογιακά έτη 2020, 2021, 2022 και 2023, οι καταστάσεις που έχουν δημοσιοποιηθεί, επικαιροποιούνται μέχρι την 30ή Ιουνίου 2023», ανέφερε πέρυσι η κοινή απόφαση των Υφυπουργών Οικονομικών και Εργασίας.
Στην «αφάνεια» επί… 4 χρόνια
Η δημόσια «διαπόμπευση» των μεγαλοφειλετών του Δημοσίου ξεκίνησε το 2011, ενώ η τελευταία δημοσιοποίηση των ονομάτων είχε πραγματοποιηθεί το 2019. Έκτοτε η λίστα… αγνοείται, αφού λόγω των αλλεπάλληλων κρίσεων, αποφασίστηκε να μην βγαίνουν στα «μανταλάκια» τα ονοματεπώνυμα, τα ΑΦΜ και οι συνολικές οφειλές των μεγαλοφειλετών.
Συγκεκριμένα, θα πρέπει να αναγράφονται το όνομα ή η επωνυμία του φυσικού ή νομικού προσώπου, ο ΑΦΜ, το ποσό της αρχικής οφειλής, οι προσαυξήσεις και το συνολικό χρέος και στη διπλανή στήλη θα βρίσκονται οι λίστες των οφειλετών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τέλος το άθροισμα των οφειλών.
Με αυτό τον τρόπο, οι επιχειρηματίες και τα υπόλοιπα φυσικά και νομικά πρόσωπα που χρωστούν δισ. ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο, έχουν κρατήσει “κρυφή” την ταυτότητά τους για περισσότερα από 4 συνεχή έτη, αφού η διαδικασία είχε “παγώσει” από τον Ιούνιο του 2019.
Η πασίγνωστη επιχειρηματική οικογένεια με τα 800 εκατ.
Υπενθυμίζεται πως στις λίστες περιλαμβάνονται πτωχευμένοι επιχειρηματίες που κάποτε μεσουρανούσαν και τώρα έχουν «φεσώσει» το κράτος με δισ. ευρώ, πτωχευμένες επιχειρήσεις που έχουν αφήσει απλήρωτα τεράστια χρέη ή εταιρείες στις οποίες έχουν επιβληθεί μεγάλα πρόστιμα και οι υπόχρεοι δεν τα έχουν καν ρυθμίσει, αφήνοντάς τα να παίρνουν προσαυξήσεις εκατομμυρίων ευρώ.
Μάλιστα, τον Φεβρουάριο του 2022 προκάλεσε αίσθηση το γεγονός ότι στα βιβλία της ΑΑΔΕ εμφανίστηκε ξαφνικά ένα τεράστιο ληξιπρόθεσμο χρέος 800 εκατ. ευρώ το οποίο αφορούσε μόνο έναν ΑΦΜ.
Τότε, πληροφορίες ανέφεραν πως πρόκειται για μια πασίγνωστη επιχειρηματική οικογένεια που διαθέτει πολύ μεγάλη περιουσία, η οποία μάλιστα μεσουρανούσε στον κλάδο που δραστηριοποιούνταν επί δεκαετίες, ενώ το «κανόνι» του 2016 ήταν κάτι παραπάνω από ηχηρό σε όλη τη χώρα.
Με βάση το νόμο, τα στοιχεία τους μπορούν να «αποκαλυφθούν» μόνο σε αυτές τις λίστες της ΑΑΔΕ, ενώ με βάση το πλαίσιο, η Ανεξάρτητη Αρχή αποστέλλει προειδοποιητικά e-mails στους μεγαλοφειλέτες, με τα οποία καλούνταν να εμφανιστούν και να ρυθμίσουν τα χρέη τους, ώστε να αποφύγουν τη δημόσια διαπόμπευση.
Διαβάστε επίσης:
PwC: Αντιμέτωπες με νέες προκλήσεις οι οικογενειακές επιχειρήσεις
Ασφαλιστικές εταιρείες: Ιδανική η συγκυρία για την ελληνική οικονομία – Να δοθούν κίνητρα
──────────────────
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ζαχαράκη: Δεν τίθεται θέμα καθολικής απαγόρευσης του διαδικτύου για τα παιδιά
- Σε τροχιά απαγόρευσης η πρόσβαση στα social media για τους κάτω των 15 ετών – Τα τρία στάδια του κυβερνητικού σχεδίου – mononewsTV
- Θα συνεχιστεί η επιδότηση για τα ηλεκτρικά οχήματα;
- Έπεσαν οι υπογραφές για τον οδικό άξονα Ιωάννινα – Κακαβιά: Έργο με πολλαπλά οφέλη για την Ήπειρο και την Ελλάδα