ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Οι μετοχές ήταν συνολικά υποτονικές τον Μάιο, με τον δείκτη MSCI All Country World να αποδίδει αρνητική συνολική απόδοση 1,1%.
Οι ανησυχίες αυτές εξισορροπήθηκαν από τον ενθουσιασμό για τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία τροφοδότησε μια περαιτέρω άνοδο σε μερικές μετοχές τεχνολογίας από τα αμερικανικά mega-cap.
Ως αποτέλεσμα, ο δείκτης FANG+, ο οποίος παρακολουθεί τις 10 κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας με τις περισσότερες συναλλαγές στις ΗΠΑ, σημείωσε άνοδο 17%.
Αντίθετα, ο ισοσταθμισμένος δείκτης S&P 500, ο οποίος αμβλύνει τον αντίκτυπο των τεχνολογικών εταιριών των mega-cap, σημείωσε απώλειες 3,8% τον Μάιο», συνεχίζει ο Haefele.
«Ενώ ο μήνας έκλεισε με ενδείξεις ότι οι νομοθέτες των ΗΠΑ θα καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να δανείζεται περισσότερο, ο S&P 500 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της Πέμπτης 1% υψηλότερα, και κάποιες άλλες οικονομικές ανησυχίες φαίνεται ότι θα μεταφερθούν τον Ιούνιο.
Η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Μαΐου, επίπεδο το οποίο πολλοί ανέμεναν ότι θα ήταν η τελευταία αύξηση των επιτοκίων του κύκλου.
Η άποψη αυτή άλλαξε, καθώς προχωρούσε ο μήνας. Τα στοιχεία δείχνουν επιτάχυνση του βασικού πληθωρισμού τον Απρίλιο μαζί με τις ισχυρές καταναλωτικές δαπάνες», συνεχίζει ο Chief Investment Officer.
Οι επενδυτές αποθαρρύνθηκαν επίσης από την ασθενέστερη δραστηριότητα στην Κίνα
Ο δείκτης μεταποίησης ΡΜΙ στις ΗΠΑ υποχώρησε στο 48,8 τον Μάιο, κάτω από το consensus που προέβλεπε 49,5 και σηματοδοτώντας τον δεύτερο συνεχόμενο μήνα συρρίκνωσης, κάτω από το επίπεδο των 50 μονάδων. Τόσο οι νέες παραγγελίες, όσο και η παραγωγή, παρουσίασαν αδυναμία, ενώ οι ακόμη χαμηλές παραγγελίες εξαγωγών και εισαγωγών έδειξαν αδύναμη εξωτερική και εγχώρια ζήτηση.
Οι αγορές σταθερού εισοδήματος «αναστατώθηκαν» από τον συνδυασμό του συνεχιζόμενου υψηλού πληθωρισμού και του ενδεχόμενου περαιτέρω αυξήσεων των επιτοκίων. Οι πιστωτικοί δείκτες των ΗΠΑ σημείωσαν αμφότεροι αρνητικές αποδόσεις το Μάιο, αν και οι ευρωπαϊκές αγορές σταθερού εισοδήματος σημείωσαν καλύτερες επιδόσεις.
«Σε αυτό το πλαίσιο, συνιστούμε στους επενδυτές να λάβουν τα ακόλουθα μέτρα:
· Αγοράστε ποιοτικά ομόλογα. Με τα επιτόκια πολιτικής να κορυφώνονται και τους κινδύνους για τις οικονομικές προοπτικές να αυξάνονται, συνιστούμε να προσθέσετε έκθεση σε ομόλογα και να ‘κλειδώσετε’ αποδόσεις πριν οι αγορές αρχίσουν να τιμολογούν πολύ χαμηλότερα επιτόκια. Εμείς βλέπουμε ελκυστικές ευκαιρίες στα υψηλής ποιότητας σταθερά εισοδήματα, δεδομένων των αξιοπρεπών αποδόσεων και το περιθώριο για κεφαλαιακά κέρδη σε περίπτωση οικονομικής επιβράδυνσης.
· Προτιμούμε τα ομόλογα υψηλής ποιότητας (κρατικά), τα επενδυτικά ομόλογα και τα βιώσιμα ομόλογα.
· Διαφοροποιήστε το χαρτοφυλάκιο σας πέρα από τις ΗΠΑ και τις μετοχές ανάπτυξης. Μετά από ένα ισχυρό ξεκίνημα του έτους, οι αμερικανικές μετοχές τιμολογούν υψηλές πιθανότητες μιας ήπιας προσγείωσης για την οικονομία των ΗΠΑ. Ωστόσο, οι αυστηρότερες πιστωτικές συνθήκες, η μείωση των εταιρικών κερδών και οι σχετικά υψηλές αποτιμήσεις παρουσιάζουν κινδύνους. Ως εκ τούτου, συνιστούμε διαφοροποίηση πέρα από την αμερικανική αγορά μετοχών και τις μετοχές ανάπτυξης, μεταξύ άλλων σε αναδυόμενες αγορές και επιλεγμένα θέματα στην Ευρώπη (π.χ., τομείς κατανάλωσης).
· Τοποθετηθείτε για την αδυναμία του δολαρίου. Ενώ ορισμένοι κορυφαίοι αξιωματούχοι της Fed έχουν πρόσφατα ακουστεί πιο αυστηροί (γερακίσιοι) και τα δεδομένα ήταν σχετικά ισχυρά, πιστεύουμε ότι η Fed εξακολουθεί να βρίσκεται πιο κοντά στην παύση των αυξήσεων των επιτοκίων από ότι άλλες κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία φαίνεται ότι θα συνεχίσει τη σύσφιξη. Αναμένουμε ότι το δολάριο θα εξασθενήσει περαιτέρω φέτος, καθώς τα αμερικανικά επιτόκια και τα ασφάλιστρα ανάπτυξης διαβρώνονται. Η Fed είναι επίσης πιθανό να μειώσει τα επιτόκια νωρίτερα από ότι άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες.
· Συμβουλεύουμε τους επενδυτές να αντισταθμίσουν την έκθεση σε δολάρια. Στην παγκόσμια στρατηγική μας για το συνάλλαγμα, διατηρούμε μια προτίμηση για το δολάριο Αυστραλίας και το ιαπωνικό γεν, και βλέπουμε σχετική αξία στο ευρώ, το ελβετικό φράγκο και τη βρετανική λίρα. Ένα εξασθενημένο δολάριο θα πρέπει επίσης να στηρίξει το χρυσό, ο οποίος προβλέπουμε ότι θα ανέλθει στα 2.250 δολάρια ανά ουγγιά μέχρι τον Ιούνιο του 2024», καταλήγει ο Mark Haefele της UBS.
Διαβάστε επίσης:
Χρηματιστήριο: Οι ιδιώτες επενδυτές κυνηγούν τις αποδόσεις των εταιρικών ομολόγων
Πανέτα (ΕΚΤ): Κοντά στο τέλος της αύξησης των επιτοκίων – Φόβοι για «τεχνική ύφεση»
Νίκος Καραμούζης: Οι μπίζνες ενός τραπεζίτη
──────────────────
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Βρετανία: Αποκαταστάθηκε η λειτουργία της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Λονδίνο μετά την εξουδετέρωση ύποπτου πακέτου
- Προϋπολογισμός 2025: 15+1 ερωτήσεις και απαντήσεις από το υπουργείο Οικονομικών
- Χατζηθεοδοσίου: Σοκ και δέος – Να δούμε τον φορολογικό έλεγχο να γίνεται πράξη
- ΥΠΑ: H επιβατική κίνηση στο 10μηνο του 2024 ξεπέρασε αυτή ολόκληρου του 2023