ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Ελλάδα διαπραγματεύεται σημαντικά χαμηλότερα από την Ιταλία, η οποία έχει καλύτερη αξιολόγηση και χαμηλότερο δείκτη χρέους, εξηγεί η γερμανική Commerzbank και επισημαίνει το ρόλο που είχαν οι εκλογές σε αυτήν την πορεία.
«Το μετεκλογικό ράλι στα ελληνικά ομόλογα (GGBs) είναι αξιοσημείωτο. Ολόκληρη η καμπύλη των ομολόγων διαπραγματεύεται τώρα περίπου 40-60 μονάδες βάσης (μ.β.) χαμηλότερα από τα ιταλικά ομόλογα (BTPs), στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2009. Το ράλι στα ελληνικά ομόλογα (GGB), οι θετικές πολιτικές ειδήσεις και οι ειδήσεις αξιολόγησης, ωστόσο, θα πρέπει να έχουν προεξοφληθεί στα τρέχοντα επίπεδα», συνεχίζει η τράπεζα.
«Από την άλλη, όμως, μια αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας πιθανόν να οδηγήσει ακόμα σε μεγαλύτερη ζήτηση από τους αγοραστές. Υπήρχαν αναφορές στα μέσα ενημέρωσης που συνέδεαν μια μεγάλη short-θέση στα ελληνικά ομόλογα. Ωστόσο, δεν είμαστε πεπεισμένοι ότι κάτι τέτοιο ισχύει», συνεχίζει ο γερμανικός οίκος.
Η Ελλάδα διαπραγματεύεται χαμηλότερα από την Ιταλία
«Ένα από τα πιο συχνά ερωτήματα για την περιφέρεια αυτή την εβδομάδα είναι το «πώς γίνεται αυτό;». Άλλωστε, η Ελλάδα εξακολουθεί να αξιολογείται από όλους τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης με ένα βαθμό κάτω του επενδυτικού επιπέδου και έχει τον υψηλότερο λόγο χρέους προς ΑΕΠ στην Ευρωζώνη. Η απότομη κίνηση αυτής της εβδομάδας αφορούσε αποκλειστικά την Ελλάδα, με τα spreads των ιταλικών ομολόγων να διευρύνονται ακόμη και ελαφρώς έναντι των γερμανικών Bunds», επιμένει ο οίκος.
«Η πρόσφατη δυναμική υπογραμμίζει αυτό που πραγματικά έχει σημασία για τους επενδυτές. Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η πολιτική σταθερότητα, όπου η απόλυτη πλειοψηφία για τη μεταρρυθμιστική ΝΔ του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη φαίνεται πλέον πολύ πιθανή στις νέες εκλογές που θα διεξαχθούν στις 25 Ιουνίου. Στην Ιταλία, τα ιταλικά ομόλογα σημείωσαν άνοδο μετά τις περσινές εκλογές, όταν η πρωθυπουργός Μελόνι παρουσιάστηκε ως “καλός πολίτης”, εμμένοντας στη μεταρρυθμιστική ατζέντα του Ντράγκι και συνεργαζόμενη με την ΕΕ. Ωστόσο, αυτή η πίστωση μπορεί να εξαντληθεί, καθώς η κυβέρνηση αρνείται να υπογράψει τη μεταρρύθμιση του ESM και αγωνίζεται να ξεκλειδώσει τα κονδύλια του NGEU», σημειώνει η Commerzbank.
«Πέρα από την πολιτική, ενώ ο δείκτης χρέους εξακολουθεί να είναι υψηλότερος στην Ελλάδα, το ποσό των ανεξόφλητων ομολόγων είναι πολύ μικρότερο. Για παράδειγμα, ο λόγος του διαπραγματεύσιμου χρέους προς το ΑΕΠ είναι μόνο 46% στην Ελλάδα, σε σύγκριση με 120% στην Ιταλία. Τέλος, η βραχυπρόθεσμη δυναμική των αξιολογήσεων είναι πιθανώς πιο σημαντική από τα επίπεδα αξιολόγησης. Η Ελλάδα είναι πιθανό να αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα φέτος, ενώ η Ιταλία εξακολουθεί να κινδυνεύει να χάσει την αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας από τη Moody’s», υπογραμμίζει η τράπεζα.
«Παρά ταύτα, στα τρέχοντα επίπεδα, τα περισσότερα από τα καλά νέα για την αξιολόγηση και τα μακροοικονομικά νέα για την Ελλάδα θα πρέπει να έχουν τιμολογηθεί και οι δυνατότητες για περαιτέρω υπεραπόδοση φαίνονται περιορισμένες. Τα 10ετή spreads της Ελλάδας και της Ιταλίας φαίνονται τώρα πολύ πιο ευθυγραμμισμένα, ενώ η Γερμανία και η Γαλλία διαθέτουν σημαντικό premium και η Σλοβενία φαίνεται φθηνή», καταλήγει ο γερμανικός οίκος.
Διαβάστε επίσης:
Societe Generale: Εντός του έτους η επενδυτική βαθμίδα με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας