ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πού θα πάει η Intrakat, o δυνατός τζίρος της ΓΕΚ, τι συμβαίνει με τον Φέσσα, το τετ α τετ Μεγάλου – Πετραλιά, η κρίσιμη ημέρα για Σκλαβενίτη, τι συμβαίνει στο Ελληνικό, τα δίδυμα του Λούτον και η καλή -πλατινομαλλούσα- συνεργάτης του υπουργού
Λίγοι τολμούν να «επιτεθούν» δημόσια στους κεντρικούς τραπεζίτες. Ο πρόεδρος της Βραζιλίας όμως, δεν είναι ένας από αυτούς, καθώς η χώρα βιώνει έναν οικονομικό αναβρασμό. Οι λόγοι που εξανίσταται ο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, γίνονται ολοένα και πιο προφανείς καθώς οι Βραζιλιάνοι αισθάνονται το «τσίμπημα» της αποδυνάμωσης της οικονομίας.
Εννέα μήνες αφότου οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής καθόρισαν τα επιτόκια αναφοράς στο 13,75%, καλύπτοντας δώδεκα ραγδαίες αυξήσεις, το χρέος των νοικοκυριών παραμένει στα ύψη σημειώνοντας ρεκόρ, οι τράπεζες δεν δανείζουν και οι εταιρικές χρεοκοπίες αυξάνονται.
Μεγάλο μέρος αυτής της κατάστασης, προκαλείται από το σχέδιο του διοικητή της κεντρικής τράπεζας Ρομπέρτο Κάμπος Νέτο. Χωρίς αυτό, ο ίδιος και οι συνάδελφοί του εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός δεν θα επιστρέψει πλήρως στο σημείο που στοχεύει η χώρα.
Για τον Λούλα, όμως, αυτό είναι μία ανοησία, έτσι κατηγορεί ευθέως τον Νέτο, ότι παρεμπoδίζει την ανάπτυξη του έθνους καθιστώντας πολύ ακριβό για τους Βραζιλιάνους να δανείζονται χρήματα.
Σε αστάθεια η παγκόσμια οικονομία
Η κόντρα μεταξύ των δύο ανδρών αναδεικνύει τον αυξανόμενο κίνδυνο που διατρέχει ολόκληρη η παγκόσμια οικονομία. Η κεντρική τράπεζα της Βραζιλίας ανέβασε τα επιτόκια νωρίτερα και υψηλότερα από άλλες, ωστόσο σχεδόν όλες – από την Federal Reserve μέχρι την Τράπεζα της Αγγλίας – έχουν ανεβάσει τα επιτόκια σε απαγορευτικά επίπεδα.
Καθώς οι εκκλήσεις για τερματισμό των αυξήσεων των επιτοκίων ενισχύονται από τις χώρες, οι οικονομολόγοι επισημαίνουν ότι ο πληθωρισμός θα αργήσει να πέσει στη Βραζιλία και θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να πέσει σχεδόν παντού.
Την ίδια ώρα, η αυστηρή παγκόσμια νομισματική πολιτική έχει δημιουργήσει ένα περιβάλλον πιο επιρρεπές σε διαφωνίες μεταξύ κυβερνήσεων και κεντρικών τραπεζών, δημιουργώντας τριγμούς στις σχέσεις τους.
Στη Βραζιλία, η πίεση είναι εμφανής σε κάθε επίπεδο της οικονομίας, με τον 77χρονο Λούλα, που έζησε μια πολυτάραχη πολιτική θητεία, να κατηγορεί χωρίς δισταγμούς τον Νέτο.
Ενώ ο πληθωρισμός έχει ήδη μειωθεί περισσότερο από το μισό από το περσινό ανώτατο όριο του 12% — έφτασε στο 4,2% τον Απρίλιο — οι οικονομολόγοι διχάζονται για το αν θα συνεχίσει να πέφτει.
Αυτή η αβεβαιότητα ωθεί την κεντρική τράπεζα της Βραζιλίας να διατηρήσει το βασικό της επιτόκιο στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι και πλέον ετών.
“Καυτός” ο δανεισμός
Το αυξημένο κόστος δανεισμού είναι ένας από τους λόγους που το χρέος των νοικοκυριών στη Βραζιλία παραμένει στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. Τα μέσα επιτόκια για καταναλωτικά δάνεια και δάνεια κατοικίας στη χώρα είναι στο 42% και 11%, αντίστοιχα.
Επιπλέον, έχει γίνει πιο δύσκολο να δανειστείς και σε εταιρικό επίπεδο, καθώς οι αυξήσεις επιτοκίων του Νέτο, οδήγησαν τις αγορές σε δυσβάστακτα χρέη, με τις αυτοκινητοβιομηχανίες να κλείνουν τις γραμμές παραγωγής τους.
Οι εταιρείες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τα υψηλότερα επιτόκια για περισσότερο από το αναμενόμενο και, σε μια εποχή όπως αυτή, που οι ταμειακές ροές είναι σχεδόν ανύπαρκτες, λένε οι οικονομολόγοι.
Ο αριθμός των αιτημάτων πτώχευσης που υποβλήθηκαν από εταιρείες της Βραζιλίας το α’ τετράμηνο του 2023, αυξήθηκε κατά 34,1% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα.
Το σίγουρο είναι ότι όσο πιο πολύ “στριμώχνονται” οι Βραζιλιάνοι, τόσο πιο πολύ θα αντιδρά ο Λούλα και όλο θα γιγαντώνεται η μάχη της επιβίωσης της χώρας.
Πηγή: Bloomberg
Διαβάστε επίσης:
Πώς είδαν οι Οίκοι Αξιολόγησης τη νίκη της ΝΔ στις εκλογές
Στα όριά της η τουρκική λίρα ενόψει του β’ γύρου των εκλογών