• Ο άμπαλος Πασόκος, ποιες μετοχές θέλουν προσοχή, τα πολλά δάνεια της AVRAMAR, η ξαφνική κίνηση Φέσσα και οι νέες δουλειές του Παπακωνσταντίνου

    Επειδή κάνουμε καλό ρεπορτάζ σχετικά με την AVRAMAR, ήλθε η ώρα να σας αποκαλύψουμε τι ακριβώς έχει συμβεί

    image

    Ο άμπαλος Πασόκος

    Δεν ξέρω εάν το έχουν αντιληφθεί εκεί στο ΠΑΣΟΚ, αλλά νομίζω ότι κάποια παιδιά είναι άμπαλα.

    Ξεφουρνίζουν ότι θέλουν, όποια ώρα θέλουν.

    Και καλά πριν τις εκλογές λίγοι άκουγαν τι έλεγαν.

    Τώρα πια έχουν αλλάξει επίπεδο, άρα θα πρέπει να μάθουν να παίζουν λίγη μπαλίτσα και να σοβαρευτούν.

    Επειδή πλέον όλα τα βλέμματα είναι καρφωμένα στο ΠΑΣΟΚ θα πρέπει τα παιδιά να μάθουν και λίγα οικονομικά.

    Χθες κάποιος Δουδωνής του ΠΑΣΟΚ, μίλησε για αύξηση της φορολογίας των μερισμάτων.

    Δεν είμαι καθηγητής οικονομικών για να κάνω φροντιστήρια, αλλά θα πρέπει να ενημερώσω τον κ. Δουδωνή, ότι σήμερα σχεδόν όλοι οι νέοι που θέλουν να επιχειρήσουν, φτιάχνουν μια ΙΚΕ.

    Που έχει φόρο εισοδήματος 22% +  φόρο μερίσματος 5%.

    Όπως δηλαδή και οι Α.Ε.

    Πρακτικά δηλαδή μαζεύονται 5 πιτσιρικάδες και στήνουν μια start up μέσω ΙΚΕ.

    Εάν υποθέσουμε ότι βγάζουν τον χρόνο 300.000 καθαρά κέρδη (και οι 5 μαζί), τότε θα τους φορολογήσει στην διανομή μερίσματος αντί για 5% με 15%.

    Πάει τους «έκαψε» τους ανθρώπους.

    Καλύτερα να πάνε σε μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα (π.χ. Κύπρο) που έχουν περισσότερο ευνοϊκούς συντελεστές.

     

    ΠΑΣΟΚ: Τι λέει το επίσημο πρόγραμμά του

    Ας δούμε, όμως, τι λέει το επίσημο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, το οποίο προεκλογικά δεν το είχε διαβάσει ουδείς δημοσιογράφος.

    Στο μέρος ΙV και στην ενότητα που τιτλοφορείται «ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα», υπάρχει μια ολόκληρη υποενότητα αφιερωμένη στη «φορολογία μερισμάτων και δωρεών».

    «Είναι χρέος μας να μιλήσουμε για αναγκαίες αυξήσεις της φορολογίας των κερδών και των μερισμάτων, της φορολόγησης των γονικών παροχών, της σύγκλισης της φορολογικής μεταχείρισης κάθε είδους εισοδήματος ανεξαρτήτως πηγής κλπ.

    Ως πρώτο βήμα για τα μερίσματα, προτείνουμε να ισχύσει:

    Τριπλασιασμός του συντελεστή φορολογίας μερισμάτων από 5% σε 15% με εφαρμογή στην διανομή κερδών χρήσης 2022. Σταδιακή σύγκλιση της φορολογίας με τα κλιμάκια που ισχύουν για την φορολογία εισοδήματος από μισθωτές υπηρεσίες, αλλά με χωριστό υπολογισμό ανά πηγή».

    Και ακολουθεί μια ολόκληρη ανάλυση για την φορολόγηση της κληρονομιάς και των δωρεών.

    Το οποίο μπορείτε να διαβάσετε πατώντας εδώ.

     

    Προσοχή σήμερα στην αγορά

    H σημερινή ημέρα θα είναι λίγο περίεργη για την ελληνική αγορά εξαιτίας του rebalancing των μέτοχων του MSCI (OTE ΟΤΕ -0,21% 14,07, ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ -0,13% 15,68, Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ 0% 7,87, Eurobank ΕΥΡΩΒ 0% 2,10, Alpha Bank ΑΛΦΑ 0% 1,68, Mytilineos ΜΥΤΙΛ 0% 36,70, Τέρνα Ενεργειακή ΤΕΝΕΡΓ -0,16% 19,32, JUMBO ΜΠΕΛΑ 0,39% 25,44 , 3E κλπ.)

    Και γιατί θα γίνει αυτό.

    Προσέξτε.

    Οι ξένοι θεσμικοί που έχουν θέσεις στις μετοχές του MSCI έχουν δικαίωμα να επενδύσουν σε όλες τις εταιρείες μέχρι ενός ποσού.

    Ας υποθέσουμε ότι στην Α εταιρεία ένας θεσμικός αποφάσισε προ 4 μηνών να αγοράσει μετοχές αξίας 10.000.000 ευρώ.

    Με την άνοδο της μετοχής, (καθώς όλες οι μετοχές έχουν σημειώσει αξιοσημείωτα κέρδη ειδικά μετά την 21η Μαΐου) τους τελευταίους μήνες το χαρτοφυλάκιο του έχει πλέον αξία μεγαλύτερη.

    Ας υποθέσουμε ότι είναι 14.000.0000 ευρώ.

    Όμως τώρα θα πρέπει να πουλήσει μετοχές αξίας 4.000.000 ευρώ της συγκεκριμένης εταιρείας, έτσι ώστε να επανέλθει στα 10.000.000 ευρώ η αξία του χαρτοφυλακίου του.

    Το γεγονός αυτό εκτιμάται ότι θα πιέσει σήμερα κάποιες μετοχές που απαρτίζουν τον MSCI, καθώς πωλητής και αγοραστής σίγουρα έχουν συμφωνήσει να ανταλλάξουν τα πακέτα σε χαμηλότερες τιμές.

    Πάντα έτσι γίνεται.

    Ο αγοραστής θέλει να αγοράσει τις μετοχές σε έκπτωση (discount) και ο πωλητής με δεδομένα τα κέρδη που έχει εξασφαλίσει τις πουλάει.

    Δεν ξέρω εάν η χθεσινή πτώση ήταν αρκετή για τις μετοχές που συνθέτουν τον δείκτη MSCI.

    Θα φανεί σήμερα το απόγευμα αυτό.

     

    Θόδωρος Φέσσας: Η αιφνιδιαστική κίνηση

    Σε μια κίνηση που αιφνιδίασε, προχώρησε πριν από 48 ώρες, ο επικεφαλής της QUEST Συμμετοχών ΚΟΥΕΣ 0,56% 5,34 κ. Θόδωρος Φέσσας.

    Μεταβίβασε ολόκληρο το ποσοστό που κατέχει στην εταιρεία του, δηλαδή το 50,021% (53.634.195 μετοχές) αξίας περίπου 360.000.000 ευρώ, σε μια κυπριακή εταιρεία την Tedinvest LTD που του ανήκει κατά 100%.

     Η μεταβίβαση έλαβε χώρα εξωχρηματιστηριακά χωρίς χρηματικό διακανονισμό (FoP)!!!

     

    Λάμπρος Παπακωνσταντίνου: Δίνει επιστροφή κεφαλαίου

    Χθες ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου της ΙΝΤΕΑΛ ΙΝΤΕΚ 0,17% 6,03 αποφάσισε να επιβραβεύσει τους μετόχους της εταιρείας του -μικρούς και μεγάλους- με επιστροφή κεφαλαίου 0,19 ευρώ.

    Η μετοχή τους τελευταίους μήνες έχει πραγματοποιήσει ράλι και από τα 3,59 ευρώ στα μέσα Μαρτίου, χθες έκλεισε στα 5 ευρώ.

    Επίσης η ADACOM S.A., ως θυγατρική της IDEAL Holdings S.A., ανακοίνωσε την ανάθεση και την υπογραφή της σύμβασης για το έργο «Public Key Infrastructure & IT Provider» για τη Διεύθυνση Κυβερνοασφάλειας του Βασιλείου του Μπαχρέιν, μετά από διεθνή διαγωνισμό.

    H AVRAMAR  και ο υπερδανεισμός τους από τις ελληνικές τράπεζες

    Επειδή κάνουμε καλό ρεπορτάζ σχετικά με την AVRAMAR, ήλθε η ώρα να σας αποκαλύψουμε τι ακριβώς έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια με τον δανεισμό της εταιρείας.

    Το αμερικανικό fund Amerra και το κρατικό fund του Αμπου Ντάμπι MUBADALA αγοράσανε τις τρεις εισηγμένες (ΝΗΡΕΑΣ, ΣΕΛΟΝΤΑ, ΠΕΡΣΕΑ) το 2020 δημιουργώντας, τον εθνικό πρωταθλητή στις ιχθυοκαλλιέργειες την AVRAMAR.

    Όπως προκύπτει από τις λογιστικές τους καταστάσεις ο δανεισμός της AVRAMAR από 167 εκατ. ευρώ που ήταν το 2020 εκτινάχθηκε στα 315,5 εκατ. ευρώ το 2021.

    Αυξήθηκε δηλαδή κατά 88,6% καθώς, η  τελική συμφωνία μεταξύ των τραπεζών και της Andromeda Seafood S.L. για την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου των εταιρειών Σελόντα και Νηρέας (πλέον Avramar Ιχθυοκαλλιέργειες), περιελάβανε, επίσης, και την αναδιάρθρωση των χρεών των εταιρειών.

    Συνεπώς στις 27 Νοεμβρίου 2019 οι εταιρείες υπέγραψαν με τις δανείστριες τράπεζες νέες δανειακές συμβάσεις.

    Συνολικά υπεγράφησαν 7 νέες συμβάσεις  ήτοι:

    1. Κοινό Ομολογιακό Δάνειο συνολικής αξίας ποσού 166.830.184 εκατ. ευρώ προς την Σελόντα: με τις δανείστριες τράπεζες Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς και Attica Bank 10ετης διάρκειας με ημερομηνία ολικής αποπληρωμής τον Νοέμβριο του 2029. Το βασικό επιτόκιο του δανείου ορίζεται σε Εuribor +3% συν 0,12 περιθώριο για τα πρώτα 4 χρόνια.
    2. Κοινό Ομολογιακό Δάνειο συνολικής αξίας ποσού 11.599.998 προς την Σελόντα με τις δανείστριες τράπεζες Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς και Attica Bank 10ετης διάρκειας με ημερομηνία αποπληρωμής τον Νοέμβριο του 2029. Το βασικό επιτόκιο του δανείου ορίζεται σε Εuribor +3% συν 0,12 περιθώριο για τα πρώτα 4 χρόνια.
    3. Αναχρηματοδότηση δανείων συνολικής αξίας ποσού € 8.882.262 προς την Σελόντα με την δανείστρια τράπεζα Eurobank συνολικού ποσού 8.882.262 ευρώ 10ετούς διάρκειας με 1η δόση τον Νοέμβριο του 2022 και τελευταία δόση τον Νοέμβριο του 2029.
    4. Κοινό Ομολογιακού Δανείου συνολικής αξίας ποσού 122.098.953 ευρώ στη Νηρεύς, με τις δανείστριες τράπεζες Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα, και Τράπεζα Πειραιώς 10ετης διάρκειας με ημερομηνία ολικής αποπληρωμής τον Νοέμβριο του 2029.
    5. Κοινό Ομολογιακό Δάνειο € 24.999.998 προς τη Νηρεύς, με την δανείστρια τράπεζα Πειραιώς 10έτης διάρκειας με ημερομηνία ολικής αποπληρωμής τον Νοέμβριο 2025. Σκοπός του δανείου είναι η αποπληρωμή υφιστάμενων δανείων.
    6. Αναχρηματοδότηση δανείων συνολικής αξίας 6.119.000 προς το Νηρέα, με την δανείστρια τράπεζα Πειραιώς συνολικού ποσού 6.119.000,00. Διάρκεια Δανείου 6 έτη.
    7. Κοινό Ομολογιακό Δάνειο € 5.000.000 προς τη Νηρεύς με την δανείστρια τράπεζα Eurobank. 5έτης διάρκειας με ημερομηνία ολικής αποπληρωμής το 2026. Το βασικό επιτόκιο του δανείου ορίζεται σε Εuribor + 2,8%.

    Προφανώς οι Τράπεζες αξιολόγησαν τους κινδύνους χορηγώντας τα δάνεια αυτά.

    Σε κάθε περίπτωση, όμως, η πορεία της εταιρείας δεν ήταν και τόσο ρόδινη.

    Τόσο το 2021 όσο και το 2020 είχε καταγράψει ζημιές (5,6 και 8,4 εκατ. ευρώ).

    Ενώ εντύπωση μου έκανε πώς, σύμφωνα με τις λογιστικές καταστάσεις, τα Βιολογικά Περιουσιακά Στοιχεία της εταιρείας υπερδιπλασιάστηκαν μέσα σε μία χρονιά στα 300 εκατ. ευρώ από 142 εκατ. ευρώ.

    Ηχηρές παρουσίες στα εγκαίνια του Κέντρου Διανομής της Μetro στη Θεσσαλονίκη 

    Τη… δόξα του Αριστοτέλη Παντελιάδη ζήλεψε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

    Στα εγκαίνια για το νέο κέντρο διανομής του ομίλου στη Θεσσαλονίκη ο κ. Τζιτζικώστας τα είπε όλα.

    Πόσο κόστισε η επένδυση, πόσα καταστήματα εξυπηρετεί, πόσες ράμπες παραλαβών και αποστολών έχει και πόσα κιβώτια μπορούν να μπουν και να βγουν ανά μήνα.

    Διαβασμένος και ενθουσιασμένος για την επένδυση αλλά και για τις θέσεις εργασίας που δημιουργεί.

    Όπως ενθουσιασμένοι ήταν και οι προμηθευτές που βρέθηκαν εκεί και δεν ήταν λίγοι.

    Όλοι οι μεγάλοι παίκτες της γαλακτοβιομηχανίας και πολλοί άλλοι τοπικοί προμηθευτές.

    Για παράδειγμα ήταν σύσσωμη η οικογένεια Χατζάκου της Μεβγάλ, ο Στέλιος Σαράντης της Ελληνικά Γαλακτοκομεία, αλλά και η οικογένεια Τσινάβου (πατέρας και γιος) της εισηγμένης γαλακτοβιομηχανίας Κρι Κρι.

    Το παρών έδωσε και ο επικεφαλής της Tottis, Κωνσταντίνος Τόττης.

    Να σας κάνω και μια γρήγορη ενημέρωση για τα θεσμικά.

    Όπως ήδη γνωρίζετε, οι σουπερμαρκετάδες συνδικαλίστηκαν και έφτιαξαν την Ένωση Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας.

    Έξι μεγάλοι παίκτες του λιανεμπορίου τροφίμων αλλά λείπουν και άλλοι.

    Όπως λοιπόν μαθαίνει ο Wiseman έτοιμος να μπει στην Ένωση είναι και η αλυσίδα Κρητικός, αλλά και η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Market In.

    Εκπλήξεις στο ταμπλό από την Ιντραλότ 

    Κλείσιμο σε υψηλό μέρας χθες για την Ιντραλότ ΙΝΛΟΤ -0,78% 1,27, στα 61 λεπτά, αλλά και εκπλήξεις από την εταιρεία.

    Η εταιρεία στρέφει την προσοχή της στις αγορές με καλύτερα περιθώρια, ενώ το ετησιοποιημένο EBITDA ήταν 130 εκατ. ευρώ.

    Όπως ακούσαμε χθες από την ενημέρωση των αναλυτών, φέτος θα πάει ακόμα καλύτερα, ενώ, όπως άλλωστε δήλωσε και ο διοικητικός ηγέτης της Ιντραλότ Σωκράτης Κόκκαλης, η εταιρεία εστιάζει στην αναδιάρθρωση των ομολόγων.

    Η μετοχή έγραψε φέτος και τα 76 λεπτά, αλλά ο πωλητής στη ζώνη των 59 λεπτών, λέγεται ότι ολοκλήρωσε τις κινήσεις του.

    AEGEAN: Έχει story  

    Και τα ιστορικά υψηλά των 10,12 ευρώ έγραψε η Aegean ΑΡΑΙΓ -0,25% 12,07 την Τρίτη για να προσγειωθεί στη συνέχεια στα… 9,86 που, επίσης, αποτελούν νέο ρεκόρ σε κλείσιμο.

    Πάνω από 280 χιλιάδες κομμάτια για τη μετοχή, η οποία έχει το στόρυ της τουριστικής έκρηξης φέτος και της επιστροφής στα μερίσματα.

    Η έξοδος από την κρίση της πανδημίας της Covid-19 βγάζει την Aegean Airlines ισχυρότερη και με μεγάλες δυνατότητες, σύμφωνα με την NBG Securities.

    Η χρηματιστηριακή ξεκινά την κάλυψη της μετοχής της Aegean Airlines και συστήνει υπεραπόδοση (outperform) και τιμή στόχο στα 13 ευρώ (από 9,92 ευρώ χθες), με περιθώριο ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα 32%.

    Πλαστικά Θράκης: Τι άλλαξε στα έσοδα 

    Αισθητή ήταν η απουσία των εσόδων από τα προϊόντα υγείας λόγω Covid.

    Τζίρος στο α’ 3μηνο στα 93 εκατ. ευρώ από 106,2 εκατ. ευρώ, EBITDA 11,6 εκατ. ευρώ από 15,5 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 3,78 εκατ. ευρώ από 8,66 εκατ. ευρώ.

    Μάλιστα, για το εξάμηνο η διοίκηση δίνει εκτίμηση για EBITDA περίπου 25 εκατ. ευρώ.

    Το υπόλοιπο του μερίσματος είναι 0,19 ευρώ περίπου και υπενθυμίζουμε πως έχει δώσει ήδη ένα προμέρισμα 6,8 λεπτών.

    Kεφαλαιοποίηση στα 194 εκατ. ευρώ και μίζερο +1,02% χθες, στα 4,44, με υψηλό φέτος στα 4,63 ευρώ.

    Έτοιμος  ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη… νίκη στο Άγιον Όρος…

    Επειδή  διαβάζετε mononews.gr και wiseman και είστε ενημερωμένοι, γνωρίζετε πολύ καλά πως ότι στραβό βλέπουμε από όπου και αν προέρχεται, το γράφουμε.

    Αυτό δεν μας εμποδίζει να γράφουμε και τα καλά.

    Λοιπόν έχουμε επισημάνει εδώ και καιρό πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης (υποψήφιος Πρωθυπουργός για νέα θητεία πλέον) διακρίνεται για τη μεθοδικότητά του και τη σωστή προετοιμασία των κινήσεών του.

    Έχετε ήδη πληροφορηθεί συνεπώς από το mononews.gr εγκαίρως και εγκύρως ότι το ερχόμενο τριήμερο του Αγίου Πνεύματος θα ταξιδέψει στο Άγιον Όρος, όχι τόσο για να ζητήσει την ευλογία των Ηγουμένων ενόψει εκλογών, αλλά με θετική ατζέντα για την Αθωνική Πολιτεία και τα προβλήματά της.

    Και φυσικά γνωρίζετε ήδη πως δεν θα ζητήσει να μην αβαντάρουν ορισμένοι Αθωνίτες τόσο πολύ, αυτό το κόμμα που ξεφύτρωσε ξαφνικά και «παρά τρίχα» να μπει στη Βουλή και φέρει το όνομα «Νίκη», άγνωστο εναντίον ποίου ευαγγελίζεται τη… Νίκη.

    Ο Μητσοτάκης διαθέτει αστική ευγένεια, δεν υπεισέρχεται σε τέτοια θέματα.

    Ούτε θα ρωτήσει ορισμένους εκεί, αν γνωρίζουν πόσο ρωσόφιλοι, αντιεμβολιαστές, κατά των αμβλώσεων και παρα-εκκλησιαστικοί, είναι οι της «Νίκης».

    Το γνωρίζουν στο Άγιον Όρος πολύ καλά αφού πολλοί, αν όχι οι περισσότεροι από αυτούς, πρεσβεύουν τα ίδια.

    Προεκλογικά, μάλιστα, κάποιοι Ηγούμενοι (όλοι γνωρίζουν ακριβώς ποιοι, η Ελλάδα είναι μικρή χώρα και η Αθωνική κοινότητα ακόμα μικρότερη) τα παραξήλωσαν μέσα στη Θεσσαλονίκη με την φιλο-Νατσική προπαγάνδα αλλά τέλος πάντων, λήθη στο παρελθόν, πάμε για φρέσκα τώρα.

    Ούτε θα τους ρωτήσει, πόσες φορές ο κ. Νατσιός, ο θεολόγος Πρόεδρος  της «Νίκης» πήγε στις μονές Βατοπεδίου, Αγίου Παντελεήμονος και Φιλοθέου, το γνωρίζουν όλοι και αυτό το γνωρίζετε και εσείς που διαβάζετε mononews.gr.

    Ούτε θα αναφέρει φυσικά πως ο πρόεδρος της «Νίκης» κατηγορεί (με τεράστια… ανακρίβεια) τη ΝΔ ότι «εισήγαγε υποχρεωτικό μάθημα σεξουαλικής αγωγής σε όλες τις βαθμίδες της προσχολικής και σχολικής εκπαίδευσης, στο οποίο τα παιδιά μας διδάσκονται την… αφύσικη χρήση του σώματός τους».

    Εμείς απλώς να θυμίσουμε πως ο κ. Νατσιός, προετοίμαζε για χρόνια το συντηρητικό κοινό της Βόρειας Ελλάδας με εκατοντάδες ομιλίες και τηλεοπτικές εκπομπές σε περιφερειακούς σταθμούς «για θέματα πίστεως και πατρίδας», αλλά ελάχιστοι τον είχαν πάρει στα σοβαρά και… ιδού τώρα.

    γι’ αυτό ανεβαίνει με λύσεις για τις ΑΠΕ  και το πλούσιο Αρχείο της Αθωνικής Πολιτείας

    Ο Μητσοτάκης λοιπόν δεν θα ασχοληθεί ευθέως με αυτά: Ανεβαίνει στο Άγιον Όρος με θετική ατζέντα, με λύσεις σε καίρια ζητήματα της Αθωνικής κοινότητας.

    Ένα από αυτά είναι το Χωροταξικό Σχέδιο για την ανάπτυξη ΑΠΕ κοντά στις Μονές του Άθω.

    Υπήρξαν συντονισμένες κινήσεις στο ΥΠΕΝ λίγο πριν αναλάβει ο υπηρεσιακός Υπουργός Παντελής Κάπρος, ώστε ο Μητσοτάκης να πάει απόλυτα διαβασμένος και κυρίως, με λύσεις για το θέμα.

    Δεν θα σας αποκαλύψω σήμερα ποια στελέχη του ΥΠΕΝ και της ΝΔ δούλεψαν σκληρά μέρα και νύχτα και ετοίμασαν τον φάκελο «ΑΠΕ και Αθωνική Πολιτεία», έρχονται νέες εκλογές και θα μου λένε πως έχω εκλεκτικές συμπάθειες.

    Μέσα στην Αθωνική Πολιτεία πάντως, υπάρχει μία σχετική διχογνωμία για τις ΑΠΕ: οι περισσότεροι Ηγούμενοι επιθυμούν διακαώς τα αιολικά και κυρίως τα ηλιακά πάνελ, αλλά μεγάλη μερίδα -αν όχι και η πλειοψηφία- των μοναχών είναι από προβληματισμένη έως και αρνητική με «τις παράξενες αυτές σιδερένιες μηχανές», όπως λένε.

    Η επίσκεψη Μητσοτάκη θα ξεκαθαρίσει τα πράγματα.

    Να θυμίσω πως υπάρχει κατ’ αρχάς ένα ανοιχτό θέμα με αιολικά που αφορά στο Άγιον Όρος, αλλά εμμέσως πλην σαφώς: στην… Σκύρο υπάρχει μέγα θέμα για την εγκατάσταση 58 ανεμογεννητριών στο νότιο τμήμα του νησιού, στη θέση «Μετόχι» – Χωράφα.

    Εδώ υπάρχει  εμπλοκή της Μονής Μεγίστης Λαύρας που είναι ιδιοκτήτης της έκτασης, προωθεί το έργο και πιέζει ασφυκτικά τους πάντες, αλλά υπάρχουν και μεγάλες αντιδράσεις από κατοίκους και προσφυγές και όλα τα συναφή.

    Ο Μητσοτάκης στο θέμα αυτό, όπως και στα υπόλοιπα, είναι υπέρμαχος της κανονικότητας, άρα «ό,τι πουν τα δικαστήρια και εντέλει το ΣτΕ».

    Για οποιαδήποτε εγκατάσταση ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά-αιολικά) στο Άγιον Όρος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει γνωστό πως οτιδήποτε γίνει, θα γίνει με τη συναίνεση της Αθωνικής Κοινότητας και κυρίως, υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις που έθεσε το Κέντρο Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς (ΚΕ.Δ.Α.Κ) ήδη από το 2019.

    Τότε είχε κατ’ αρχάς εγκριθεί η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στο Άγιον Όρος, ένα έργο ύψους περίπου 10 εκατομμυρίων, που με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο θα συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην αντιμετώπιση των ενεργειακών προβλημάτων των Μονών.

    Σε ό,τι αφορά στα Αιολικά Πάρκα πλέον καλείται το ΚΕ.Δ.Α.Κ να γνωματεύσει και να πάρει θέση για να βοηθήσει τις αποφάσεις της κοινότητας, η επόμενη κυβέρνηση θα συνταχθεί με αυτές τις αποφάσεις.

    Άρα δεν θα υπάρξουν αιφνιδιασμοί πολλώ δε μάλλον, δεν θα υπάρξουν παρατυπίες, γεγονός που δημιουργεί κλίμα αμοιβαίας και απόλυτης εμπιστοσύνης.

    Πέρα από τις ΑΠΕ, υπάρχουν και οι τελικές προσπάθειες που είναι σε εξέλιξη για την ολοκλήρωση, προστασία και ανάδειξη του πλούσιου και εξαιρετικά πολύτιμου αρχείου του ΚΕΔΑΚ μέσω ψηφιοποίησης των περίπου 2.500 φακέλων που διαθέτει.

    Στην προστασία του πλούσιου αρχείου του Αγίου Όρους , την «Αθωνική Ψηφιακή Κιβωτό» θα αναφερθεί συνεπώς  ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Μιλάμε για αρχείο που αφορά σε σχεδόν 2,5 εκατομμύρια ψηφιακά αρχεία, 200.000 έγγραφα, 3.000 αυθεντικά χειρόγραφα, 1.500 παλαίτυπα και 18.000 κάθε είδους τεκμήρια, εικόνες και αντικείμενα.

    Το καλό όμως, ως συνεπής wiseman, σας το άφησα για το τέλος: ο Μητσοτάκης δεν θα ρωτήσει επ’ ουδενί, για το ποιοι επιχειρηματίες έβαλαν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να ενισχύσουν συγκεκριμένους Ηγούμενους, τον κο Νατσιό και τη «Νίκη» του.

    Είπαμε πως σε μία μικρή χώρα όπως η Ελλάδα, όλοι γνωρίζονται με όλους και γι’ αυτό  οι διαψεύσεις πέφτουν βροχή τόσο επίσημα, όσο και ανεπίσημα.

    Θα το αφήσει ασχολίαστο, είπαμε, αστική ευγένεια…

     

    Η Antenna – Mega στο OPEN

    Εξελίξεις και κινητικότητα στα media.

    Ο Αντέννα δημιούργησε εταιρεία παραγωγής με το MEGA που λέγεται «Όσκαρ» και διευθύνεται από κοινό άνθρωπό τους.

    Πρότειναν στο OPEN να αναλάβουν τις παραγωγές του και να του μείνει μόνο το ενημερωτικό κομμάτι.

    Η κοινή εταιρεία παραγωγής ιδρύθηκε με σκοπό να δημιουργηθεί κοινό μέτωπο απέναντι στον Σέρβο της Νόβα και στον Άλφα και Σταρ μετά την πώληση Βαρδινογιάννη.

    Ο Αλαφούζος ως συνήθως μένει εκτός και θα ακολουθήσει τη δική του στρατηγική.

    Ίδωμεν…

    Aποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

    Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.