ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο Ρόναλντ Ρήγκαν, 40ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, πίστευε ότι «η πολιτική δεν είναι κακό επάγγελμα». Αφού όπως έλεγε «αν πετύχεις έχεις πολλά οφέλη. Ενώ αν αποτύχεις, μπορείς πάντα να γράψεις ένα βιβλίο».
Η Εύη Χριστοφιλοπούλου ανήκει στη γενιά των πολιτικών, που… παραφράζοντας τον Ελύτη «οξειδώθηκαν μες στη νοτιά του ΠΑΣΟΚ». Μετά από 15 συναπτά έτη παρουσίας της στο εθνικό κοινοβούλιο, απέτυχε να εκλεγεί τον Ιούλιο του 2019. Αν και ήρθε πρώτη σε σταυρούς προτίμησης στην περιφέρεια Ανατολικής Αττικής, εν τούτης η έδρα χάθηκε λόγω εκλογικού συστήματος.
Αλλά στην έως τώρα διάρκεια της πολιτικής της αποστρατείας, η Εύη Χριστοφιλοπούλου δεν στράφηκε στη συγγραφή βιβλίου. Όπου προφανώς θα είχε πολλά να γράψει. Πλην, όμως, δεν ακολουθούν όλοι τη «συνταγή» Ρήγκαν…
Στην περίπτωσή της, ο δρόμος που τώρα σκοπεύει να ακολουθήσει την οδηγεί στο Διοικητικό Συμβούλιο της ιστορικής, καλαματιανής καπνοβιομηχανίας Καρέλια. Η οποία διαθέτει στιβαρά οικονομικά μεγέθη και έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό, που μεταφράζονται σε μια διαχρονικά υψηλή, καθαρή κερδοφορία.
Με σπουδές στη Νομική της Αθήνας, όπως επίσης και με μεταπτυχιακό – διδακτορικό στις Πολιτικές Επιστήμες του φημισμένου London School of Economics, η Εύη (Παρασκευή) Χριστοφιλοπούλου (Κάλερ) χρημάτισε στο παρελθόν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ.
Επί Σημίτη, διατέλεσε Γενική Γραμματέας Κοινοτικών Πόρων του Υπουργείου Εργασίας (την περίοδο 1997-2002), αρμόδια για τη διαχείριση των πόρων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου στην Ελλάδα για την κατάρτιση την απασχόληση και την εκπαίδευση.
Επί κυβερνήσεως Γιώργου Παπανδρέου ανέλαβε Υφυπουργός Παιδείας (με υπουργό την Άννα Διαμαντοπούλου) στο διάστημα από τον Οκτώβριο του 2009 έως τον Οκτώβριο του 2011. Διατήρησε μάλιστα τη θέση Υφυπουργού μέχρι τον Μάιο του 2012, μετέχοντας στη μεταβατική Κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου.
Την περίοδο από τον Ιούνιο του 2013 έως τον Ιανουάριο του 2015, επί κυβερνήσεως Σαμαρά-Βενιζέλου (με τη σύμπραξη και της ΔΗΜΑΡ) διετέλεσε Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Με Υπουργό τότε τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Από τη γενική συνέλευση το «πράσινο φως»
Επίκουρη καθηγήτρια Κοινωνικών Επιστημών στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, από το καλοκαίρι του 2019 έως και σήμερα, η Εύη Χριστοφιλοπούλου προτείνεται σύμφωνα με την εισήγηση του Δ.Σ της Καρέλια, να αναλάβει θέση ως ανεξάρτητο, μη εκτελεστικό μέλος. Με πενταετή θητεία κι έπειτα από το «πράσινο φως» της εκλογής της, που αναμένεται να δώσει η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της καπνοβιομηχανίας, η οποία έχει προγραμματιστεί να γίνει στις 9 Ιουνίου.
Η Εύη Χριστοφιλοπούλου κρίθηκε ότι εκπληρώνει τις προϋποθέσεις καταλληλόλητας, ενώ από τη στιγμή που θα αναλάβει θέση στο 6μελές (από 5μελές που ήταν ως τώρα) Δ.Σ θα έχει ετήσια αμοιβή 150.000 ευρώ μικτά. Κάπου 10.700 ευρώ τον μήνα, με βάση τις παρεχόμενες 14 μισθοδοσίες της κάθε χρονιάς. Δηλαδή σχεδόν 40% από τη μηνιαία αποζημίωση των βουλευτών στο εθνικό κοινοβούλιο…
Στο ίδιο αυτό επίπεδο ορίζονται οι αποδοχές και για το έτερο ανεξάρτητο, μη εκτελεστικό μέλος, που είναι Ιωάννης Τσουκαρίδης. Ο οποίος και αντικατέστησε τον προσφάτως θανόντα καθηγητή Νομικής στο Α.Π.Θ, Βασίλειο Αντωνόπουλο.
Ο Τσουκαρίδης, ιδρυτής και βασικός μέτοχος της Paperpack, πούλησε πριν από 2,5 χρόνια σε κινεζικό fund, έναντι 15,7 εκατ. ευρώ, την πλειοψηφική του συμμετοχή στην τότε εισηγμένη εταιρεία.
Τα επίπεδα αποδοχών για τα δύο αυτά ανεξάρτητα, μη εκτελεστικά μέλη της Καρέλια είναι τα υψηλότερα του είδους από όλες τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο επιχειρήσεις…
Ξεπερνούν μάλιστα τις σταθερές αμοιβές του Διευθύνοντος Συμβούλου, Ανδρέα Καρέλια και του αδελφού του Ευστάθιου Καρέλια, που είναι Αντιπρόεδρος. Ως εκτελεστικά μέλη, ο μεν πρώτος λαμβάνει 106.219 ευρώ και ο δεύτερος 99.137. Η μητέρα τους, Βίκυ Καρέλια που έχει θέση μη εκτελεστικού Προέδρου δεν λαμβάνει μισθό, αλλά μόνο εταιρικές παροχές (χρήση αυτοκινήτου και οδηγού, όπως επίσης και… καπνικά προϊόντα) που αποτιμώνται στα περίπου 60.000 ευρώ.
Θέση μη εκτελεστικού μέλους έχει επίσης και ο 77χρονος Βρετανός Robin Derlwyn Joy, με επαγγελματική θητεία σε διεθνείς καπνοβιομηχανίες, για τον οποίο πέρσι οι συνολικές μικτές αποδοχές, διαμορφώθηκαν σε 147.469.
Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους στην Καρέλια, ο μέσος όρος των αποδοχών τους κατά το 2022 ήταν 32.005 ευρώ μικτά. Ενισχυμένες κατά 7,2% σε σύγκριση με τα δεδομένα του 2021.
Πρώην πολιτικά στελέχη σε εισηγμένες εταιρείες
Ούτως ή άλλως η Εύη Χριστοφιλοπούλου δεν είναι η μόνη ούτε η πρώτη, που μετά από τη θητεία τους στην πολιτική, βρίσκουν επαγγελματική στέγη (βασική ή παράπλευρη) σε Διοικητικά Συμβούλια εισηγμένων εταιρειών.
Η Άννα Διαμαντοπούλου, πρώην Υπουργός του ΠΑΣΟΚ και Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, βρίσκεται από τον Ιούνιο του 2020 στο Δ.Σ της Coca Cola. Συμφερόντων των οικογενειών Δαυίδ-Λεβέντη. Με τις αποδοχές που έλαβε πέρσι να ανέρχονται στο μικτό ποσό των 109.662 ευρώ.
Η Μαρία Δαμανάκη που ήταν η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος ελληνικού πολιτικού κόμματος (του Συνασπισμού) είναι μη εκτελεστικό μέλος στο Δ.Σ της Quest Συμμετοχών, συμφερόντων Θόδωρου Φέσσα. Στη χρήση του 2021 οι μικτές της αποδοχές ήταν 45.200 ευρώ, ενώ ακόμη δεν έχουν γνωστοποιηθεί τα δεδομένα του 2022.
Χωρίς να λαμβάνει αμοιβή, η Μαρία Δαμανάκη μετέχει επίσης και στο Δ.Σ της ξενοδοχειακής Λάμψα των αδελφών Θανάση και Πάνου Λασκαρίδη.
Ο Δημήτρης Ρέππας, ένας ακόμη Υπουργός του ΠΑΣΟΚ και συνάμα ο μακροβιότερος κυβερνητικός εκπρόσωπος στην ιστορία του θεσμού, βρίσκεται από τον Μάιο του 2021 σε θέση Αντιπροέδρου – μη εκτελεστικού μέλους της Σαράντης. Των αδελφών Κυριάκου και Γρηγόρη Σαράντη. Έως το τέλος του 2021 ο Δημήτρης Ρέππας είχε λάβει αποδοχές μόνο 6.645 ευρώ, ενώ ακόμη δεν έχουν γνωστοποιηθεί τα μισθοδοτικά στοιχεία του 2022.
Προεκλογική στήριξη στον Κυριάκο Μητσοτάκη
Ανεξαρτήτως όλων αυτών και σε ό,τι αφορά την Εύη Χριστοφιλοπούλου που είναι καθ’ οδόν προς την Καρέλια, το όνομά της είχε πέσει πέρσι στο τραπέζι, προκειμένου να τεθεί επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Προσωπικών Δεδομένων. Η πατρότητα της ιδέας ανήκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, πλην όμως δεν περπάτησε, καθώς αρνήθηκε να συναινέσει ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης.
Ένα δεκαήμερο πριν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου η Εύη Χριστοφιλοπούλου τάχθηκε δημοσίως υπέρ της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Τονίζοντας μεταξύ των άλλων σε άρθρο της στην εφημερίδα Καθημερινή:
«Είναι καιρός για ψήφο που θα εξασφαλίσει τη συνέχεια της οικονομικής ανάκαμψης και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου όλων των πολιτών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει συγκεκριμένα και απτά δείγματα μεταρρυθμιστικής ορμής και δυναμικής αντιμετώπισης των πολλαπλών κρίσεων και προκλήσεων. Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί με σταθερότητα, εξωστρέφεια και αποτελεσματικότητα».
Συγκρουσιακό κλίμα στους «χρυσούς κληρονόμους»
Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο η εκλογή Χριστοφιλοπούλου αναμένεται αν περάσει από τη γενική συνέλευση της Καρέλια, καθώς η πλευρά της Διοίκησης της καπνοβιομηχανίας ελέγχει μαζί με το κοινωφελές ίδρυμα το 50,28% των μετοχών.
Στην απέναντι μετοχική όχθη βρίσκονται η Ιωάννα Καρέλια και η μητέρα της, Ασημίνα Σπυροπούλου, που κατέχουν αθροιστικά το 45,38%. Μοναχοκόρη και χήρα αντίστοιχα του εκλιπόντος (το 2009) Αντιπροέδρου Κωνσταντίνου Ι. Καρέλια. Πρώτου ξαδέλφου του αείμνηστου Γεωργίου Α. Καρέλια, πατέρα των δύο αδελφών που έχουν τα διοικητικά ηνία της καπνοβιομηχανίας. Η χρηματιστηριακή αξία της οποίας είναι τώρα στα 910,8 εκατ. ευρώ, ενώ διαθέτει ταμειακά αποθέματα 642,6 εκατ. ευρώ και προχωρά σε διανομή μερισμάτων ύψους 32,56 εκατ. ευρώ.
Ανάμεσα στις δύο μεγάλες μετοχικές πτέρυγες των «χρυσών» κληρονόμων σοβεί επί σειρά ετών ένα συγκρουσιακό κλίμα.
Το οποίο απ’ ότι φαίνεται συντηρείται. Καθώς η Διοίκηση της καπνοβιομηχανίας επέλεξε να έχει ως νέο μέλος στο Δ.Σ την Εύη Χριστοφιλοπούλου και παράλληλα να καλύψει τη μία χηρεύουσα θέση με τον Ιωάννη Τσουκαρίδη. Με συνέπεια να εξακολουθούν να παραμένουν εκτός, τόσο η Ιωάννα Καρέλια που είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος όσο και η μητέρα της, Ασημίνα. Οι οποίες έχουν «εξοστρακιστεί» από το Δ.Σ. από τον Ιούνιο του 2013.
Μένει πλέον να διακριβωθεί το τι αντιδράσεις μπορεί ενδεχομένως να υπάρξουν από την πλευρά τους στην επικείμενη γενική συνέλευση…
Διαβάστε επίσης
Epsilon Net: Νέα εξαγορά – Απέκτησε το 60% της DIGINET έναντι 1,6 εκατ. ευρώ
──────────────────
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Υπουργείο Ανάπτυξης: Πρόστιμα ύψους 5,5 εκατ. ευρώ σε οκτώ πολυεθνικές – Ποιες είναι
- ΙΤΕΠ: «Υψηλή» και «άνιση» φορολογία στα Ξενοδοχεία – Το 19% του κόστους παραγωγής αντιστοιχεί σε φόρους
- Δημοσκόπηση GPO: Η ΝΔ διατηρεί προβάδισμα ασφαλείας από το ΠΑΣΟΚ – Τρίτο κόμμα το ΚΚΕ – Οκτακομματική Βουλή
- Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Θετικές προοπτικές για την οικονομία το 2025 – Σημαντικές εξωτερικές προκλήσεις