Ως νίκη του κ. Νίκου Ανδρουλάκη και σε εσωκομματικό επίπεδο θεωρείται η σύνθεση της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας των 39+2 Βουλευτών (οι δύο θέσεις θα εξαρτηθούν από το ποια έδρα θα διατηρήσει τελικώς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ) που εξελέγησαν στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Παρά το γεγονός ότι οι εν λόγω εκλεγμένοι θα παραμείνουν Βουλευτές για λίγες ώρες μόνο, καθώς η νέα Βουλή θα διαλυθεί άμεσα, προκειμένου η χώρα να βαδίσει στις επόμενες κάλπες, πιθανότατα στις 25 Ιουνίου, όλα δείχνουν ότι συγκεκριμένη … ανθρωπογεωγραφία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ θα αποτελέσει τη «μαγιά» για την σύνθεση και της επόμενης, η οποία αν και θα είναι προϊόν της λίστας που θα καθορίσει η πολιτική ηγεσία του κόμματος, επ΄ ουδενί μπορεί να αποκλίνει από τη σταυροδοσία της προηγούμενης Κυριακής.

1

Τι εκπροσωπεί όμως, ο καθένας και η καθεμία από τους βουλευτές που εξελέγησαν με το ΠΑΣΟΚ, πόσο κοντά βρίσκεται στον πρόεδρο του κόμματος, τι θέση είχε πάρει στις εσωκομματικές εκλογές και, κυρίως, πόσο πέτυχε ο κ. Ανδρουλάκης να σχηματίσει μια συμπαγή Κοινοβουλευτική Ομάδα, την πρώτη και υπό τη δική του επικείμενη φυσική παρουσία στο Κοινοβούλιο, λόγω των περιορισμών που πήγαζαν από τη θέση του ευρωβουλευτή που διατηρούσε και που έως πρόσφατα, του στερούσε τη δυνατότητα να παρίσταται στις εργασίες της Ελληνικής Βουλής;

«Φανατικοί Ανδρουλακικοί» ή « Ανδρουλακικοί» θεωρούνται, σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον 18-20 από τους εκλεγέντες Βουλευτές, 7 κατατάσσονται στους «Παπανδρεϊκούς» ή στους «πρώην Παπανδρεϊκούς», (συν τον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό βεβαίως ο οποίος διατήρησε την έδρα της Αχαΐας) οι υπόλοιποι φέρονται ως «θεσμικοί υποστηρικτές» του σημερινού Προέδρου, κάποιοι ως «γυρολόγοι», ενώ υπάρχουν και οι «ξεχωριστές περιπτώσεις», όπως ο κ. Παύλος Γερουλάνος, που δεν «χρεώνονται» ούτε στο «μπλοκ των προεδρικών», ούτε σε άλλο, αν υποτεθεί ότι υπάρχει.

Οι «προεδρικοί»

Στους ακραιφνώς «Ανδρουλακικούς» κατατάσσονται, σύμφωνα με πληροφορίες, οι:

Μιχάλης Κατρίνης: «Σάρωσε» στην Ηλεία λαμβάνοντας το 67% των ψήφων του ΠΑΣΟΚ και αναμένεται να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στη Βουλή που θα προκύψει μετά από τις επαναληπτικές εκλογές, δίπλα στον πρόεδρο του κόμματος, τον οποίο «αντικαθιστούσε» καθ΄ όλη την προηγούμενη περίοδο, ως επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Ο Μιχάλης Κατρίνης
Ο Μιχάλης Κατρίνης

Παναγιώτης Δουδωνής- Δημήτρης Μάντζος: Τα δύο «πουλέν» του κ. Ανδρουλάκη στο Επικρατείας, μπορεί να μην δοκιμάστηκαν σε επίπεδο λαϊκής ετυμηγορίας, αλλά, κατά γενική ομολογία, ανταπεξήλθαν στις υψηλές απαιτήσεις της προεκλογικής εκστρατείας, εκπροσωπώντας κάτι παραπάνω από επαρκώς το ΠΑΣΟΚ στα ΜΜΕ, παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη παρουσία αποτέλεσε και για τους δύο, το «βάπτισμα του πυρός».

O Δημήτρης Μάντζος, εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ
O Δημήτρης Μάντζος, εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος: Ο έως πρότινος Ε΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής, επίσης θεωρείται «φανατικός» υποστηρικτής του κ. Ανδρουλάκη, αν και οι κακές γλώσσες διέκριναν κάποια «σύννεφα» στις σχέσεις τους επ’  αφορμή της υποψηφιότητας στην Αρκαδία του δεύτερου σε σταυρούς, με μικρή διαφορά κ. Γιαννακούρα. Πάντως, ουδείς μπορεί να ξεχάσει ότι ακόμα και η ανακοίνωση των ψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ πανελλαδικώς είχε «πάει πίσω» στην προσπάθεια η κομματική ηγεσίας να βρει τη βέλτιστη λύση ώστε να μην τεθεί εν κινδύνω η υποψηφιότητα Κωνσταντινόπουλου.

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος
Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

Ευαγγελία Λιακούλη: Η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και τομεάρχης Εσωτερικών του ΠΑΣΟΚ συγκαταλέγεται στις βουλευτές που «πίνουν νερό» στο όνομα του Νίκου Ανδρουλάκη και αναμένεται να διαδραματίσει επιπλέον θεσμικό ρόλο δίπλα στον πρόεδρο του κινήματος στη Βουλή που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές

Ευαγγελία Λιακούλη
Ευαγγελία Λιακούλη

Πάρης Κουκουλόπουλος: Ο «παλαίμαχος» από την Κοζάνη ήταν από τους πρώτους που στήριξαν την υποψηφιότητα Ανδρουλάκη στις εσωκομματικές εκλογές και έκτοτε αποτελεί «φανατικό» υποστηρικτή της στρατηγικής του.

Αναστάσιος Νικολαϊδης: Ο εκλεγείς στη Δράμα θεωρείται «άνθρωπος του Νίκου», ο οποίος, όπως ψιθυρίζεται σε «πασοκικούς» κύκλους, «ήθελε να φάει τη Βουλευτή Χαρά Κεφαλίδου, που είχε στηρίξει Λοβέρδο». Με αποτέλεσμα, η τέως πλέον εκπρόσωπος της ακριτικής περιοχής στη Βουλή να «είναι πυρ και μανία με τον πρόεδρο» και τον «πόλεμο που δέχθηκε από τον Ανδρουλάκη».

Απόστολος Πάνας: Ο εκ νέου Βουλευτής Χαλκιδικής και τέως Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΠΑΣΟΚ, αν και βρέθηκε απέναντι στον «τυφώνα Άδωνι Γεωργιάδη», εκτιμάται ότι «τα πήγε καλά» στην προσπάθεια να «περάσει» τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για το κορυφαίο πρόβλημα της ακρίβειας. Και αναμένεται να αποτελέσει έναν από τους σημαντικούς Βουλευτές της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου.

Γιώργος Νικητιάδης: Ο πρώην υπουργός στην κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου και Βουλευτής Δωδεκανήσου, θεωρείται πλέον «άνθρωπος του προέδρου» και η εμπειρία του, παράλληλα με τις σχέσεις του πέραν του Ατλαντικού, ενισχύουν το προφίλ του για την επόμενη μέρα

Μανώλης Χνάρης: Στους «Ανδρουλακικούς» συγκαταλέγεται και ο νέος Βουλευτής Ρεθύμνου, ο αγρότης που έβαλε «τρίποντο» στον Βασίλη Σκουντή, τον γνωστό «μπασκετικό» δημοσιογράφο, ο οποίος δεν εξελέγη. Ο κ.Χνάρης, που πρωτοστάτησε στην υποστήριξη Ανδρουλάκη στις εσωκομματικές εκλογές, συνδέεται με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και με οικογενειακούς δεσμούς, καθότι τους δένει…συντεκνιά

Παναγιώτα Γρηγοράκου: Η κόρη του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Λεωνίδα Γρηγοράκου, στο γάμο της οποίας στην Πολιτεία, τον περασμένο Νοέμβριο,  έδωσαν το παρών πολλά κορυφαία στελέχη του κινήματος, αλλά και ο κ. Ανδρουλάκης, θεωρείται ότι έχει αποκαταστήσει τις κατά καιρούς διαταραχθείσες σχέσεις του πατρός της με τον σημερινό πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Παναγιώτα Γρηγοράκου
Παναγιώτα Γρηγοράκου

Σωτήρης Παπαγεωργίου: Ο «Ανδρουλακικός» φιλόλογος από την Καρδίτσα, όχι μόνο κέρδισε για το ΠΑΣΟΚ τη βουλευτική έδρα στο νομό, αλλά προσφάτως εξελέγη και στην πρώτη πεντάδα στη σταυροδοσία για την Κεντρική Επιτροπή του κινήματος, καταγράφοντας αναμφίβολα ένα εντυπωσιακό εκλογικό αποτέλεσμα και αφήνοντας πίσω του ηχηρά στελέχη του κόμματος, ευρισκόμενος ο ίδιος λίγο πίσω από τον Ανδρέα Σπυρόπουλο, Μανώλη Χριστοδουλάκη, Στέφανο Ξεκαλάκη, πρόσωπα δηλαδή, που συγκαταλέγονται στη νέα ηγετική ομάδα, το σήμερα και το αύριο του ΠΑΣΟΚ

Θανάσης Γκλαβίνας: Ο νέος Βουλευτής της Β Θεσσαλονίκης, γιος του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ιωάννη Γλαβίνα, επίσης θεωρείται «επιλογή του Νίκου». Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, είχε ήδη αναλάβει καθήκοντα Διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Και οι κακές γλώσσες λένε ότι «ο Ανδρουλάκης ήθελε να φάει τον Αρβανιτίδη»,τον βουλευτή στην προηγούμενη Βουλή που βγήκε  τέταρτος, εξαιτίας των άριστων σχέσεων του με τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος παρέστη όχι μόνο στην κεντρική προεκλογική του ομιλία αλλά και στην παρουσίαση του βιβλίου του. Ο Θανάσης Γλαβίνας είναι από τους ανθρώπους που «έτρεξαν» προεκλογικά την υποψηφιότητα του Νίκου Ανδρουλάκη στη Θεσσαλονίκη.

Κατερίνα Καζάνη: Η πτυχιούχος του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, που συνέχισε και αρίστευσε στην Ιατρική, και έχει συμμετοχές σε διεθνή συνέδρια, είναι ένα ακόμα «πουλέν του Νίκου Ανδρουλάκη». Από τη θέση της Βουλευτού Ευβοίας, αλλά και λόγω του εξαιρετικού βιογραφικού της αναμένεται ότι θα είναι από τις «γυναίκες της επόμενης μέρας» στο Κοινοβούλιο και όχι μόνο.

Κατερίνα Καζάνη
Κατερίνα Καζάνη

Οι διακριτές παρουσίες

Από κει και πέρα.

Μιλένα Αποστολάκη: Η μεγάλη έκπληξη των εκλογών της 21ης Μαΐου (για όσους δεν γνωρίζουν τις εσωτερικές ισορροπίες στη Χαριλάου Τρικούπη) κατάφερε να υποσκελίσει εκλογικά ένα από τα ιστορικά ονόματα του κινήματος, τον κ. Ανδρέα Λοβέρδο,στο Βόρειο Τομέα της Αθήνας, αφήνοντάς τον εκτός κοινοβουλευτικού νυμφώνος για πρώτη φορά μετά από το 2000. Άλλοι υποστηρίζουν ότι είχε τη  στήριξη Ανδρουλάκη, προκειμένου να κατορθώσει ο πρόεδρος του κινήματος τον απώτερο πολιτικό του στόχο, την εκλογική «εκπαραθύρωση» Λοβέρδου. Άλλοι τονίζουν ότι ήταν «η μόνη που μπορούσε να κερδίσει τον Λοβέρδο», κάτι που κατάφερε, όπως αποδεικνύει το αποτέλεσμα, με ότι αυτό συνεπάγεται για το πολιτικό της μέλλον. Άλλοι, αποδίδουν την επιτυχία της στο δυναμισμό του χαρακτήρα της, που απέδειξε στις συχνές ραδιοτηλεοπτικές παρουσίες της, υποστηρίζοντας με πειθώ και ένταση, όταν χρειάστηκε, τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ. Ενώ, η «πιάτσα» υπενθυμίζει την τεράστια εμπειρία της είτε ως υπουργός κυβερνήσεων του πρόσφατου παρελθόντος, είτε ως επιτυχημένη δικηγόρος, όπως καταδεικνύει και η θέση της Διευθύντριας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαμεσολάβησης και Διαιτησίας (ΕΟΔΙΔ). Σε κάθε περίπτωση, το να ξεπερνάς τον Ανδρέα Λοβέρδο, υποψήφιο πρόεδρο, κατ΄ επανάληψη υπουργό και εμπειρότατο κοινοβουλευτικό στέλεχος, κατά περίπου 1650 σταυρούς εγγράφει πολιτικές παρακαταθήκες.

Μιλένα Αποστολάκη
Μιλένα Αποστολάκη

Νάντια Γιαννακοπούλου: Η νικήτρια για το ΠΑΣΟΚ στη Δυτική Αθήνα, αν και είχε ταχθεί υπέρ της υποψηφιότητας Λοβέρδου στις εσωκομματικές εκλογές του 2021, τον τελευταίο καιρό στήριζε σθεναρά τη στρατηγική Ανδρουλάκη και έδωσε επιτυχώς τη «μάχη των πάνελ». Αν και εσωκομματικοί κύκλοι εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι « Ανδρουλακικοί» στήριξαν προεκλογικά την υποψηφιότητα του πάλαι ποτέ «παπανδρεϊκού» Μιχάλη Καρχιμάκη, γρήγορα έγινε αντιληπτό ότι «η Νάντια μπορεί να αποτελέσει το «αντίβαρο» στον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και να βοηθήσει στην…απεύθυνση προς τους «κεντρώους».

Νάντια Γιαννακοπούλου
Νάντια Γιαννακοπούλου

Παύλος Γερουλάνος: Είναι μια «ομάδα από μόνος του» καθώς … δεν χρεώνεται πουθενά. Με το ειδικό βάρος που του δίνει η εκλογική υπερίσχυση απέναντι στο ιστορικό στέλεχος και πρώην υπουργό κ. Κώστα Σκανδαλίδη, ο υποψήφιος πρόεδρος στις εσωκομματικές εκλογές, λέγεται ότι «δεν είχε κανένα δίαυλο επικοινωνίας» με τον Νίκο Ανδρουλάκη, με τον οποίο φέρεται να μην μιλούσε «ούτε στο τηλέφωνο».

γερουλανος
Παύλος Γερουλάνος

Μανώλης Χριστοδουλάκης: Ο νεότερος (τέως) γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, θριαμβευτής της Ανατολικής Αττικής για το κίνημα, με το «απίστευτο γκελ στους νέους», λέγεται ότι «πήρε το κομμάτι της Φώφης, ένα μεγάλο κομμάτι του Παπανδρέου και ένα κομμάτι του Λοβέρδου», ενώ στην προεκλογική του ομιλία «παραβρέθηκαν και «Λοβερδικοί» από πολλές περιοχές».

Μανώλης Χριστοδουλάκης
Μανώλης Χριστοδουλάκης

Οι «Παπανδρεϊκοί»

Στους «Παπανδρεϊκούς» εντάσσονται οι:

Δημήτρης Διαμαντίδης: Ο οικονομολόγος γιός του του πρώην υπουργού Ναυτιλίας Γιάννη Διαμαντίδη, στηρίχθηκε και από τον Γρηγόρη Νιώτη και αναμένεται να αποτελέσει τον «σκιώδη υπουργό Ναυτιλίας του ΠΑΣΟΚ

Ανδρέας Πουλάς: Ο εκ νέου Βουλευτής Αργολίδας, που είχε «αφαιρέσει» την έδρα από τον Γιάννη Μανιάτη στο παρελθόν, θεωρείται «φουλ Παπανδρεϊκός»

Νίκος Τσώνης: Ο Βουλευτής, αγρότης, γιατρός και συγγραφέας, όπως του αρέσει να αποκαλείται, θεωρείται ο «άνθρωπος του Γιώργου στη Φθιώτιδα» και είναι παλαιόθεν εκ των «φανατικών» υποστηρικτών του.

Ελένη Βατσινά: «Ανερχόμενο αστέρι» και «Παπανδρεϊκή» θεωρείται και η συντοπίτισσα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Βουλευτής Ηρακλείου πλέον. Η κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος, με αντικείμενο τα χρηματοοικονομικά και την ανάπτυξη από το βρετανικό Πανεπιστήμιο του Central Lancashire, λέγεται ότι «έφαγε» τον Φραγκίσκο Παρασύρη, ίσως και με τη βοήθεια του Βασίλη Κεγκέρογλου(;)

Ελένη Βατσινά
Ελένη Βατσινά

Στέφανος Παραστρατίδης: Ο Βουλευτής Κιλκίς, ιατρός στο επάγγελμα είχε αναλάβει το οργανωτικό του Γιώργου Παπανδρέου -αν και οι «Παπανδρεϊκοί» του χρεώνουν ότι δεν κατάφερε και πολλά- κρατά χαμηλούς τόνους, και υπερίσχυσε του άλλου γιατρού, του κ. Γιώργου Φραγγίδη, ο οποίος θεωρείται «άνθρωπος του Νίκου Ανδρουλάκη»

Μπουρχάν Μπαράν- Αχμέτ Ιλχάν: Οι δύο Μουσουλμάνοι Βουλευτές Ξάνθης και Ροδόπης αντιστοίχως, είχαν ταχθεί υπέρ του Γιώργου Παπανδρέου στις εσωκομματικές εκλογές. Ο πρώτος είχε παρευρεθεί σε εκδήλωση της ψευδομουφτείας Ξάνθης, παρόντος του Τούρκου προξένου, με φόντο την τουρκική σημαία, φέρνοντας σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τον Νίκο Ανδρουλάκη. Ενώ, ο παλαιός και εκ νέου βουλευτής Ροδόπης λέγεται ότι κατήλθε ως «αποκηρυγμένος» από το «σύστημα» του  τουρκικού προξενείου.

Χριστίνα Σταρακά: Η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, με την πλούσια προϋπηρεσία στην Αυτοδιοίκηση αν και θεωρείτο «Παπανδρεϊκή», το βέβαιον είναι ότι «βρίσκεται πιο κοντά στον Ανδρουλάκη από ότι ο προκάτοχός της Δημήτρης Κωνσταντόπουλος,» που στήριζε ανοιχτά τον Ανδρέα Λοβέρδο

Χριστίνα Σταρακά
Χριστίνα Σταρακά

Οι υπόλοιποι Βουλευτές δεν φέρονται να έχουν «διακριτό και ισχυρό εσωκομματικό προφίλ», γεγονός που σε τίποτε δεν αφαιρεί από την επιτυχία τους στις εκλογές, ίσως το αντίθετο.

Διαβάστε επίσης

Ν. Ανδρουλάκης: Η χώρα χρειάζεται μία νέα ισχυρή αντιπολίτευση

Ανδρουλάκης: Επέστρεψε τη διερευνητική εντολή – «Δεν υπάρχει περιθώριο συγκλήσεων» (upd)