Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου κατηγόρησε τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας για αναποτελεσματική αστυνόμευση των πυρηνικών δραστηριοτήτων του Ιράν, ενώ ανέφερε πως ο εποπτικός φορέας του ΟΗΕ κινδυνεύει να πολιτικοποιηθεί και να μην μπορεί να εκπληρώσει τον σκοπό του.

Η επίθεση του πρωθυπουργού ακολούθησε μια έκθεση του IAEA την περασμένη εβδομάδα σύμφωνα με την οποία το Ιράν είχε δώσει «ικανοποιητική απάντηση» σε μια αναφορά για ύποπτα σωματίδια ουρανίου, ενώ προχώρησε σε επανεγκατάσταση ορισμένου εξοπλισμού παρακολούθησης που είχε αρχικά τεθεί σε εφαρμογή στο πλαίσιο της ανενεργής πλέον πυρηνικής συμφωνίας του 2015.

Με το Ιράν να συνεχίζει τον εμπλουτισμό ουρανίου (αρνούμενο πάντως επίσημα πως σχεδιάζει την παραγωγή πυρηνικής βόμβας), το Ισραήλ έχει διπλασιάσει τις απειλές ότι θα εξαπολύσει προληπτικά στρατιωτικά πλήγματα εάν αποτύχει η διεθνής διπλωματία.

«Το Ιράν συνεχίζει να λέει ψέματα στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας. Η συνθηκολόγηση του Οργανισμού στην ιρανική πίεση είναι μια μαύρη κηλίδα στο ιστορικό του», ανέφερε ο Νετανιάχου στο υπουργικό συμβούλιο του.

«Εάν ο IAEA γίνει πολιτικός οργανισμός, τότε η εποπτική του δραστηριότητα στο Ιράν δεν έχει σημασία, όπως και οι εκθέσεις του για την πυρηνική δραστηριότητα του Ιράν».

Ο IAEA  δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό.

Την Τετάρτη, ανέφερε ότι μετά από χρόνια έρευνας και έλλειψη προόδου, το Ιράν είχε δώσει μια ικανοποιητική απάντηση για να εξηγήσει μία από τις τρεις τοποθεσίες στις οποίες είχαν εντοπιστεί σωματίδια ουρανίου. Σύμφωνα με το Ιράν, τα σωματίδια θα μπορούσαν να εξηγηθούν από δοκιμές σοβιετικών εκρηκτικών που σχετίζονταν με πυρηνικά όπλα πριν από δεκαετίες, με τον Διεθνή Οργανισμό να μην κάνει άλλες ερωτήσεις πάνω στο ζήτημα.

Σχολιάζοντας ο Νετανιάχου ανέφερε πως «οι δικαιολογίες του Ιράν… σχετικά με την εύρεση πυρηνικού υλικού σε απαγορευμένες τοποθεσίες δεν είναι μόνο αναξιόπιστες, αλλά και τεχνικά αδύνατες».

Διαβάστε επίσης

OPEC+: Διαπραγματεύσεις για τα ποσοστά παραγωγής των αφρικανικών χωρών

UBS: Πιθανή καθυστέρηση στη δημοσιοποίηση αποτελεσμάτων β΄ τριμήνου

Μεχμέτ Σιμσέκ (ΥΠΟΙΚ Τουρκίας): Η Τουρκία θα επιστρέψει στο πεδίο του ορθολογισμού

──────────────────